SON DAKİKA
Hava Durumu

'İşimi yapmak için oradaydım, aşağılanmak için değil'

İtalya'da başörtüsü taktığı için hakimin mahkeme salonundan çıkardığı stajyer avukat Bel

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2018 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2018 18:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'İşimi yapmak için oradaydım, aşağılanmak için değil'

İtalya'da başörtüsü taktığı için hakimin mahkeme salonundan çıkardığı stajyer avukat Belfakir, "İşimi öğrenmek için oradaydım, dinim nedeniyle aşağılanmak için değil." dedi.


İtalya'nın Bologna kentinde başörtüsü taktığı için hakim Giancarlo Mozzarelli tarafından mahkeme salonundan çıkarılan stajyer avukat Esma Belfakir, hukukun dini özgürlükleri koruması gerektiğini vurgulayarak "Bir hakimin 'kültür ve gelenek' adına bunu yaptığını duymak çok kötüydü. Ben orada sadece işimi öğrenmek için, hukukun nasıl uygulanması gerektiğini görmek için bulunuyordum, dinim nedeniyle aşağılanmak için değil." dedi.


Ülkenin kuzeyindeki Bologna kentindeki Bölge İdare Mahkemesinde bir duruşmaya giren ve başörtüsü taktığı gerekçesiyle hakim tarafından salondan çıkarılan Fas doğumlu stajyer avukat Belfakir, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.



"Bana böyle bir şey demiş olabileceğini hayal bile edemedim"

Belfakir, "Davaya müdahil olan diğer avukatlarla mahkeme salonuna girdim. Hakim 'Şunu çıkarır mısın?' diye konuşmaya başladı. Başörtüsü kelimesini bile kullanmadı, hatta yüzüme bile bakmıyordu. Birinin montunu falan çıkarmasını istediğini sandım. Bana böyle bir şey demiş olabileceğini hayal bile edemedim." diye konuştu.


Hakime bakınca durumu anladığını belirten Belfakir, sinirlendiğini ve hakimin cümlesini "Başörtümü mü?" diye tamamladığını söyledi.


Hakimin kendisine "Evet, mahkeme salonunda kalmak istiyorsan onu çıkartmak zorundasın." dediğini belirten Belfakir, "Başörtümü çıkarmayacağım, dışarı çıkıyorum." diye karşılık verdiğini kaydetti.



"Dinim nedeniyle aşağılanmak için orada bulunmuyordum"

Belfakir, "Ben kapıdan çıkarken hakimin salondakilere 'Evet, bu kültürümüz ve geleneklerimize saygıyla alakalı.' dediğini duydum. Bir hakimin 'kültür ve gelenek' adına bunu yaptığını duymak çok kötüydü. Ben orada sadece işimi öğrenmek için, hukukun nasıl uygulanması gerektiğini görmek için bulunuyordum, dinim nedeniyle aşağılanmak için değil." ifadelerini kullandı.


Sosyal medyada kendisine destek verenlerden bazılarının "Bu durumda rahibelerin de salona alınmaması gerektiği" şeklindeki yorumlarının hatırlatılması üzerine Belfakir, hakimin çalışma tarzı ve kişisel düşünceleriyle ilgili pek çok şey duyduğunu söyledi.



"Eminim ki bir rahibeden örtüsünü çıkarmasını asla istemezdi"

Esma Belfakir, "Eminim ki bir rahibeden örtüsünü çıkarmasını asla istemezdi. Eminim çünkü rahibeler örtü takarak onun kültürünü aşağılamıyor, tıpkı benim gibi." dedi.


Bazen boşverip yoluna devam etmek istediğini dile getiren Belfakir, ancak ortada bir haksızlık olduğunu ve buna karşı en güçlü silah olan "bilgiyle" savaşmak gerektiğini belirtti.


Belfakir, hakimin neden başörtüsü taktığını ve bunun duruşmayı ya da stajyer avukat olarak mesleki vasıflarını etkilemediğini biliyor olması gerektiğinin altını çizdi.


Belfakir, "Bir gün avukat ya da hakim olursam, bu tür bir ayrımcılıkla baş edemem. Başörtümü çıkaramam. Kimse benim haklarımı korumuyorken müvekkillerime yardımcı olamam, haklarını savunamam. Bu bakımdan, hukukun, ne kadar zor olursa olsun, başkalarını olumsuz şekilde etkilemediği sürece insanları ve dini özgürlükleri koruması gerekiyor." diye konuştu.



"Biz, Müslüman kadınlar yalnız değiliz"

İtalya'dan, Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden insanların kendisine dayanışma mesajları göndermesini nasıl karşıladığının sorulması üzerine Belfakir, bu olay nedeniyle hala çok kızgın olduğunu ama dünyanın her yerinden hayal bile edemeyeceği kadar destek gördüğünü belirtti.


Olaydan günler sonra bile hala mesaj atanlar, elektronik posta yollayanlar, telefon edenler olduğunu kaydeden Belfakir, "Bana destek olan herkes korkunç bir günü çok güzel bir farkındalığa çevirdi. Ben yalnız değilim. Biz, Müslüman kadınlar, yalnız değiliz. Kurumlar, dernekler, mesleki kuruluşlar, siyasetçiler, akademisyenler, İtalya İslam topluluğu ve laik hareketler, çok sayıda kişi benim yanımda durdu." dedi. (AA)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.