SON DAKİKA
Hava Durumu

Diyaliz tedavisinde beslenme önemli

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2022 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2022 21:50

Diyaliz tedavisi gören hastaların, en iyi sonucu alabilmeleri ve daha önemlisi de hastalıklarının ilerlememesi için sadece ilaç kullanımına değil beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle tuzlu, fosforlu ve potasyum içeren besinlere dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca kilo kontrolüne de dikkat etmeleri ve iki diyaliz seansı arasında 1,5 - 2 kilodan fazla almamaları gerekiyor. 


Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Program Başkanı Öğr. Gör. Meliha Çakmak, diyaliz hastalarının beslenmede dikkat etmesi gereken noktalara dair detaylı bir açıklamada bulundu: “Günlük tuz ihtiyacı 2 gramdır. Bu miktar beslenirken hiç tuz kullanılmasa bile besinlerin kendi tuzundan karşılanır. Yani tamamen tuzsuz yenen ekmeğin, etin, yumurtanın, sebzenin ve benzeri gıdaların kendi tuzu vardır ve bu tuz insana yeter. Böbrek hastası bilmelidir ki uzun ve sağlıklı yaşamak için en önemli iş, tuzu tam olarak hayatından çıkarmaktır. Sağlıklı bir birey, ihtiyaç fazlası fosforu böbrekler yolu ile atar ancak böbrek hastasının fosforu tek atma yolu diyalizdir ve fazlası kanda birikir. Kanda biriken fosfor, üremik kemik hastalığı denen bir çeşit kemik hastalığına, kan damarları ve yumuşak dokularda kireçlenmeye sebebiyet verir. Böbrek yetersiz çalıştığı ya da hiç çalışmadığı için böbrek hastasının kanında potasyum yükselir. Kanda biriken potasyum, kalpte ölümcül ritim bozukluğuna yol açar. Bu sebeple potasyum böbrek hastası için en tehlikeli olan maddedir.” 


Bunların dışında yemeleri gerekenler konunda da Çakmak, şu bilgileri aktardı: “Sebzeler haşlanırken birinci haşlama suyu dökülünce potasyumdan büyük oranda temizlenmiş olacağından haşlanmış ve süzülmüş olarak tüketilmesinde sakınca yoktur. Bir böbrek hastası günlük olarak ortalama 100 gram et tüketebilir. Bu miktar üç köfte ya da bir tavuk budu veya orta boy bir balığa tekabül eder. Böbrek hastası sarısından arındırılmış olarak günde en az bir adet haşlanmış yumurta beyazı yemelidir. Diyabetik olmayan böbrek hastasının şeker tüketmesinde bir sakınca yoktur. Ancak çikolata önerilmez, akide şekeri, lokum ve tanesiz reçel yemesinde sakınca yoktur. Pekmezlerden de uzak durulmalıdır. Böbrek hastası hiçbir gıdayı bir günde aşırı miktarda tüketmemelidir.”


Tedavi sürecinde düzenli ilaç kullanımı ve tıbbi müdahaleler kadar beslenmenin de önemli olduğunu unutmayalım, sağlıklı günler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.