SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya Enflasyon Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya (ortada), Hilton İstanbul Bomonti Hotel’ de düzenlenen toplantıda yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Toplantıda ,TCMB Başkan Yardımcıları Necati Şahin (solda), Mehmet Yörükoğlu (sol 2), Turalay Kenç (sağ 2) ile TCMB Meclisi üyesi Ahmet Faruk Aysan da (sağda) yer aldı. ( Anadolu Ajansı - Şebnem Coşkun )

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya Enflasyon Raporunu Açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 sonunda enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 7,5 olmak üzere yüzde 6,3 ile yüzde 8,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.





Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

Ekonomik koşullar, politika duruşu ve varsayımları çerçevesinde gelecek döneme dair enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre değişiklik yapmadıklarını belirten Çetinkaya, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2016 yılında yüzde 7,5'e; 2017 yılında ise yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 6,3 ile yüzde 8,7 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda ise yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında (orta noktası yüzde 6) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Ocak Enflasyon Raporu sonrası dönemde Türk lirasının istikrarlı bir seyir izlediğini aktaran Çetinkaya, petrol fiyatlarının bir miktar yükseldiğini, ithalat fiyatlarının ise sınırlı oranda gerilediğini kaydetti.

Çetinkaya, bu çerçevede Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarının, enflasyon tahminlerinde değişime yol açabilecek bir etkisinin ortaya çıkmadığını vurgulayarak, gıda fiyatlarının katkısıyla tüketici enflasyonunun kısa vadede düşmeye devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Daha sonra baz etkileri kaynaklı yükselmesi beklenen enflasyonun, yılın ikinci yarısında dalgalı bir seyir izleyerek 2016 sonunda yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren Çetinkaya, "Gıda fiyatlarındaki oynaklıklar dikkate alınarak gıda enflasyonu varsayımları korunmakla birlikte, bu kalem kaynaklı yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde aşağı yönlü risklerin bulunduğu belirtilmelidir." değerlendirmesini yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.