SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekonomiye algı operasyonu!

Uluslararası kredi kuruluşlarının, Merkez Bankası’nın muhtemel faiz indirimini engellemek için topyekûn harekete geçtiğini, arka arkaya yapt

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2014 22:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2014 23:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ekonomiye algı operasyonu!
Uluslararası kredi kuruluşlarının, Merkez Bankası’nın muhtemel faiz indirimini engellemek için topyekûn harekete geçtiğini, arka arkaya yaptıkları tehditlerle Türkiye’yi etki altına almaya çalışarak algı operasyonu yapıldığını belirten Necmettin Batırel, bu oyuna gelinmemesi çağrısında bulundu.

 

Reyting kuruluşlarının notlarının Türkiye’ye hiçbir yarar sağlamadığına işaret eden Batırel, “Bu kuruluşlar defolup gitsin, bir daha da ülkemize gelmesin” dedi.

İŞTE O YAZI:

Yüksek faiz, küçük resimde özel sektöre ekstra bedel ödetiyor. Büyük resimde ise yatırım harcamalarını arttırdığı için büyüme hızını düşürüyor. Son dönemde KOBİ’lerin kullandığı kredilerin maliyeti yüzde 20’lere kadar yükseldi. Bu kâr marjları ile yatırım yapılabilmesi çok zor. Hem TL’nin aşırı değerlenmemesi hem de yatırım fikrinin tekrar heyecanlandırılması için Merkez Bankasının faizleri aşağı çekmesi lazım. Bakın imalat sektörü PMI endeksi ağustosta 48.5 seviyesine düşerek alarm verdi. Faizler düşerse yatırım ve üretim maliyeti azalacak, ekonomik büyümenin önü açılacak. Bu durumda istihdam artışı sağlanacak. Tüm dünyada yüksek faiz peşinde koşan fonlar, bankalar, sermaye babaları ellerindeki parayı devlete borç vererek yüklü kazanç sağlıyorlar. Faiz ne kadar yüksek olursa bu kesimin kârı da o kadar büyüyor.

(...) Merkez Bankasının 27 Ağustos’taki toplantısında faiz indirmesini engellemek için uluslararası kredi kuruluşları topyekûn hücuma geçti. Siyasi risk artıyor notunuzu düşürürüz, tehditleri savurmaya başladılar. Evet faiz inerse hisse senedi ve tahvil pozisyonlarını bozan bir bölüm sıcak paracı dövizini alıp gider, TL güç kaybeder. Ama yurt içinde ciddi talep oluşmazsa kurlardaki artış sınırlı kalır.

Geçen sene ülke kredi notumuz yatırım yapılabilir seviyedeydi, ama ülkeye doğrudan gelen yatırım miktarı 9.5 milyar dolar. Kümülatif olarak bu rakam 12.9 milyar dolar. Oysa yatırım notuna sahip olmadığımız 2011 yılında doğrudan yatırım miktarı 15.7 milyar dolardı. Buradan çıkan sonuç şu: Reyting kuruluşlarının notları ülkemize hiçbir yarar sağlamıyor. Çiçeği burnunda Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi her gün ölmektense bir gün ölürüz..

Defolup gitsinler, bir daha da gelmesinler.

Necmettin Batırel / TÜRKİYE
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.