SON DAKİKA
Hava Durumu

Financial Times muhalefete destek verse de pek umutlu görünmüyor: KILIÇDAROĞLU KAÇMAK İÇİN CAN ATIYOR…

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2022 20:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2022 20:46

 Ak Parti iktidarına her fırsatta saldıran İngiliz Financial Times 2023’te yapılacak olan seçimlerle ilgili bir analiz yayınladı. Analizde adaylar teker teker ele alınıyor ve hangisinin şansının daha fazla olduğu tartışmaya açılıyor. Laura Pitel imzalı analizde bazı uzmanların ve adı açıklanmayan “Üst düzey muhalif partililerin” görüşlerine yer veriliyor. 


Financial Times’ın analizinde dikkat çeken en önemli bölümü ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığa soyunduğu ancak sonradan kaçmaya karar verdiğine ilişkin. Gazete aynen şöyle diyor;


"Bir muhalefet yetkilisi, “Geçen yıl bana sorsanız, çantada, Erdoğan kaybedecek derdim. Artık pek emin değilim." diyor.
 Muhalefetteki bazı kişiler için en büyük korku, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a karşı adaylığını koymakta ısrar etmesi ve Türk Cumhurbaşkanının onu çiğ çiğ yemesi. CHP ile birlikte çalışan diğer beş muhalefet partisinden birinden üst düzey bir yetkili, Kılıçdaroğlu'nun “kaçmak için can attığını” söylüyor."
Financial Times’ın analizindeki bir başka ilginç nokta ise altılı masayla ilgili. Gazete altılı masada yapılan pazarlıklarını tanımlarken “Horse-Trading” (köylü kurnazlığı) deyimini kullanıyor. 


Kılıçdaroğlu’ndan sonraki ismi Meral Akşener olarak vurgulayan Financial Times burada kararı etkileyecek kişinin Akşener olduğu görüşünde. Gazete yine adını açıklamadığı “bir üst düzey yetkiliye” dayandırdığı analizde şunları vurguluyor;


“Üst düzey bir İYİ yetkiliye göre Akşener, ikinci tura kalmayı riske atmak yerine, cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda Erdoğan'ı kolayca yenebilecek bir rakiple sahaya çıkmak istiyor. 1453'te İstanbul'u fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed'e kıyasladığı İmamoğlu'nu tercih ettiğine dair işaretler var. Ancak ittifakın daha küçük partilerindeki muadilleri gibi, hangi adayın kazanabileceği konusunda karmaşık bir hesap yapması gerekiyor. Kendi siyasi emellerine en uygun olanı seçecek tabii ki.”


Gazetenin analizinde İmamoğlu’nun aday gösterilmeme ihtimalini ise onun seçildikten sonra parlamenter sisteme geçmek yerine başkanlık koltuğuna yapışıp kalmasından korkulmasıyla açıklıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.