SON DAKİKA
Hava Durumu

Avusturyalı doktordan İslamofobik ayıp: 'Başörtüsüyle iş bulamayacaksınız!'

  Avusturya'da doktor muayenehanesine iş başvurusunda bulunan başörtülü kadın, "Radikal dini sembolleri açıktan taşıyan bir elemanım

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2016 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2016 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Avusturyalı doktordan İslamofobik ayıp: 'Başörtüsüyle iş bulamayacaksınız!'
 

Avusturya'da doktor muayenehanesine iş başvurusunda bulunan başörtülü kadın, "Radikal dini sembolleri açıktan taşıyan bir elemanımın olmasını istediğimi gerçekten düşünmüş olamazsınız" cevabıyla reddedildi

 

Avusturya'nın Bregenz kentinde bir doktor muayenehanesine çalışmak isteyen başörtülü kadın, "radikal dini semboller taşıdığı" gerekçesiyle reddedildi. Vorarlberg eyaletinin başkenti Bregenz'de yaşayan başörtülü Birgül Yücel (32) Türkiye'de sağlık meslek lisesini bitirdikten sonra Avusturya'da doktor asistanı olmak için kurs gördü. Eğitimini başarıyla tamamlayan Yücel, diplomasını aldıktan sonra iş aramaya başladı. İnternet üzerinden, kalp doktoru Anton Glöcklhofer'in yanında çalışmak için başvuruda bulunan Yücel, e-posta ile, başörtülü olduğu için hiçbir zaman düzgün bir iş bulamayacağı cevabını aldı.

Glöckhofer, e-postada "Sayın Yücel, maalesef iş başvurunuza olumsuz cevap vermek zorundayım. Radikal dini sembolleri açıktan taşıyan bir elemanımın olmasını istediğimi gerçekten düşünmüş olamazsınız. İslami başörtüsü Avrupa kültürüne uymuyor ve bununla hiçbir zaman düzgün bir iş bulamayacaksınız." ifadelerini kullandı. AA muhabirine açıklamada bulunan Yücel, aldığı ayrımcı ve İslamofobik cevap nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını belirterek, 13 yıl önce evlenerek geldiği Avusturya'da insanlara faydalı olmak istediğini fakat hakarete uğradığını söyledi.

"CEVAP BENDE ÇOK BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞINA SEBEP OLDU"

Mesleğini yapmak için çaba harcadığını belirten Yücel, şunları kaydetti: “Evde oturmaktan ziyade çok sevdiğim mesleğimi burada devam ettirerek sosyal hayata karışmak ve insanlara faydalı olmak istedim. Mesleğimi yapmak için birçok kişi ve kurumla görüştüm ve diplomamı Almancaya tercüme ettirdim ancak hiçbir işe yaramadı. Çünkü Türkiye'den aldığım diplomam Avusturya'da geçerli değildi. Uzun araştırmalarım sonucunda 'doktor asistanlığı' kursuna kaydoldum ve iyi dereceyle bu kursu tamamlayarak iş aramaya başladım. Her ne kadar birçok doktora özgeçmişimi gönderdiysem de hep olumsuz cevap aldım. Çünkü başvuru formunda başörtülü resmim vardı. Ancak pazartesi günü yaptığım iş başvurusunda yaşadığım ayrımcılık ve aşağılayıcı cevap bende çok büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu."

Doktorun ifadeleriyle ilgili yasal işlem başlatacağını dile getiren Yücel, "Bu ayrımcılık ve aşağılayıcı cevap nedeniyle hakkımı arayıp gerekli tüm mercilere başvuracağım. Doktor tabii ki istediği insanı işe alabilir ama bu tarz ifadeler kullanmaya asla hakkı olmadığını düşünüyorum." diye konuştu.

"BAŞÖRTÜSÜNÜ İSLAMCI BİR SİMGE OLARAK GÖRÜYOR VE BÖYLE BİRİNİ İSTEMİYORUM"

Doktor Anton Glöcklhofer de AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-postada kullandığı ifadeleri doğrulayarak söylediklerinin arkasında olduğunu ifade etti. Dini semboller taşıyan hiç kimseyi işe almayacağının altını çizen Glöcklhofer, "Ben başörtüsünü İslamcı bir simge olarak görüyor ve böyle birini istemiyorum. Sayın Yücel'i tanımıyorum ama başörtülü birini de işe almak istemiyorum." dedi. Glöcklhofer, haç taşıyan bir rahibeyi de işe almayacağını söyleyerek, "Ben din ile devleti ayıramayan insanları sevmiyorum. Bu Avrupa kültürüdür, devlet ile dini ayırıyoruz. Bizim toplumumuzda din ve devletin ayrılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.