SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB, Suriye ile işbirliğini geliştirmeye hazırlanmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Suriye ile uzun süreli askıda olan AB-Suriye İşbirliği'nin yeniden kişisel olarak izin vermesini teklif etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2026 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2026 17:30
Kaynak: AA
AB, Suriye ile işbirliğini geliştirmeye hazırlanmaya hazırlanıyor

AB Komisyonu, 1978'de yapılan ve 2011'de Esed rejiminin insan hakları ihlalleri nedeniyle askıya alınan AB-Suriye İşbirliği'nin yeniden tahsis planının AB Konseyine gönderildiğini açıkladı.

AB ve Suriye rejiminde yeni bir aşamaya gelindiğine işaret edilen, teklifin, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ocak 2026'da duyurulduğu yeni işbirliği çerçevesinin devamı niteliğinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada, yeni çerçeve kapsamında AB'nin Suriye liderliğinde barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş haklarının artırılacağı, insana ihtiyaçlara yanıt vereceği ve ekonomik toparlanma çabalarına katkı sağlanacağı belirtildi.

AB-Suriye İşbirliği anlaşmasının mevcut olduğu dönemde Suriye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sınırlar ve taraflar arasında adil ticari ilişkileri teşvik ettiğine dikkat edildi, "Anlaşma, Suriye menşeli çoğu sanayi varlığının AB'ye ithalatında gümrük vergilerini boşaltmakta ve her iki taraf için miktarlarını kısıtlamaktadır." değerlendirmeler yapıldı.

Açıklamada, teklifin AB Konseyi tarafından resmi olarak kabul edilmesinin ardından Suriye makamlarına bildirileceği, bunun için 11 Mayıs 2026'da gerçekleştirilecek AB-Suriye Üst Düzey Siyasi Diyaloğu öncesinde önemli bir siyasi mesaj verildiği kaydedildi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.