SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklarda kekemelik

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2022 20:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2022 20:31

Kekemelik çocuklukta başlayan normal akıcılık ve konuşma akışıyla ilgili sık ve önemli problemleri içeren bir konuşma bozukluğu. Çoğu zaman okullarda kekeme çocuklar psikolojik sorunlar ile karşılaşabiliyor.  Kekemelik sorunu olan bireyler ne söylemek istediklerini bilirler, ancak söylemekte zorluk çekerler. Örneğin bir kelimeyi, heceyi, ünsüz veya ünlü sesi tekrarlayabilir, uzatabilirler veya konuşma sırasında duraklayabilirler. Kekemelik, küçük çocuklar arasında konuşmayı öğrenmenin normal bir parçası olarak yaygın. Küçük çocuklarda konuşma ve dil yetenekleri söylemek istediklerini sürdürecek kadar gelişmiş olmadığında kekemelik görülebilir. Çoğu çocukta bu gelişimsel kekemelik geçicidir ve zaman içinde tamamen kaybolur.


Konu ile ilgili, bilinçsiz bir şekilde konuşma sorununu ortadan kaldırabilecek yöntemlerin denendiğini söyleyen Türkmen, şöyle devam etti: “Bu teknikler vakit kaybından başka bir şey değildir. Hem birey hem de aileler bu süreçten bir fayda sağlayamadığında da umutları kırılıyor. Bu işin çaresi dil ve konuşma merkezlerinde aranmalıdır. Toplumda en çok bilinen konuşma bozukluklarından biri de kekemeliktir fakat bir o kadar da toplum olarak bu çerçevede kayda değer bir farkındalığımız yok. Kekemeliği çevresel faktörler tetiklese bile ağırlıkla kalıtımsaldır. Bir ailede kekemelik öyküsü varsa ve çocukta da kekemelik varsa bunun yüksek oranla genetik faktörlü olduğunu söyleyebiliriz. Çevresel olarak da bir hasardan dolayı veya nörolojik olarak da kekemelik meydana gelebiliyor. Biz bu duruma edinilmiş kekemelik diyoruz. Bir kişi korkarak, heyecanlanarak, utanarak veya başka bir olumsuz duygu ile karşılaştığında kekeme olmaz. Bize danışanlar bir öykü üzerine başvuruyorlar ve ‘Çocuğum korktu kekemelik başladı’ diye durumu paylaşıyorlar. Fakat kekemeliğin asıl kaynağı bunlar değildir aksine var olan kekemeliğin tetiklenmesidir. Bir çocukta kekemelik var ise bazı aileler de o çocukla iletişim kurulması taraftarı olmuyor. Çünkü çocuğunun da kekemeyi taklit etmesinden veya bulaşacağından korkuyorlar. Bu da kekemeliği olan için büyük bir duygusal travmaya yol açıyor. Çevredekilerin bilinçsizliği bu durumu daha da zora sokuyor. Aynı şekilde konuşma bozukluğu yaşayan bireye, nefes al, sakin ol, yavaş konuş, düşün, dinlen diye telkinlerde bulunuyorlar. Bu da bireyi baskı altına sokuyor. Kekemelik sorunu yaşayan bir bireyin yarım kalan sözü kesinlikle tamamlanmamalıdır. Bu durumdan normal olarak akıcı konuşan biri de rahatsız olur.”

Ebeveynler olarak biz önemli rol oynuyoruz. Çocuklarımızın problemi daha hızlı atlatmasına yardımcı olmak için farklı teknikleri kullanabiliriz. Çocuk konuşurken sabırla dinlemek sorunu aşamada önemli bir basamaktır.

Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.