SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya'dan dinlemeye tuhaf gerekçe!

Der Spiegel'in 'Almanya Türkiye'yi dinledi' iddiasını, hükümetin büyük ortağı CDU'nun Grup Başkanvekili tuhaf bir gerekçeyle kabul etti: 'Ül

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2014 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2014 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Almanya'dan dinlemeye tuhaf gerekçe!
Der Spiegel'in 'Almanya Türkiye'yi dinledi' iddiasını, hükümetin büyük ortağı CDU'nun Grup Başkanvekili tuhaf bir gerekçeyle kabul etti: 'Ülkemizde 3 milyon Türk yaşıyor, PKK gibi kimi örgütlerin bağlantılarını takip ediyoruz.' Cevap diğer ortak SPD'den geldi: 'PKK ile ilgili bilgiler Türk hükümetinden alınabilirdi'

 

Almanya Federal Haberalma Teşkilatı BND'nin Türkiye'yi dinlediği iddiası doğru çıktı. Konuya ilişkin Franfurter Allgemeine gazetesine bilgi veren hükümet çevreleri, Alman hükümetinin 2009'da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye'nin resmi hedef olarak yer aldığını doğruladı. Frankfurter Allgemeine gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ya da İngiltere ile kıyaslanamayacağını belirten hükümet çevreleri, Türkiye'de olup bitenlerin Almanya'nın güvenliğini yakından ilgilendirdiği için dinlemeyi makul bir faaliyet olarak görüyor. Buna gerekçe olarak ise, Türk hükümetinin Almanya'daki Türk kulüpleri ve dernekleri üzerinden yıllardır siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışması, başta PKK olmak üzere sol ile sağ grupların faaliyetleriyle uyuşturucu kaçakçılığı gibi eylemler gösteriliyor.

TÜRKİYE ÇEKİRDEK ÜLKE

Frankfurter Allgemeine'nin elde ettiği bilgilere göre, Türkiye, BND tarafından izlenen 'çekirdek ülkeler'in başında geliyor. Adı açıklanmayan hükümet yetkililerine göre bu ülkelere karşı dinleme faaliyetinin yapılması beklenen ve makul bir durum. Görev profili 'Monitoring-Staaten-İzlenen ülkeler' kategorisinde bulunan kimi ülkeler hakkında ise dinleme yapılmıyor ve normal yollardan bilgi toplanıyor.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜYSE HER YOL NORMAL

Türkiye'nin dinlenmesine ilişkin hükümet ortaklarından farklı görüşler geliyor. Gazeteye açıklama yapan CDU Grup Başkanvekili Andreas Schockenhoff, 'Almanya'da üç milyon Türk yaşıyor ve PKK gibi kimi örgütler 1993 yılından beri terör örgütü olarak kabul ediliyorsa, bunların bağlantıları ve destekleyenlerini takip etmek için her yola başvurulması normaldir' diyerek dinlemeyi haklı bulduğunu belirtiyor.

MÜTTEFİKLER ARASI İLİŞKİ GÜVENE DAYANIR

Dinleme skandalının kendisini şaşırttığını ifade eden diğer ortak SPD'den Rolf Mützenich ise, 'PKK'ya ilişkin bilgiler, Türk hükümetiyle görüşmeler yoluyla elde edilebilirdi' açıklamasında bulundu. Mützenich'e göre NATO üyesi bir ülke ile güvene dayalı ilişkiler kurulmalı. Der Spiegel Dergisi, Alman istihbarat görevlisi Markus R.'nin iki yıl boyunca CIA'ye sızdırdığı 218 belgede BND'nin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte dinlediği NATO ülkesinin Türkiye olduğunu iddiasını gündeme taşımıştı.

Ciddiyetle incelenmeli

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Alman Dış İstihbarat Teşkilatı'nın Türkiye'yi dinlediği yönündeki iddialara ilişkin, 'Der Spiegel Dergisi, Türkiye ile ilgili hayırlı rüya görmeyen bir dergidir. Özellikle Ak Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili çok haksız haberler yapmış olan bir dergidir. O nedenle onun bu haberini ihtiyatla karşılamak gerekir. Ancak üzerine de ciddiyetle gitmek gerektiği kanaatindeyim' dedi. 'Mutlaka hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığımız bu dergideki bu iddialarla ilgili gerekli incelemelerini araştırmalarını yapacaktır' diyen Şahin, gerekli çalışmaların hükümet ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılması gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti.

Almanya karıştı

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın Başbakan Angela Merkel'i dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ABD'ye, 'Dost ülkelerin birbirini dinlemesi normal değil' diye çıkışan Almanya, şimdi kendi istihbaratının Türkiye'yi dinlemesini tartışıyor. Muhalefet: 'Merkel'den açıklama bekliyoruz'

Almanya'da muhalefet, Türkiye'nin dinlenmesiyle ilgili hükümetten acil açıklama bekliyor. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın kendisini dinlediği iddiaları üzerine Başkan Obama'yı arayarak 'derhal açıklama bekliyorum' diyen Başbakan Angela Merkel, şimdi kendi istihbaratının Türkiye'yi dinlemesiyle ilgili, benzer sorulara muhatap oluyor. Muhalefet, Federal Dış İstihbarat Örgütü BND'nin Alman Hükümeti'nin görevlendirmesiyle 2009'dan beri NATO ortağı Türkiye'yi dinlemesinin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi.

MERKEL HEMEN AÇIKLAMALI

Der Spiegel'e konuşan Yeşiller Partisi Parlamento Grup Başkanvekili Konstantin von Notz, Başbakan Angela Merkel'e dinlemeden ne zamandan beri haberi olduğunu sorarken, 'Şansölyeden konuya ilişkin hemen açıklama bekliyoruz' ifadelerini kullandı. Merkel'in kendisinin dinlendiğiyle ilgili iddialar üzerine, Amerikalılara karşı söylediği 'Dost ülkelerin birbirini dinlemesi normal değil' sözüne atıfta bulunan Notz, 'Dostların birbirini dinlemesi olacak iş değil' diye konuştu.

DEVLET İÇİNDE DEVLET

Handelsblatt'a açıklamada bulunan Sol Parti Genel Başkan Vekili Jan Korte ise, Federal Dış İstihbarat Örgütü BND'yi 'Devlet içinde devlet' olmakla itham etti. BND'nin kontrolden çıktığını savunan Korte, konunun İçişleri Komisyonu ve Parlamento'da görüşülmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Merkel hükümeti tepkilerden kaygılı

Der Spiegel dergisi, dün çıkan sayısında, olayın Almanya-Türkiye ilişkilerine etkileri olabileceğini belirtti. Haberi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel'in birlikte çekilmiş fotoğrafı eşliğininde sunan dergi, 'Alman istihbaratının hükümetin talimatıyla NATO müttefikini izlediğinin ortaya çıkması, hükümetin son dönemde Berlin ile Ankara arasındaki gerilimi düşürmeye dönük çabalarını zedeleyebilir' yorumuna yer verdi. Almanya'nın Türkiye'nin sert tepkisinden endişe ettiğini yazan dergi, Irak'taki kriz nedeniyle önemli rol oynayan Ankara nezdinde hızlı bir şekilde girişimde bulunulmasının düşünüldüğünü iddia etti.

Türkiye istese kriz çıkarır

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinleme olayını değerlendiren uzmanlar, NATO içerisinde ülkelerin birbirlerini dinlemelerinin bilindik bir durum olduğunu, fakat bunun ifşa olmasının büyük krizler doğurabileceğini belirtti.

ALMANYA'NIN BAŞI AĞRIYACAK

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, 'Dinlemenin yapıldığı kesin. Dinlemeler Türkiye'nin dış politikasını öğrenme amaçlı yapıldı. Özellikle Mısır ve Suriye politikalarının bilgilerinin önceden alınması siyasi bir kriz doğurabilir. Türkiye isterse bu durumu kriz haline getirebilir. Bu olay Almanya'nın başını ağrıtacak' ifadelerine yer verdi.

DİNLEMELERİ KİM ÇIKARDI

Konuyu değerlendiren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Beril Dedeoğlu ise, dinleme skandalı kadar dinlemeleri kimin ortaya çıkardığının da önemli olduğunu, bunun neyi amaçladığının araştırılması gerektiğini söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.