SON DAKİKA
Hava Durumu

Ruslar ters köşe yaptı!

Ukrayna meselesi yüzünden ABD ve AB tarafınan yaptırıma tabi tutulan Rusya misilleme yapmak üzere harekete geçti.  

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2014 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ruslar ters köşe yaptı!
Ukrayna meselesi yüzünden ABD ve AB tarafınan yaptırıma tabi tutulan Rusya misilleme yapmak üzere harekete geçti.

 

İlk önce gıda ürünlerini yasaklayan Rusya, yaptırım uygulayan ülkelere karşı enerji yasağını gündemine alarak bir çok Avrupa ülkesinde paniğe yol açarken şimdi de ülkesinde üretim yapmayan otomobil firmalarına yaptırımı tartışıyor.

 

Batı ülkeleri ve Rusya arasında devam eden yaptırımlar savaşında yeni bir sayfa daha açılabilir.

 

Rusya, ABD ve Avrupa Birliği’nin Moskova’ya karşı ek yaptırımlarını artırması durumunda, karşı atağa geçerek batılı ülkerden otomobil alımlarını da kapsayan yeni sınırlamalara gidebilir.

 

SIRADA OTOMOBİL VAR

 

Moskovo’da yayınlanan Vedomosti adlı ekonomi gazetesinin üst düzey Rus yetkililere dayandırarak verdiği haberinde, ‘gıda ürünleri ithalatının yasaklanması sonrası sıra otomobile gelebilir’ denildi.

 

Rusya’nın Batı’dan et, tavuk, peynir, sebze, meyve gibi gıda ürünlerinin alımını yasaklamasını otomotiv sektörün izleyeceği seslendiriliyor. 2014 yılında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD’den de binek araçların yüzde 27’sini ithal eden Rusya’da kamyon ithalatı yüzde 46 seviyelerinde olurken, otobüs ithalatı ise yüzde 13 seviyesinde olduğunu yazan Vedomosti gazetesi, ismini vermediği bir kaynağın “Ya tamamen bir yasak veya kısmen otomobil ithalatı yasağı ile karşılaşabiliriz” dediğine yer verdi.

 

Bazı devler etkilenmeyecek 

 

Bu yeni ithalat yasağının Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota ve Hyundai gibi, Rusya içinde faaliyet gösteren yabancı otomotiv şirketlerini kapsamayacağı yazıda belirtilen önemli bir ayrıntı oldu. Bu önerinin yetkililer tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderildiği ancak henüz böyle bir kararın verilmediği kaydedildi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi ve askeri kriz devam ederken, Batı yaptırımlara Rusya’nın enerji, finans sektörlerini hedef alırken, Rusya buna misilleme yaparak AB, ABD, Norveç, Kanada’dan gıda ürünleri alımını bir yıl süreyle yasaklamıştı.

 

Rusya’da uluslararası otomotiv şirketleri 2000’li yılların ortalarından beri 5 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Hükümet ithal araçlar üzerindeki vergileri artırarak ve yedek parçalar üzerindeki tarifeleri düşürerek uluslararası yatırımcıyı teşvik etti.

 

Yaptırımların mantığı AB’yi bölüyor

 

Yaptırım savaşları AB içinde de çatlaklar oluşturdu. Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri yaptırımlar nedeniyle ekonomik zorluklarla karşılaşabilecekleri konusunda eleştirilerini paylaşırken, Batı Avrupa ülkeleri ise Rusya’ya yaptırımlar aracılığıyla ders verme derdinde.

 

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto Rusya lideri Putin ile görüşmesinde yaptırımların etkisinin iki tarafa da yıkıcı etkisi olduğunu söyledi. Finlandiya, ticaretinde ciddi daralma yaşayan gıda şirketlerine sahip. Zaten zor durumda olan Yunanistan’ın da Rusya’ya yaptırımlar nedeniyle daha da zor günler geçirdiği söyleniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.