SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklar neden yemek seçiyor?

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2022 20:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2022 20:04

Anneler ve bir üst kuşak ebeveynler için çocukların yemek yemesi, çok yemesi, her şeyi yemesi, hiç yemek ayırt etmemesi önemlidir. Ancak çocuklar da tam aksine özellikle besleyici gıdaları reddederler. Çocuklardaki seçici yeme problemi de ebeveynlerin korkulu rüyası halini alır. Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, aşırı yemek seçen çocuklar konusunda gözlem ve deneyimlerini paylaştı. 


Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, kilo veya enerji alımları normal sınırlar içerisinde kalsa dahi, aşırı yemek seçen çocukların sağlık kontrollerinin düzenli yapılması gerektiğini söylüyor.  Bakın uzmanımız çocuklardaki yemek seçme alışkanlığını nasıl değerlendiriyor: Kontrolcü ebeveynlere, “Her şeyi kontrol edebilirsiniz; ama ben istemediğimi yemem” mesajı ile sınır koyan çocuklar, kendi bireysel alanını belirleme ihtiyacı ile “Ben buradayım, benimle ilgilenin. Benim ilgiye ihtiyacım var” mesajı ile ebeveynlerinin ilgisini çekmeye çalışıyor olabilir. Bunun yanı sıra, okul değiştirmek, arkadaşlarla yaşanılan problemler ve akran zorbalığına maruz kalmak gibi kendisini kontrolsüz hissettiren durumlar da, çocuğun yeme davranışı üzerinde büyük rol oynar. 


Ebeveynlerin seçici yeme problemi konusunda endişelenmesi, hiç de yersiz değildir. Özellikle de aşırı yemek seçen çocukların yalnızca belirli besinleri tüketip diğer besinleri yemeyi reddetmesi, gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple de, çocuğun sağlık kontrollerinin düzenli yapılması ve hekim tavsiyeleri doğrultusunda davranılması oldukça önemlidir. 


Çoğu zaman çocuklarımızı sevmedikleri ancak oldukça besleyici bir yemeği yemesi için ikna etmeye çalışırken onları yemek isteyecekleri abur cuburlarla kandırıyoruz. “Ispanağını bitirsen, sana çikolata vereceğim” 


Diyoruz. Oysa uzmanı görüşü bunun çok zararlı olduğunu anlatıyor: “Vaadi, çocuğun zihninde belirli yiyeceklerin tüketilmesinin bir ödüle bağlanmasına sebep olabilir. Böylelikle çocuk, bazı yiyecekleri “ödül” olarak kabul ederken, bazılarını “zorla tüketilen besinler” olarak sınıflandıracaktır. Oysa, çocuğun küçük yaşlardan itibaren yiyeceklerin gelişim ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda bilinçlenmesi, yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki kurmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra, bir sınavdan yüksek not aldığında ya da düşüp ağladığında çocuğu yiyeceklerle ödüllendirmek de, onun hayatı boyunca kendisini her ödüllendirmek ya da teselli etmek istediğinde yemeye yönelmesine yol açacaktır. 


Ebeveynlerin, seçici yeme problemi olan çocuklarına karşı sabırlı olması gerektiğini belirten Bayraktar, bu konuda mutlaka bir hekim desteğine ve gerektiği noktada da psikolojik destek almak için bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.


Çocuklarımızla diyalog kurarak yeme problemlerini aşabilir ve onlarda sağlıklı besinlerden oluşan bir yeme alışkanlığı oluşturabiliriz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.