SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazze hükümeti: İsrail, ekmek ve una kısıtlama uygulayarak sistematik aç bırakma politikası yürütüyor

Gazze Şeridi’ndeki hükümet, İsrail’in un ve temel gıda maddelerini kontrol ederek "sistematik bir aç bırakma politikası" uyguladığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2026 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2026 13:31
Kaynak: AA
Gazze hükümeti: İsrail, ekmek ve una kısıtlama uygulayarak sistematik aç bırakma politikası yürütüyor

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in "gıda tedarikini bilinçli şekilde kısıtladığı" ve bunun 2,4 milyondan fazla insanın gıda güvenliğini tehdit ettiği ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, son aylarda ekmek üretiminin ciddi şekilde azaldığı, un girişindeki kısıtlamalar nedeniyle mevcut yardım akışının savaş öncesi dönemin yüzde 38’ini geçmediği belirtildi.

Gazze’de günlük yaklaşık 450 ton un ihtiyacı bulunduğu, ancak şu anda yalnızca yaklaşık 200 ton temin edilebildiği aktarıldı.

Bölgede faaliyet gösteren fırın sayısının yaklaşık 30’a düştüğü, bu fırınların günlük 133 bin paket ekmek ürettiği, ancak bu miktarın nüfusun ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığı kaydedildi.

Gazze hükümeti, İsrail’in bu uygulamalarını "aç bırakmayı hedefleyen sistematik bir politika" olarak nitelendirerek uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu.

Açıklamada ayrıca, sınır kapılarının tamamen açılması, un ve buğday girişinin kısıtlamasız şekilde sağlanması ve insani yardım akışının artırılması talep edildi.

Hükümet, mevcut durumun devam etmesi halinde ekmek üretim sisteminin tamamen çökebileceği uyarısında bulundu.

İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda toplam can kaybı 72 bin 328'e, yaralı sayısı da 172 bin 184'e yükseldi.

Gazze Şeridi'nde enkaz altında halen binlerce cenazenin bulunduğu belirtiliyor.

Hamas: İsrail, Gazze’de aç bırakma politikasını yeniden devreye soktu

Hamas, İsrail’in Gazze’de insani yardım girişlerini kısıtlayarak "sistematik bir aç bırakma politikası" uyguladığını ve ateşkes anlaşmasını ihlal etmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

Hamas Sözcüsü Hazim Kasım yaptığı açıklamada, İsrail’in özellikle un ve temel gıda yardımlarının girişini geniş ölçüde kısıtlayarak Gazze’de yeniden "aç bırakma stratejisi" yürüttüğünü ifade etti.

Kasım, bu uygulamaların Gazze Şeridi’nde ekmek fiyatlarının sürekli artmasına ve derinleşen yoksulluk koşullarına yol açtığını belirtti.

İsrail’in insani yardım girişlerini engelleyerek ateşkes anlaşmasını açık şekilde ihlal ettiğini vurgulayan Kasım, anlaşmada belirlenen yardım miktarlarının yalnızca yaklaşık üçte birinin girişine izin verildiğini ifade etti.

Hamas Sözcüsü Kasım, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ve ateşkes yükümlülüklerine uymadığını da belirtti.

Kasım ayrıca, bazı uluslararası açıklamalarda yardım girişlerinin anlaşmaya uygun şekilde gerçekleştiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek bu beyanları reddettiklerini aktardı.

Son olarak da Kasım, arabuluculara ve ateşkesin garantörlerine çağrıda bulunarak İsrail’in "aç bırakma politikası"na karşı net bir tutum alınması ve insani yardım akışının güvence altına alınması talep etti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.