SON DAKİKA
Hava Durumu

Milli ilaç için harekete geçildi

Üsküdar Üniversitesi bünyesinde Türkiye'deki tıbbi araştırmalara destek vererek milli ürünler geliştirecek olan ve bu noktada dışa bağ

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2018 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2018 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Milli ilaç için harekete geçildi
Üsküdar Üniversitesi bünyesinde Türkiye'deki tıbbi araştırmalara destek vererek milli ürünler geliştirecek olan ve bu noktada dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen bir merkez açıldı. Merkez biyoteknolojik ürünleri gelecekte ülke sınırları dâhilinde üreterek, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı planlıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 yılında 4,5 milyar dolar civarında seyreden ve her yıl artan eczacılık ürünleri kalemi ithalatına ayrılan bütçeyi düşürmek amacıyla Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER), Türkiye’deki tıbbi araştırmalara destek verecek bir merkez açtı. Merkez Türkiye’nin epigenetik tabanlı milli ilaç geliştirme çabalarına katkı sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltıp ülke ekonomisine katkıda bulunacak.


Hedef biyoteknolojide dışa bağımlılığı azaltmak
Merkez hakkında değerlendirmelerde bulunan TRGENMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yılancıoğlu, ülkemizde transgenik hücre teknolojileri ve epigenetiğin gelişmekte olan yeni alanlar olduğuna dikkat çekerek, bu alanların dünyadaki öneminin gittikçe arttığını ifade etti. Yılancıoğlu, “Merkezimizde transgenik hücre teknolojileri ve epigenetik mekanizmalar araştırılarak, yeni transgenik hücre hatları oluşturulacak, kök hücre araştırmaları yapılacak, rekombinant protein üretimi gerçekleştirilecek, yeni tanı kitleri geliştirilecek, peptit ve peptidomimetik tabanlı ilaç adayı moleküller tasarlanacaktır. Böylece biyoteknolojide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu. TRGENMER tarafından bölgede kimya ve ilaç sektöründe hizmet veren firmaların belirlenip ziyaret edileceğini belirten Yılancıoğlu, “KOSGEB, TOBB ve benzeri resmi kurumlardan veri tabanları incelenecektir. Ürettikleri ürünler ve üretim aşamasında kullandıkları ilişkili biyolojik makromoleküller hakkında veriler toplanacaktır. Firmalarla görüşmeler doğrultusunda bu konuda beraber yapılabilecek faaliyet ve projeler belirlenecektir” dedi. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.