SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'den Azerbaycan'a destek

Türk kurumlarınca Ermenistan-Azerbaycan cephe hattı yakınlarındaki Çocuk Mercanlı köyünde is

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2018 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2018 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'den Azerbaycan'a destek

Türk kurumlarınca Ermenistan-Azerbaycan cephe hattı yakınlarındaki Çocuk Mercanlı köyünde iskan eden ailelerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla arıcılık, hayvancılık, hediyelik eşya ve seracılık projeleri başlatıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ve Türk kurumlarınca Ermenistan-Azerbaycan cephe hattı yakınlarındaki Çocuk Mercanlı köyünde iskan eden ailelerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla arıcılık, hayvancılık, hediyelik eşya ve seracılık projeleri başlatıldı.


Projelerin tanıtımı için Çocuk Mercanlı köyünde düzenlenen programa Türkiye'nin Bakü Büyükelçi Erkan Özoral, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sahib Memmedov, Cebrayıl Valisi Kemal Hasanov, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye ve Azerbaycan İşadamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB), ZiraatBank Azerbaycan yetkilileriyle köy halkı katıldı.



Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sahib Memmedov, programda yaptığı konuşmada, Türk kurumlarının Çocuk Mercanlı köyünde gerçekleştirdiği projelerin Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Memmedov, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projeleri üstlenen Türk kurumlarına teşekkürlerini iletti. Büyükelçi Özoral, Çocuk Mercanlı'nın sadece Azerbaycan için değil, tüm Türk dünyası için bir sembol, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in deyişiyle "geri dönüşün başlangıç noktası" olduğunu söyledi.


Özoral, projelerdeki amaçlarının Çocuk Mercanlı halkının geçimine katkıda bulunmak, onların yaşam seviyesini biraz daha yukarı çekmek olduğunu vurguladı. Azerbaycan makamlarının burayı örnek bölge haline getirmek istediğini belirten Özoral, "Biz de Türkiyeli kardeşleri olarak bu çabalara destek vermek istiyoruz." dedi.


TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa da TİKA olarak, uzun yıllar sonra yerleşime açılan Çocuk Mercanlı köyünün kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla geliştirdikleri projeleri kısa sürede tamamlayacaklarını bildirdi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinin girişimleriyle Çocuk Mercanlı'da başlatılan 4 projeden arıcılık ve seracılık projelerini TİKA üstlendi.


Seracılık projesi kapsamında 15 aileye verilmek üzere her biri 160 metrekarelik seraların yapımına başlanıldı. Temmuz 2018'de tamamlanması öngörülen seralarda domates, salatalık ve yeşillik yetiştirilecek. Sebze fideleri ve gübre de TİKA tarafından temin edilecek. Arıcılık projesi kapsamında da TİKA 15 aileye onar arı kovanı verecek.


Hayvancılık projesini ZiraatBank Azerbaycan üstlendi. Proje kapsamında köye 3 bin metrekarelik çiftlik kurulacak. İlk aşamada köy halkına 50 büyükbaş hayvan verilecek. TÜİB'nin üstlendiği hediyelik eşya projesi kapsamında köye 400 metrekarelik imalathane kurulacak. Türk kurumları projelerin başarıyla gerçekleştirilmesi için eğitim desteği de sağlayacak.


Ermeni ordusunun 1993'te işgal ettiği, Azerbaycan ordusunun 1994'te kurtardığı Çocuk Mercanlı köyünün kaderi, 2016'nın nisan ayında Azerbaycan askerlerinin bölgeye hakim Leletepe'yi işgalden kurtarmasıyla bir kez daha değişmişti. Bölgeye hakim noktaların Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Çocuk Mercanlı köyünün yeniden kurulması talimatını vermişti. Kısa zamanda 50 konut, okul ve cami inşa edilen köye daha önce buradan göç etmek zorunda kalan aileler geri dönmüştü. Çocuk Mercanlı köyünde 100 konut daha inşa ediliyor. (AA)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.