SON DAKİKA
Hava Durumu

Çölyak için pedal etkinliği!

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2022 20:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2022 20:32

Belki yanımızda yöremizde olunca çok daha hassasiyetgösteriyoruz ama dünyaad insanlar bir çok sağlık sorunuyla karşılayışor. Bunların bazıları doğumdan ölüme kadar giden rahatsızlıklar ve bu hastalıklı olanlar ömür boyu hastalığa özel bakımlar istiyor. 


Onlardan biride hiç şüphesiz son yıllarada toplumunçok daha hassasiyet gösterdiği Çölyak.  
Çölyak, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsağın iç yapısı, bir havluya benzetilebilir. Havludakine benzer şekilde girintiler ve çıkıntılardan oluşan ince bağırsak yüzeyi, çölyak hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sistemi ise bu durumu sindirim problemleri, şişkinlik, ciltte bozulmalar, halsizlik, adet düzensizlikleri gibi belirtilerle ifade eder. Çölyak hastalığında gluteni kesmek, bilinen tek tedavi yöntemidir. Ancak gluten diyetini gıdalarla sınırlamak yeterli değildir. Glutensiz diyette besinler kadar kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinizin de içeriklerini titizlikle incelemelisiniz. Dudak nemlendiricisi, vücut losyonu, güneş kremi, makyaj malzemeleri, diş macunu, şampuan, saç kremi, sabun gibi günlük bakım ve kozmetik ürünleri de gluten içerikleri kontrol edilerek kullanılmalıdır.


Hastalıktan kısaca bahsettikten sonra bu hastalığa dikkati çekmek içinhazırlanan bir programdan bahsetmek istilorum.  Kocaeli’nden başlayan ‘Glutensiz Pedallar’ etkinliğine katılan bisikletliler Bursa’ya geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenen etkinlikte, ihtiyaç sahibi hastalara glütensiz ürünlerden oluşan hediye kolileri dağıtıldı.


Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Bisiklet ve Doğa Sporları (KOBİDOS) ve Kocaeli, Bursa ve Balıkesir Çölyakla Yaşam Derneği işbirliğinde düzenlenen 2. Glutensiz Yaşam Turu’nda 12 bisikletçi 264 kilometre boyunca pedal çevirecek. Tura Kocaeli Kent Meydanı’ndan başlayan bisikletçiler Bursa’ya ulaştı.


Bursa ve Balıkesir olmak üzere iki rotadan oluşacak yolculukta yola çıkan kafile turu Balıkesir’de tamamlayacak. Etkinlik kapsamında Bursa’daki ihtiyaç sahibi çölyak hastalarına da içinde glutensiz ürünlerin olduğu koliler hediye edildi.


Ne güzel adımlar bunlar ne güzel hareketler. Umuyoruz bu alandaki hassasiyet çok daha ileri boyutlara ulaşır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.