SON DAKİKA
Hava Durumu

Biz de borsada Tokyo'ya fark attık

2020 Olimpiyatları’nı cumartesi günü yapılan oylamada Tokyo’ya kaptıran İstanbul, borsada rakibine fark attı. Japonya’nın Nikkei Endeksi 202

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2013 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2013 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Biz de borsada Tokyo'ya fark attık
2020 Olimpiyatları’nı cumartesi günü yapılan oylamada Tokyo’ya kaptıran İstanbul, borsada rakibine fark attı. Japonya’nın Nikkei Endeksi 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak kentin Tokyo olacağının açıklanmasının ardından haftanın ilk günü yüzde 2.48 yükseldi. Tokyo borsasındaki yükselişte olimpiyatların ülke ekonomisine 30 milyar dolar katkı sağlayacak olması ve büyüme rakamlarının yukarı revize edilmesi etkili oldu. Türkiye ekonomisine 40 milyar dolar katkı yapacak olimpiyatları İstanbul’un finalde kaybetmesine rağmen Borsa İstanbul ise yüzde 3.65 artışla Tokyo Borsası’ndan daha fazla değer kazandı.
Yükseliş genele yayıldı

Çin’de açıklanan güçlü ticaret verilerinin ardından Asya’daki yükselişle bankalar liderliğinde alıcılı açılan Borsa İstanbul endeksi TL’nin değer kazancıyla genele yayılan alımların ardından 69.689 puana kadar çıktı. Merkez Bankası’nın hamleleri sonrası TL’nin değer kazanmasının sanayi şirketlerinde alımları tetiklediğini ifade eden borsacılar, son iki haftadır bankacılık hisselerinde yukarı doğru hareket olduğunu bu hafta da sanayi hisselerinin yükselişe katıldığını söylediler. Borsadaki yükselişte ayrıca dün açıklanan temmuz ayı sanayi üretimi endeksinin beklentileri aşarak büyüme konusunda olumlu sinyal vermesinin de etkili olduğu belirtildi. BIST-100 endeksi 28 Ağustos’ta bu yılın en düşük seviyesi olan 63.887 puana kadar geriledikten sonra yedi işlem gününde yüzde 9.08 yükseliş kaydetti.

Real ve Rupi’den sonra yükseliş sırası TL’de

Son iki haftada, gerek Brezilya Reali gerek Hindistan Rupisi’ndeki tedbirlerle sert kazanımlara tepkisiz kalan Türk Lirası, dün gecikmeli tepki vererek en hızlı değer kazanan para birimlerinin başında geldi. Geçen hafta 2.08’in üzerini gören dolar dün, 2.03’ün altına geriledi. Cuma günü TL’de başlayan değer kazancı, Merkez Bankası’nın hem dün hem bugün en az 200 milyon dolar satacak olması ve ek sıkılaştırma uygulamasının da desteğiyle sürdü. Bir bankanın döviz masası yöneticisi, “Geçen hafta boyunca TL diğer gelişmekte olan para birimlerinden oldukça negatif ayrışmıştı. Bugün gelişmekte olan ülke para birimlerinin bazıları da değer kazanıyor. Dışarıda hava olumlu sadece TCMB adımları değil ama bunların da desteğiyle TL değer kazanıyor” dedi.

haber:10
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.