SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekmeğe zammın haklı nedeni yok!

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2022 21:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2022 21:26

Son günlerde ilçelerden başlayarak 200 gram ekmeğin fiyatı 5 lira olarak belirlenmeye başladı. Gerekçe artan maliyetler cart curt bilmem ne. 
Kusura bakmayın arkadaş. Bu zamlar hem insani değil hem de gösterilen gerekçeler gerçek değil. İşi bilen, bu hesapları yapan bir kaç arkadaşıma sordum.

Yetinmedim belli kurumlardan da bilgi aldım. 


200 gram ekmeğin maliyeti her şey dahil 2 lira hadi abartalım 2 lira 50 kuruş. Her ekmek en az yüzde yüz karla satılıyor ki en temel gıda olan ekmekte bu oran çok ama çok fahiş. 


Kimseye maliyetine ya da zararına ekmek üretip sat diyecek hal yok tabi ki. Ancak insaflı olmak diye bir şey var. Bu son zamlar insaf sınırlarının üzerinde. 
Belli ki Türkiye’de her şey katı kurallarla yapılmak zorunda. Ya da devlet kurumlarını bu piyasaların içine zaman zaman eklemek gerekiyor. Evet devlet denetim alanında olmalı ve piyasa kendiliğinden şekillenmeli ancak piyasa kendi şekillenince insanı, ahlaki ve vicdani boyutu tamamen ortadan kalkıyor. 


Türkiye’deki en önemli sorunlardan biri de sektörlerin, grupların, derneklerin, odaların vs işlerini siyasi şantajla yürütme çabası ve belli oranda bu çabanın karşılık bulması. 


Bu sadece ekmek için geçerli değil. Bir çok sektörde bu dayatma ve şantaj üzerinden etki grupları kendilerine ayrıcalık oluşturma çabası gösteriyor. Bu durumda biri başarılı olunca diğerleri de aynı yöntemle ilerliyor. Oysa devletten büyük güç yok. 


Bu tür oluşumların siyasi etki oluşturmak için attıkları adımlara yüz verilmemesi en önemli çözüm yollarından biri ancak bu yöntemin tüm siyaseti bağlıyor olması gerekir. Yani halk söz konusu olduğunda hangi görüşten olursa olsun siyasilerin halktan yana olan tavrı sergilemeleri şart. 


Tekrar başa dönersek, özellikle temel gıda konusunda devletin maliyet ekonomisini bir süre öncelemesinde büyük fayda olacağı ortada. Temel gıdada fahiş fiyatların oluşmasının önüne geçmenin en önemli yolu hiç şüphesiz maliyet hesabı ve maliyet ekonomisi. 


Aksi durum birilerini zengin ederken halkı mağdur ediyor, insanların en temel ihtiyaçlarına ulaşması olanaksızlaşıyor. Belki de tüm belediyelerin ekmek üretim tesisleri kurarak piyasaları domine etmesi de bir yöntem olarak uygulanabilir. 


Sonuç olarak 200 gram ekmeğin 5 lira olması için bir neden yok ortada. 4 liraya satılan ekmekten ciddi bir kar ediyor zaten bu alanda faaliyet gösteren işletmeler. Yapılan zam ne vicdani ne insanı.

Kimse kusura bakmasın. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.