SON DAKİKA
Hava Durumu

Ebeveyn olmak sorumluluk gerektirir

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2022 20:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2022 20:14

Çocukların internet bağımlılığı, sosyal medya hesaplarında rızaları dışında paylaşımların yapıldığı gibi örnekleri ne yazık ki görüyor, duyuyor, okuyor ve yazıyoruz. Keşke anne baba olmadan evvel de tıpkı bir meslek sahibi olmanın öncesindeki gibi eğitimden geçilebilse, yeterlikler ispat edilse. Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın da çocuk sahibi olmanın kişinin ömür boyu terk edemeyeceği bir süreç olduğuna dikkat çekerek anne ve baba adayları için okullar olması gerektiğini ifade ediyor. 


Anne ve baba olmanın geniş kapsamlı bir sorumluluk duygusu ile başladığını belirten Özgenur Taşkın, alınacak sorumluluğun bilincine varılmasına dair şunları söylüyor: “Her doğan çocuk apayrı bir dünyadır. Çocuk dünyaya geldikten sonra anne ve babadan aldıklarının yanında kendi kişilik özelliklerini anlaması ve desteklemesi oldukça önemli. Ebeveyn olmanın sorumluluğuna baktığımızda ise çocukları bağımsız, üretken, geliştiren ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir hayat kurabilmeleri için, sorumluluk sahibi, kapasiteli, özgüveni güçlü bireyler olarak yetiştirmek ve onların bunu yapabilmesi için yetenek geliştirmelerine destek olunması çok değerli. Elbette ki bu süreci öğrenmek de çaba gerektiriyor.” 


Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, anne ve baba olma sürecini öğrenmek adına eğitim almanın bir ebeveynin doğmadan önce bile çocuğu için yapacağı en büyük yatırım olacağını vurgulayarak, şunları aktardı: “Anne ve baba olma okulu olmalı ve belki de bireyler bu eğitimden sonra çocuk yapıp yapmama kararı almalı. Getireceği sorumlulukları tahmin etmeden bir evlat sahibi olmak anne ve babasının süreci yürütememesine sebebiyet verebilir. Çocuk sahibi olmak kişinin ömür boyu terk edemeyeceği bir süreçtir. Kişiler evlat sahibi olurken hayatlarının en büyük kararını aldıklarının farkında olmalı. Çocukluk çağı travmasının tekrarlayıcı olması, çocuğa genellikle yakınları tarafından yapılması ve uzun süreli etkileri sebebiyle tanımlanması ve tedavi edilmesi en zor travma türüdür.  Bireyler yetişkinlik döneminde bile bu travmayı atlatmakta zorlanabilirler. Acil müdahale oldukça önemlidir, yalnızca bir psikiyatri hekiminin yapacağı müdahale değil aynı zamanda klinik psikologlar tarafından yapılandırılmış bir terapi süreci başlamalıdır. Travmaya maruz kalan çocuklarda yetişkinlik döneminde iş hayatı, özel hayat, okul hayatı neredeyse tepeden tırnağa her alanda etkileri görülebilir. Bu sebepten anne ve baba olmak tahmin edildiği gibi cesaret işi değil, büyük bir sorumluluk sürecidir.” 
Ebeveyn olmanın sorumluluklarını fark ederek, mutlu çocuklar yetiştirip huzurlu yarınlara en güzel mirası bırakabiliriz diye düşünüyorum. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.