SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklarda bağırsak felcine dikkat edilmeli!

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2023 22:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2023 22:07

Çocuklarda doğumsal hastalıklar arasında yer alan “Hirschsprung” yani “bağırsak felci” bebeğin dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren dışkısını yapamaması şikayeti ile başlıyor. Erken dönemde doğru müdahale planlanmadığında ise bu durum ciddi sonuçlar doğurabiliyor. 

Çocuklarda doğumsal rahatsızlıklar arasında yer alan, bağırsağın sinir sistemini ilgilendiren “Hirschsprung” yani “bağırsak felci” bebeğin dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren karın şişliği, dışkı yapamama gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Uzmanlar dışkı yapılamaması durumunun aileler tarafından geçici ve kabızlık olarak düşünüldüğünü ancak bağırsak felcine karşı dikkat edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi de 11 aylık bebeklerinin önce kabız olduğunu düşünen ardından çeşitli hastanelere götürdüklerini ifade eden iki ailenin bebeklerine uygulanan tedaviyi anlattı. Doç. Dr. Çelebi, hastalığa karşı ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Hastalığın kabızlıkla karıştırıldığı için kimi zaman tedavisinde büyük gecikmeler yaşandığına dikkat çeken ve ailelere uyarılarda bulunan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi, şunları söyledi: “Kabızlık şikayetleri genellikle yeni doğandan itibaren başlar yani anne sütü aldığında da vardır, ek gıdaya geçtiğinde de vardır. Fakat bunlar genellikle tedaviye dirençli kabız olur ve çocuk büyüdükçe, bağırsak uzunluğu arttıkça ve daha çok beslenmeye başladıkça bu tür çocuklarda kabızlık azalacağına daha da şiddetlenebiliyor. Tedavi ile kısmen düzelme sağlanır ama hiçbir zaman tam bir düzelme görülmez. Bu hastalığın adına hirschsprung deniliyor, genellikle bu kabızlık ile karışan bir hastalık. 4 bin 500 doğumda bir görüldüğü için kabızlık hastalarının arasından bu tür hastaları çıkartıp çekmek zor oluyor. Hastaları gerekli tedavi verilmezse ileride ölüme kadar götürebilen bir sorunla karşı karşıya kalabilirler. Sinir hücresi olan, çalışmak isteyen bağırsağın önünde engel teşkil eden sinir hücresi olmayan bağırsağı çıkarttıktan sonra artık bu hastaların kabızlık sorunları da kalkmış oluyor. Çocuk doğduktan sonra şikayetinin başlamış olması çok önemli çünkü genellikle biz anne sütünde pek kabızlık görmeyiz. Eğer çocuk doğduktan sonra birinci günü tuvaletini yapmıyorsa, yapması gecikmişse, dışkı yapmama periyotlarında karnı şişiyor ve yeşil safralı kusma var ise o zaman bunun normal süregelen bir kabızlık olmadığını bağırsakta sinir hücresi yokluğu hastalığı olabileceğini akılda tutmak bu yönden hastaları diğer kabızlık hastalarından ayırmak gerekiyor. Aslında hirschsprung da standart bir hastalık değildir, bağırsak felcinin uzunluğuna göre de semptom değişir. Bu hastamız büyüdükçe, daha fazla gıda tükettikçe çalışmayan bağırsak daha fazla semptom vermeye başlıyor. Ameliyattan önce de artık kendi dışkısını yapamayacak kadar zorlandığı için 'Anne neredeyse öleceğini hissettim' dedi ama ameliyattan sonra şu an her şey yolunda. Beyni, siniri olan bağırsak normal makata açılmış oldu. Takipte kalmaları gerekiyor. Bu tür ameliyatları ne kadar erken yaparsanız bağırsak sistemlerine adaptasyonu o kadar iyi oluyor. "

 Doğuştan itibaren bağırsağın ya da kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır. Sağlıklı günler.

Doğuştan itibaren bağırsağın ya da kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır. Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.