SON DAKİKA
Hava Durumu

İlk temel ekim ayında, ilk anahtar Cumhurbaşkanı'ndan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ aracılığıyla yapılacak sosyal konut projesine yönelik paylaşımda bulundu. Bakan Kurum paylaşımında ilk temelin ekim ayında atılacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2022 22:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2022 22:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İlk temel ekim ayında, ilk anahtar Cumhurbaşkanı'ndan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TOKİ ile 81 ilde inşa edilecek yeni sosyal konut projesinin ilk temellerinin ekim ayında atılacağını duyurdu.

Bakan Kurum paylaşımında anahtarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlara teslim edeceğini vurguladı.

500 bin konut yapılacak

Kiralardaki ve ev fiyatlarındaki artışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sosyal konut projesi hazırlandı.

Bu kapsamda; 81 ilde 500 bin konut yapılacak, 250 bin konut arsası uygun şartlarla satılacak. Evi olmayan dar gelirliler kira öder gibi yuva sahibi olabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı.

''2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe yol açacak''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 422 milyar liralık yatırım ile gerçekleştirilecek projenin çarpan etkisiyle, 2 trilyon liradan fazla bir ekonomik hareketliliğe yol açacağını söyledi.

Projenin kira ve konut fiyatlarındaki yüksekliğin düşürülmesi noktasında olumlu katkı sunağını belirten Erdoğan, ''En az 100 bin yeni istihdam katkısı sağlayacak sosyal konutlar, Türkiye’nin kentsel dönüşümü noktasında da öncü bir vazife üstlenecek, Projenin ilk etabıyla 1 milyonunun üzerinde vatandaş, sağlıksız alanlardan, güvenli konutlara taşınmış olacak'' dedi.

Başvurular 14 Eylül'de başladı

TOKİ aracılığıyla inşa edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.

Sosyal konutlar için bir haneden tek başvuru alınabilecek.

Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak. Genç kategorisine 1991 Eylül ayından sonra doğanlar müracaat edebilecek.

81 ili ve tüm ilçeleri kapsayacak projenin başvuruları 14 Ekim 2022 tarihinde başlayacak ve ekim sonuna kadar sürecek.

Kimlere ne kadar kontenjan ayrılacak?

2023 ile 2028 yılları arasında tamamlanacak konut projesinin yüzde 5'i yani 12 bin 500 konut şehit yakınları ve gazilere ayrılacak.

Engelli vatandaşlara ayrılacak konut sayısı da yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 olacak.

Emekliler ve 18-30 yaş arası gençler için ayrı ayrı yüzde 20'ye denk gelen 50 bin konut ayrılacak. Kontenjanın geri kalan yüzde 50'si de diğer vatandaşlara ayrılacak.

Projeler hangi illerde olacak?

Proje kapsamında evler 81 ilde, arsalar ise 7 bölgede olacak. En fazla konut 50 binle İstanbul'da olacak. Ankara 18 bin, İzmir 12 bin 400, Gaziantep 10 bin, Bursa 8.650 yapılacak.

2+1 evler 608 bin lira olacak

Yerel ve yatay mimariye sahip olan konut projesi kapsamında 2+1 dairelerin fiyatı 2 bin 280 lira taksit, 240 ay vade olarak belirlendi.

3+1 dairelerde ise 3.187 lira taksit, 240 ay vade olacak. Daireler sıfır atık uyumlu ve enerji verimliliğine uygun, iklim dostu olacak. 

100 bin alt yapılı konut amaçlı arsa

TOKİ tarafından ilk kez elektrik, su, stabilize yol alt yapıları ve planları tamamlanmış inşaat yapmaya hazır arsa satışı yapılacak.

Gelir durumu düşük vatandaşlara şehir çeperlerinde kendi evlerini yapma fırsatı verilecek. 7 bölgedeki arsalar piyasa bedellerinin altında fiyatlarla, faizsiz ve uzun vadelerle vatandaşlara sunulacak.

İlk etapta 100 bin konut yapımına müsait arsa sunulacak, bu özellikle inşaat ve inşaat malzemesi sektörü hareketlendirilecek.

350 ila 500 metrekarelik arsalar, 1604 liradan başlayan taksitlerle, 10 yıl vadeli satışa çıkacak. 

10 bin sanayi sitesi kurulacak

TOKİ kuruluşundan bugüne kadar ilk kez küçük ve orta ölçekli sanayicimize iş yeri sunuyor. Bu proje sayesinde hem vatandaşımızın iş yeri sahibi olmasını sağlarken, hem de istihdama katkı sağlayacak. Vatandaşlar yüzde 10 peşinat, 2.633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vadeli şekilde iş yeri sahibi olabilecek.

Tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar onlarca farklı sektörü içinde barındıracak sanayi alanları olacak.

Ankara’da 1.000, Adana’da 500, İzmir’de 700 olmak üzere toplam 28 ilimizde 10 bin sanayi sitesi kurulacak.

Başvuru şartları şu şekilde olacak:

Türk vatandaşı olmak, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgelere sahip olmak, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması, başvuru Bedeli 2 bin liranın temerküz Banka Şubesine ödenmesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.