SON DAKİKA
Hava Durumu

Kiraz ihracatı Çin'le coşacak

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Çin pazarının yollarının kiraza açılmasıyl

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kiraz ihracatı Çin'le coşacak
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Çin pazarının yollarının kiraza açılmasıyla ihracatta önemli oranda artış olacağını ifade ederek, "Artık Çin’e kiraz ihracı konusunda engeller ortadan kalktı. 2016 yılı ihracatta kiraz yılı olacak" dedi.

 

 

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) çatısı altında bulunan UYMSİB'in yeni başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan oldu. Türk yaş meyve ve sebze ürünlerini dünya pazarlarına açmak amacıyla yoğun bir şekilde çalışmalarına devam eden UYMSİB’in yeni başkanlığına getirilen Yazgan, "UYMSİB yoluna kaldığı yerden devam edecek. Tüm projeleri yürütmeye devam edeceğiz. Görevime başladığım günlerde sektör adına ilk müjdeli haberimizi aldık. Artık Çin’e kiraz ihracı konusunda engeller ortadan kalktı. 2016 yılı ihracatta kiraz yılı olacak” diye konuştu.

"ÇİNLİLER TÜRK KİRAZININ TADINA HAYRAN"
UYMSİB’in Çin ile ihraç izni konusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Yazgan, “Geçtiğimiz yıl Çin’den gelen heyet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte UYMSİB’de ağırlandılar. Türk kirazının tadına bakan Çinli heyetler kirazın tadına hayran kaldılar. Çinli heyetin Türkiye’deki temaslarının ardından ülkelerine döndüler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bilgi paylaşımlarının ülkelerine döndüklerinde de devam ettirdiler ve kiraz ihraç izni konusunda nihai sonuca ulaşıldı” şeklinde konuştu.

"KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ"
Türkiye’nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğuna dikkat çeken Yazgan, UYMSİB olarak ihracatı da aynı dereceye getirmek istediklerini ifade etti. Yazgan, “İhracatımızda da üretimde gösterdiğimiz başarıyı göstermek istiyoruz. Bu yüzden 1.4 milyar nüfusu, 7 bin 600 dolar kişi başına düşen milli geliri olan Çin bizim için çok önemli. Çin pazarına girmek, kiraz ihracatını coşturacak" açıklamasını yaptı.
Yazgan, UYMSİB’in, Çin’den sonra Japonya’ya kiraz ve Bursa Siyah inciri ihraç izni, yine Güney Kore ve Çin’e Bursa Siyah inciri ihracatı konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini ve bu konularda da kısa zamanda sektörün yüzünün güleceğini söyledi.

YAZGAN'IN ÖZGEÇMİŞİ
Prof. Dr. Senih Yazgan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kültürteknik Bölümü eğitiminden sonra, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrenimine başladığı yıl Araştırma Görevlisi kadrosuna atandı. Prof. Dr. Senih Yazgan, yüksek lisans eğitimini tamamlayarak, Ziraat Yüksek Mühendisi unvanını aldı. 1993 yılında doktora öğrenimini tamamlayan Senih Yazgan, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 1998 yılında Doçent ve 2008 yılında Profesör kadrosuna atanan Senih Yazgan 27 Mart 2014 tarihinde emekliye ayrıldı. Sulama Sistemlerinin Projelendirilmesi ve Sulama Zamanının Planlanması konularında çalışan Yazgan, 8 bilimsel araştırma projesinde görev aldı. Ayrıca, Senih Yazgan’ın ulusal ve uluslararası olmak üzere 63 yayını bulunuyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.