SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni kabine piyasaları olumlu etkileyecek

Ekonomistler, yeni ekonomi yönetiminin bilinen ve deneyimli isimler olduğunu belirterek, Türkiye'nin uzun vadeli stratejik ekonomik hedefleriyle uyumlu p

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2015 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2015 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yeni kabine piyasaları olumlu etkileyecek
Ekonomistler, yeni ekonomi yönetiminin bilinen ve deneyimli isimler olduğunu belirterek, Türkiye'nin uzun vadeli stratejik ekonomik hedefleriyle uyumlu politikaların sürdürüleceğini vurguluyor.
 

 

64. Hükümet'te görev alan yeni ekonomi yönetimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, kabinede ekonomi ile doğrudan ilgili bakanlıklara bilinen ve deneyimli isimlerin atandığını kaydediyor.

Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, yeni kabinenin Türkiye'de piyasaları pozitif etkileyebileceğini dile getirdi.

Mehmet Şimşek'in Başbakan Yardımcısı atanmasını "olumlu bir adım" şeklinde nitelendiren Ash, Şimşek'in artık ekonomik reformlar konusunda en önemli pozisyonda bulunduğuna dikkati çekerek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak atanan Berat Albayrak da enerji alanında iyi işler çıkarabilecek beceriye sahip" diye konuştu.

Ash, hükümetin bundan sonraki dönemde düşük vergi ortamını koruyarak kamu yatırımlarına önem vereceğini aktararak, "Yeni kabine, Türkiye'de piyasaları olumlu etkileyebilir" ifadesini kullandı.

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de Şimşek'in yeni kabinede önde gelen isimler arasında yer aldığının altını çizerek, bu durumun pozitif değerlendirildiğini söyledi.

Şimşek'in ekonomi politikalarını koordine ederek hükümetin uzun vadeli yapısal reformları gerçekleştireceğini belirten Matys, bunun da ekonomik temelleri güçlendireceğini belirtti.

"Ekonomi ile doğrudan ilgili bakanlıklara bilinen ve deneyimli isimler atandı"

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, ekonomi ile doğrudan ilgili diğer bakanlıklara bilinen ve deneyimli isimlerin atandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Başbakan Yardımcılığı'na terfi eden ve önceki hükümette Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini yürütmüş olan Sayın Lütfi Elvan, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) geçmişi ve siyasi deneyimi ile muhtemelen yatırımlardan sorumlu pozisyon için uygun bir seçim. Maliye Bakanlığı'na getirilen Naci Ağbal ise zaten üst düzey ve deneyimli bir maliye bürokratı olarak bilinmekte. Ayrıca son 6 yılda Sayın Şimşek'in müsteşarlığı görevini yürütmüştü. Dolayısıyla iyi bir uyumdan bahsedilebilir. Cevdet Yılmaz ise yeni kabinede eski görevi olan Kalkınma Bakanlığı'na atanmış durumda. Kendisi de DPT kökenli ve son yıllardaki hükümet performansından olumlu söz edilebilir."

"Şimşek'in kabinede olması, Babacan'ın kabinede yer almamasından kaynaklanabilecek olumsuz algılamaları sınırladı"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise piyasa açısından, piyasa dinamiklerini bilen Mehmet Şimşek'in pozisyonunun, Ali Babacan'ın kabinede yer almamasından kaynaklanabilecek olumsuz algılamaları sınırladığını ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde iki şeye odaklanılacak ekonomi yönetimi bakımından. İlki; Merkez Bankasına faiz politikası konusunda bir baskı/yönlendirmede bulunulup bulunulmayacağı. Ayrıca Nisan 2016'da, Başkan Erdem Başçı'nın yerine getirilecek ismin de herkes tarafından pozitif karşılanan ve güven telkin eden bir isim olması çok önemli. Diğer konu ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sıklıkla vurguladığı yapısal reformlara ne kadar öncelik verileceği" görüşünü paylaştı.

İş gücü kalitesinin eğitim sisteminde yapılacak değişikliklerle iyileştirilmesi, iş gücü piyasasının daha etkin işlemesini sağlayacak düzenlemeleri, fikri mülkiyet, telif hakları ve patent yasalarının mümkün olan en etkin biçimde kullanılması gibi reformların uygulamaya geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kanlı, şu anda ithal edilen ancak yurt içinde üretilebilecek ara malı üretimine teşviklerin ve hatta devlet ortaklıklarının getirilmesi, emeklilik sisteminin yayılmasını teşvik edecek ek düzenlemelerin yapılması gibi birçok yapısal reformun uygulamaya geçirilmesinin önemine işaret etti.

Kanlı, Türkiye'nin potansiyel büyümesini artırmak için gerekli bu reformların ne kadar kararlılıkla gündeme getirilip uygulanacağının, ekonominin ve piyasaların uzun vadeli performansı için en önemli unsurlar arasında yer alacağına dikkati çekti.

"Türkiye'nin uzun dönem stratejik ekonomik hedefleriyle uyumlu politikaların devamını bekliyoruz"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğinin önemin altını çizdi. Başbakan Davutoğlu'nun, yeni kabinenin yapısal reformları gerçekleştireceğine yönelik taahhüdünü hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Mehmet Şimşek'in Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olmasıyla Türkiye'nin uzun dönem stratejik ekonomik hedefleriyle uyumlu politikaların devamını bekliyoruz. Merkez Bankasının makro-ihtiyati yöntemlerle ekonomideki dengeli ve sağlıklı büyüme trendini sürdürmesini sağlayacağı görüşündeyiz. Beklentinin gerçekleşmesiyle kur ve lira varlıklarda pozitif tepki gözlemliyoruz."
A
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.