SON DAKİKA
Hava Durumu

Evlere 'savaşa hazırlık' kitapçığı gönderiliyor

İsveç'te 4 milyon 800 bin eve olası bir savaş durumunda yapılması gerekenleri açıklayan kitapçıklar gönderildi. Halka sava

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2018 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2018 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Evlere 'savaşa hazırlık' kitapçığı gönderiliyor
İsveç'te 4 milyon 800 bin eve olası bir savaş durumunda yapılması gerekenleri açıklayan kitapçıklar gönderildi.
Halka savaşın yanı sıra siber saldırı ve doğal afetlere karşı kendisini nasıl koruyacağını anlatan kitapçık 20 sayfadan oluşuyor. İsveç'te 44 yıldır yaşayan Türk iş adamı Mustafa Tümtürk, bu zamana kadar ilk defa böyle bir kitapçığın posta yolu ile dağıtıldığını söyledi. Tümtürk, İkinci Dünya Savaşı sırasında böyle bir kitapçık dağıtıldığını duyduğunu belirterek, "Henüz savaş çıkmadan halkı bu şekil bilgilendirmek güzel olmuş." dedi.

İsveç'in 200 yıldır hiç bir savaşa girmediğine işaret eden Tümtürk, ''Ülke İkinci Dünya Savaşı'na da girmemiş ve tarafsız kalmıştı. Kitapçıkta, İsveç'in uzun yıllar savaşa girmemesinin halkı rehavete sevk etmemesi gerektiği yönünde uyarılar bulunuyor." diye konuştu.
"İsveç'te savaş korkusu"
Tümtürk, "Özellikle dünyada gelişen son olaylar ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra İsveç'te bir Rusya korkusu başladı. İsveç'te bütün kurumlar bu yönde hazırlık içinde. Tedbir almaya çalışıyorlar. Bunun neticesinde de evlere bilgilendirme kitapçığı gönderildi." değerlendirmesinde bulundu.

Kitapçıkta insanların sorumluluklarının hatırlatıldığına dikkat çeken Tümtürk, ''Sadece savaş değil, terör saldırısı, bilgi kirliliği, doğal afetler ve siber saldırılara karşı insanların nasıl önlem alacakları anlatılıyor. Ülkenin bu tür tehlikelere karşı savunma durumunun ne olduğunu ve bu savunmada halka hangi görevler düştüğü yazılıyor." ifadelerini kullandı.

İsveç Sivil Riskler Ajansı tarafından daha önce yapılan açıklamada, 20 sayfalık "Kriz veya Savaş Gelirse" isimli broşürlerin, olası kazalar, şiddetli hava koşulları, siber saldırılar veya "en kötü senaryo, savaş" gibi durumlarda kamu hizmetlerinin zayıflaması halinde ülkenin "daha hazırlıklı olması" ile ilgili olduğunu belirtmişti.

Bir acil durum kutusunun içinde neler olması gerektiği ile ilgili bilgilerin de yer aldığı broşür, bankamatiklerin çalışmaması durumunda hazırlıklı olmak adına halkı nakit bulundurmaya çağırıyor. Dokuz farklı dili akıcı konuşan personelin, 29 Haziran'a kadar, telefonla veya çevrim içi sorulan sorulara yanıt vereceği dokümanın İsveççe, İngilizce ve çok sayıda dilde internetten de indirilebileceği bildirildi.

"Kriz ve Savaş Gelirse" broşürünün ilk baskısı, 2. Dünya Savaşı sırasında yayınlanmıştı. Söz konusu kitapçık ülke genelinde 4 milyon 800 bin eve gönderildi. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.