SON DAKİKA
Hava Durumu

Pakistan seçimlerinde muhalefet lideri önde

Pakistan seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlar muhalefet lideri İmran Han'ı önde gösterirken

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2018 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2018 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Pakistan seçimlerinde muhalefet lideri önde

Pakistan seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlar muhalefet lideri İmran Han'ı önde gösterirken diğer partiler sonuçlara itiraz etti.

Pakistan'da 5 yıl görev yapacak Pakistan ulusal meclisi seçimlerinde resim olmayan ilk sonuçlara göre İmran Han'ın lideri olduğu Pakistan Tahrik-i İnsaf (Pakistan Adalet Hareketi - PTI) yarışı önde götürüyor. Geçen seçimlerde iktidara gelen Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise sonuçlara hile karıştırıldığı gerekçesiyle itirazda bulundu.



Devlet televizyonu PTV'nin yerel saatle 23.00'den sonra açıklamaya başladığı kesin olmayan ilk sonuçlara göre, PTI, 2013 seçimlerinde aldığı oyu iki kattan fazla artırarak 100’ün üzerinde sandalye kazanmış durumda.  2013 seçimlerinin galibi PML-N'nin kaybettiği sandalye sayısı ise 100'e yaklaştı. Pakistan federal meclisinde 342 sandalyenin 272’si seçimle belirleniyor. Kalan milletvekilleri, kadınlar ve azınlıklara ayrılan kotalardan oluşuyor. Tek başına iktidar için 137 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.



Çok sayıda partiden itiraz 

Pakistan devlet televizyonu ve yerel basında sonuçların yayınlanmaya başlamasının ardından, çok sayıda partiden itiraz yükseldi.  PML-N lideri Şahbaz Şerif, yaptığı basın açıklamasında oy sayım işlemlerine hile karıştığını savunarak, "Parti çalışanlarımızın ülkenin tüm bölgelerinden şikayetleri geliyor. Sonuç belgelerini alamıyorlar, oyların sayıldığı yerlerden çıkarılıyorlar ya da hiç içeri alınmıyorlar. Bu sonuçları reddediyoruz." dedi.


PML-N döneminin Enformasyon, Yayın ve Ulusal Miras Bakanı Marriyum Aurangzeb de bazı bölgelerde parti temsilcilerinin oy sayım işlemi sırasında dışarı çıkarıldığını söyledi. Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari ise hala resmi sonuçlarını göremedikleri ve parti üyelerinin oy sayım işlemlerini takip edemediği gerekçesiyle sonuçlara itiraz etti. Basın toplantısında konuşan PPP'nin önde gelenlerinden ve Pakistan parlamentosunun üst kanadı Senato muhalefet lideri Şeri Rehman ise "Bütün partiler bir partiye (PTI) iltimas geçmek için köşeye itildi." dedi.


Birleşik Eylem Konseyi (Muttahida Meclis-i Amal - MMA) lideri Mevlana Fazlurrahman, yerel medyaya yaptığı açıklamarda tüm partileri bir konferansta toplanıp, hile iddialarına karşı strateji geliştirmeye davet ederek, "Hileli sonuçları kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.  Resmi olmayan sonuçlara bir itiraz da Avami Ulusal Partisi (ANP) Genel Sekreteri Mian Hüseyin'den geldi. Hüseyin "Bu, manipüle edilmiş bir seçimdir. ANP bu sonuçları kabul etmiyor." diye konuştu.



"Oylama sonuçlarının toplandığı sistem çöktü"

Bu arada, Pakistan Seçim Komisyonu Sekreteri Babar Yakup, ülkedeki federal ve eyalet meclis seçimleri için dün gerçekleşen oy verme işlemin ardından, sonuçların toplandığı elektronik sistemin çöktüğünü bildirdi.  Yakup, basına yaptığı açıklamada, resmi sonuçların açıklanamamasıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.  Sistemin, sandık görevlilerinin veri girişi yapmaya başlamasından kısa süre sonra çöktüğünü belirten Yakup, "Komplo teorilerine itibar etmeyin." dedi.


Televizyonların seçim sonuçlarına ilişkin yayınlarına da değinen Yakup, henüz resmi sonuçları paylaşmadıklarını kaydetti.  Yakup, partilerin, sonuçların belirlendiği sürece hile karıştırıldığına yönelik şikayetleriyle ilgili de gerekli adımları atacaklarını söyledi. Sandık sonuç tutanaklarının taranmış kopyalarının tasnifine yoğunlaştıklarını söyleyen Yakup, elektronik sistemdeki arızanın giderilmesiyle uğraşmaktan vazgeçtiklerini ifade etti.



Devlet televizyonu verileri yayınlıyor

Öte yandan devlet televizyonu PTV, resmi olmayan sonuçları açıklamayı sürdürüyor.  PTV'ye göre, muhalefette yer alan İmran Han liderliğindeki Pakistan Adalet Partisi (PTI) oylarını iki kattan fazla artırarak federal mecliste 100'ün üzerinde sandalye kazanmış durumda.  2013 seçimlerinden galip çıkarak iktidarı elde eden Şahbaz Şerif liderliğindeki PML-N'nin kaybettiği sandalye sayısı ise 100'e yaklaştı.


PTV ile benzer veriler paylaşan Dawn News haber sitesi, sandıkların yüzde 34'ünün açıldığı haberine yer verdi. Pakistan federal meclisinde 342 sandalyenin 272’si seçimle belirleniyor. Kalan milletvekilleri, kadınlar ve azınlıklara ayrılan kotalardan oluşuyor. Tek başına iktidar için 137 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.  Seçimlerde elde edilen oyların yanı sıra söz konusu kotaların nasıl dağılacağı, meclis aritmetiği açısından önem arz ediyor.  (AA)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.