SON DAKİKA
Hava Durumu

Gökyüzünde dev imza

Türk Hava Yolları ile Airbus arasında 117 uçak alımı için imza töreni düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2013 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2013 19:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türk Hava Yolları ile Airbus arasında 117 uçak alımı için imza töreni düzenlendi.


 
 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları (THY) ile Airbus arasında 117 uçak alımı için düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, THY ile Türkiye'nin başarı hikayesi arasında büyük bir paralellik bulunduğunu belirterek, THY'nin uçak siparişi anlamında 2020'li yıllara kadar tüm stratejik kararlarını verdiğini, bundan sonra işin uygulaması noktasında başarının önemli olacağını kaydetti.

Türkiye'nin 2023'e yönelik çok iddialı hedeflerinin bulunduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:
"O hedeflere yönelik olarak biz de reformlarla dolu uygulamalarla Türkiye'yi daha ileri götürüyoruz. Bundan 10 yıl önce THY iç hatlarda tekeldi. Petrol fiyatları 20 dolar civarındaydı. THY para kazanmada, büyümede zorlanıyordu. Bizim hükümetimizle birlikte tekel ortadan kalktı. THY ticari anlamda özelleştirme süreciyle daha rasyonel bir zemine oturtuldu ve büyük bir başarı sağlandı. THY büyük bir başarı hikayesidir. Bugün piyasada 6 oyuncu var ama ona rağmen hem iç hem de dış hatlarda büyük bir başarı hikayesi. Petrol fiyatları 110 doların üzerinde buna rağmen kar ediyor ve Türkiye'ye muazzam bir katma değer üretiyor."

Şimşek, Airbus'ın da büyük bir başarı hikayesi olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küresel krize rağmen, Avrupa'da değil, dünyada rağbet gören büyük bir başarı hikayesi. THY ile Airbus'ın kurduğu iş birliği, bir anlamda ortaklık, inanıyorum ki Türk sivil havacılığının yanında bizim uzay, uçak sanayimizin de gelişmesine katkıda bulunacak. Ulaştırma Bakanımız bu sektörün önünü açtı. THY'nin çıkışı tesadüf değil, büyük bir çalışmanın sonucu."

Havacılığın kanatlarını açtık

İmza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sivil havacılık için 2023 yılında hedeflerinin 200 tanesi orta gövdeli bölgesel uçak olmak üzere toplam 750 uçak olduğunu anımsatarak,  şöyle konuştu:

"Görüyorum ki bu hedefi tekrar gözden geçirmemiz, tekrar yenilememiz gerekiyor. Çünkü şu andaki THY'ye alınacak uçaklarla ve diğer şirketleri düşündüğümüzde zaten 1-2 yıla kadar bu hedefi yakalayacağız. 2023 hedeflerini yeni baştan değiştiriyorsunuz kardeşim, hesabımızı alt üst ediyorsunuz. Bu kadar da olmaz. Şimdi Airbus hayıflandı 'THY bizden daha fazla büyüyor' diye. O kadar hayıflanmana gerek yok, bizden de daha fazla büyüyorlar. Bunlar çok fazla olmaya başladı. Türkiye'den daha fazla büyüyor, daha bu sene ilk çeyrekte yüzde 32 büyümüş.
Yüzde 32 büyüme havacılıkta... Bu, dünyada ne kadar? Yüzde 5'in altında. Anormal bir durum. Bu şunu gösteriyor; dünyada trafiğin artık batıdan doğuya kaydığını gösteriyor. Göçmen kuşlar gibi... İpek yolu eskiden Çin'den Avrupa'ya gidiyordu. Şimdi Kervanlar Avrupa'dan Çin'e doğru giderken Türkiye'de konaklıyorlar. İşte büyümenin izahı budur. Küresel krizin dünyadaki mal ve para hareketlerinin yerini değiştirdiğinin ifadesidir. THY bu değişimde önemli bir rol oynuyor. Bugünkü sipariş de bu değişimin en açık göstergesidir."

Yıldırım, "Havacılığın kanatları kapalı idi, havacılığın kanatlarını açtık" dedi.

10 büyük şirket arasında en az tehir yapan şirket THY

Bakan Yıldırım, Vatandaş 15 yıl önce THY'yi 'tehirli hava yolları' diye tercüme ediyormuş. Bugün 10 büyük şirket arasında en az tehir yapan havayolu şirketi THY'dir. Yani tehirli havayollarından 'time havayolları'na geldik. (Bakan Mehmet Şimşek'e) Sen bilirsin Mehmet Bey, 'time' dersek olur mu? Olmuyor mu? İdare eder. Neyse, İngilizce'sini Mehmet bey bilir. İster olsun ister olmasın, sonuç önemli. Sonuç bu kardeşim. İngilizce'sini uyduramadık diye sonucu değiştiremeyiz ki. Tehir yapmayan havayolları diyorum. Olmadıysa şimdi böyle olsun. Tehirli hava yolları, tehirsiz hava yolları" dedi.

Afrika'daki 36 noktaya direkt uçuşlar başladıktan sonra ticarette Uganda ile 21,4, Tanzanya ile 20,4, Kenya ile 15,5 kat artış yaşandığı bilgisini veren Yıldırım, THY'nin sadece insanları taşımadığının, Türkiye'nin ticaretini de taşıdığının altını çizdi.

"Bunları aşalım, burada uçak yapalım"

Airbus'a "Bunları aşalım" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:
"Düzgün bir iş tutalım. Nedir o? Burada uçak yapalım kardeşim. Bu kararı ne kadar geç verirseniz kaybeden Türkiye olmaz, kaybeden siz olursunuz. Çok açık konuşuyorum. Çünkü bunu gördü bazı bilişim firmaları. Bak Çinliler Türkiye'ye hızlı tren yatırımı yapıyor. Almanlar hızlı tren yatırım yapmaya karar verdi. Elinizi çabuk tutun. Buraya güzelce gelin, tam bir işbirliği, alışveriş değil... Kapsamlı bir işbirliği, birbirimize bütün mutfağımızı açacağız ve burada oturup bu işleri yapacağız.
'Türkiye'de işbirliğinin sadece taşımacılıkla değil hava araçlarının yapımında da kapsamlı olarak başlaması zamanı gelmiştir' diye düşünüyorum. Yapılan bu güzel anlaşmanın bundan sonra Türkiye'de uçak yapımı konusunda daha kapsamlı bir anlaşmaya bir başlangıç olmasını bekliyoruz, bunu sizden istiyoruz. Bu konuda gereken her türlü destek verilecek. O bakımdan bu uçağı kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bu uçak kaçarsa başka uçak gelir. Orada belki A harfi olmaz, başka harf olur. T harfi olur, TR olur, TC olur. Onun için bu birlikte çalışma davetini lütfen ciddi bir şekilde düşünürseniz memnun olurum.''

Anlaşma hakkında

Atılan imzalar sonucunda, Avrupa yapımı Airbus'tan 25 A321, 4 A320 NEO, 53 A321 NEO ve 35 A321 NEO opsiyonunu içeren 117 uçak 2020 yılına kadar filoya dahil edilecek.

THY filosuna 2015 yılından itibaren katılmaya başlayacak 117 uçak ve kira süresi sonunda çıkacak uçaklarla, THY filosunda kargo uçakları dahil 2020 yılı sonunda toplam uçak sayısı 375'i bulacak. Halen yaklaşık ortalaması 6,6 olan filo yaşı ise, yeni uçakların filoya katılımıyla 5'e düşecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.