SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Asa'dan Ünal'a sert yanıt: 'Marmarabirlik'e zarar veriyorsun'

  Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik’in 2014 yılında toplam  36 bin 200 ton zeytin  satışı ile kuruluşundan bu güne en yükse

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başkan Asa'dan Ünal'a sert yanıt:  'Marmarabirlik'e zarar veriyorsun'
 

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik’in 2014 yılında toplam  36 bin 200 ton zeytin  satışı ile kuruluşundan bu güne en yüksek miktarda zeytin satışı gerçekleştirdiğini, bununla birlikte Marmarabirlik’in günlük 220 ton  , ayda 7 bin ton zeytin kırma  kapasitesine sahip zeytinyağı tesisi olmak üzere, ayrıca 4  bin ton zeytinyağı depolama tesisiyle  Türkiye’deki tek zeytinyağı  lisanslı depoculuğa sahip olduğunu söyledi.Başkan Asa “ Ortada böyle resmi veriler varken Mudanya kooperatifi başkanlığına aday olan Murat Ünal yaptığı açıklamalarla bir taraftan hayali rakamlar üzerinden  iddialar ortaya atıyor  diğer taraftan Birliğimizin hiç zeytinyağı tesisi olmadığını söyleyebiliyor  ortaklarımızı  ve halkı yanıltıyor” diye konuştu.

HANGİ VERİLERE DAYANDIRIYOR ANLAYAMADIK

Mudanya Kooperatifi’nin 31 Ocak 2015 tarihinde yapılacak olan genel kuruluna aday olanların  kooperatif seçimleri üzerinden Marmarabirlik’i hedef alan  gerçek dışı ithamlarda  yapılan son açıklamalar Birlik yönetiminin tepkilerine neden oldu. Bugüne kadar sessizliğini koruyan  Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa,  özellikle adaylardan Murat Ünal’ın son açıklamaları karşısında sessizliğini bozdu.

Başkan Asa, Murat Ünal’ın gazetelere verdiği açıklamalarında hayali rakamlar üzerinden yaptığı değerlendirmelerle tavrını kınayarak” Türkiye’de 350 milyon kilo zeytin tüketiminin olduğunu söyleyen Murat Ünal vermiş olduğu rakamlarla kendi kendine çelişmektedir. Bu piyasanın  %6’sını Marmarabirlik’in sahip olduğunu iddia eden Ünal’ın hesabına göre Marmarabirlik 21 bin ton zeytin satıyor olması gerekir. Başta ortaklarımız olmak üzere kamuoyu da çok iyi bilmektedir ki 2014 yılında Marmarabirlik 36 bin 200 ton zeytin satışı gerçekleştirmiştir. Bu miktar Marmarabirlik kuruluşundan bugüne ulaşılan en yüksek satış miktarıdır. Daha önce söylediğimiz gibi rakamlar ile hiç arası yok ‘’dedi.

Ayrıca Ünal’ın,  İstanbul’da 85 milyon kg zeytin tüketildiğini iddia ettiğini, oysa  sektörün önde gelen araştırma kuruluşu İPSOS’un yayınladığı raporlardaki verilerine göre İstanbul’da 35 bin ton zeytin tüketimi olduğunu söyleyen Başkan Asa,“Vermiş olduğu İpsos verileriyle karşılaştırdığımızda herhangi bir veri olmaksızın İstanbul’da 85 bin ton zeytin satışı yapıldığını söylemesi desteksiz attığının bir göstergesidir. ”diye konuştu.

MUDANYA KOOPERATİFİ, 7 KOOPERATİFİN TOPLAMI KADAR ALIM YAPTI

Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatif Başkanlığına aday olan  Murat Ünal’ın, aday olduğu kooperatifin  alım miktarlarından da bi haber olduğunu  ve 32 yıl öncesi rakamları üzerinden konuştuğunu da söyleyen Başkan Asa, sözlerine şöyle devam etti:

“Ürün alımlarının 240 daneden başladığını söyleyen Ünal, 32 yıl öncesinde takılı kalmış. Marmarabirlik 240 dane alımları 1983-1984 yılında yapılmıştır. Kaldı ki bu sezon yani 2014/2015 ürün alım kampanya döneminde Marmarabirlik alımlarının 180/190 dane alımlarına baktığımızda Mudanya Kooperatifi bu danelerdeki toplam alımın yarısını almıştır. Kısaca 7 Kooperatif aldığı 180- 190 dane kadar Mudanya Kooperatifi ortakları teslimat yapmıştır. Bahsettiği 350den daha ince olan kalibredeki üründen Mudanya Kooperatif ortakları sadece 122 ton teslimat yapmıştır.Mudanya Kooperatifinin yaptığı toplam 9.200 ton alımın sadece %1.3’nü teşkil etmektedir.”

TÜRKİYE’NİN  4 BİN TON KAPASİTELİ TEK LİSANSLI DEPOSU

Yine Murat Ünal’ın Marmarabirlik’in zeytinyağı  işleme tesisinin bulunmadığı yönündeki sözlerinin de tamamen asılsız olduğunu  anlatan Başkan Asa”Yönetime talip olduğu Marmarabirlik’i tanımamaktadır. Çünkü Marmarabirlik günlük 220 ton ayda 7 bin ton sezonda yani 2 ayda 14 bin ton zeytin işleme kapasitesine sahip zeytinyağı tesisi ve zeytinyağı ile ilgili Türkiye deki tek 4 bin ton kapasiteli lisanslı depoya sahiptir. Kendisine tavsiyemiz bu bilgiyi not defterine yazsın ki, birdaha unutmasın”dedi.

Kota uygulamasını da kaldıracağını iddia eden Murat Ünal’a yönelik olarak Asa” bölge rekoltesi 180 bin  ton  olan zeytini alacağını  söyleyen  Murat Ünal çok merak ediyoruz bu kadar zeytini  nereye  koyacak?”dedi.

MARMARABİRLİK ZATEN BİLİMSEL ÜRETİM YAPIYOR

Yine Ünal’ın” ’ toprak, yaprak ve dal analizlerinin yapılacak”diyerek  bilimsel yönetimle üretim sözlerine de açıklık getiren Başkan Asa” Biz Marmarabirlik olarak zaten bilimsel yöntem esaslı üretim yapıyoruz. Tüm kooperatiflerimize ziraat mühendisi istihdam edildi ve ortaklarımızın talebi doğrultusunda ortakların bahçelerine kadar gitmekte ve ayrıca kaliteli zeytin üretimi konusunda ortakların bilinçlendirilmesi ile alakalı tüm kooperatiflerde akademisyenler tarafından çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Üreticilerimizin en önemli girdi kalemlerinden biri olan gübre yardımı da yapılmaktadır. Vaatlerinde toprak ve yaprak analizi yapacağını söyleyen  Murat Ünal  dal analizinin nasıl yapılacağının açıklamasını yapmamıştır. Çok merak etmekteyiz dal analizi nasıl yapılmaktadır ? Uzmanlara sorduğumuzda onlarında böyle bir şey bilmediklerini söylediler. Gerçekten hayretler içerisindeyiz. Diğer taraftan Marmarabirlik bünyesinde toplam kalite sistemleri ISO 22000 Gıda Güvenliği, ISO 9000 Kalite Yönetim, 14000 Çevre Yönetim Sistemi, 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği ile Helal Gıda uygunluk alt yapısı oluşturulmuştur. Kooperatiflerimizde ziraat mühendislerimizin teknik danışmanlığı kapsamında yetiştirilen ürünler, Entegre Tesislerimizdeki kalite sistemleri ile Sofralık Zeytin Tebliğinde belirtilen standartlar kapsamında üretimi gerçekleştirilmekte ve değerli tüketicilerimizin beğenisine sunulmaktadır”diye konuştu.

KAMU KURUMLARINA YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILDI

“Kışlalar, okullar zeytinini Marmarabirlikten alacak’’ sözleri için de Başkan Asa” Açıklama yaptığı gazeteleri okusa, bizim bu konularla ilgili uzun süredir çalışma yaptığımızı da görecek. Daha 15 gün önce Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşme yapılmış ve konu ile ilgili güzel adımlar atılmaya başlanmıştır. “dedi. Başkan Asa,  bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldığını da sözlerine ekledikten sonra konuşmasını şöyle tamamladı:

“Marmarabirlik  uzun yıllar sonra ilk defa bizim dönemimizde  başarı çıtasını yükseltmiş, ilklere imza atmıştır.  Bu başarı sırrı yakalanan huzur ve istikrar sonucudur. Birlik  32 bin ortağı ve 8 kooperatifi ile  uyum içinde  çalışmaktadır. Ortaklarımızın boş vaatlere kanmayıp Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin seçimlerinde huzur ve istikrardan yana oy kullanacaklarına hiç şüphemiz bulunmamaktadır”

FOTO:

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.