SON DAKİKA
Hava Durumu

“Fuarda konut satmayacağım, dönüşüm için kullanacağım”

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2022 21:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2022 21:04

Bursa öncülüğünde Bursa merkezli 2005 yılında kurulan Sağlıklı Kentler Birliği, Bursa’dan sonra Ankara’da da ofis açtı. Ankara Kalesi içinde daha önce Bursa Evi olarak kullanılan bina düzenlenerek birliğin Ankara Ofisi’ne tahsis edildi. 


Birlik Başkanı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın davetiyle bir grup gazeteci arkadaşla birlikte bu organizasyon için Ankara’ya gittik. Açılışa katıldı. Onlarca belediye başkanı ve siyasinin katıldığı törenle hizmete açılan ofis, birliğin Ankara ayağı için önemli bir adım oldu. 


Törenin ardından hemen Ankara Kalesi’nin altında Ankara ayazına karşı sıcak çaylarımızı içerken Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la Bursa üzerine bir çay içimlik zamanda sohbet etme fırsatı da yakaladık. Bizimde gazeteci arkadaşların da merak ettiği sorular ardı ardına sıralanırken, Aktaş hiçbirine rezerv koymadan yanıtladı. 


Kısa bir süre önce Sıcaksu Bölgesi ile ilgili tartışmaları BTSO 42. Komite üyesi Hasan Eker ateşlemişti. Eker’in “Sıcaksu bölgesine TOKİ yapmayın!” açıklaması bir kez daha gözleri bu bölgeye çevirirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tatlı sert bir üslupla önemli mesajlar verdi. 


Aktaş, yerli ve yabancı görüşmediği insan kalmadığını ancak buraya bu haliyle yatırımcıların gelmediğini aktardı. Aktaş, Bursa’da işadamlarının da turizm yatırımlarını çok uzak olduğunu vurgularken, “Yabancı yatırımcı da bölgenin geriye kalan kısmını gördükten sonra bir turizm yatırımı yapmak istemiyor! Son olarak önemli bir işadamı ile görüşme yaptık, tamam dendi ancak ondan sonra bir ses çıkmadı. Biz de böyle bir formül geliştirdik” ifadelerini kullandı.


Formül aslında kim ne derse desin akıllıca. Turizm bölgesi ile çöküntü bölgesi arasında 692 konut ve 63 dükkandan oluşan bir TOKİ  uygulaması. Kalan bölüm ise turizm amaçlı termal tesis alanı olarak devam edecek. Başkan Aktaş’ın “Buranın yan tarafında affedersiniz donların ipe asıldığı mahalleler var arkadaşlar” sözleri aslında önce bölgedeki kentsel dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğinin mesajıydı. Bölge turizm yatırımlarına uygun hale geldiğinde ancak bu yatırımların geleceği çok açık. 


Ben emlak fuarlarında konut satmayacağım” sözleri ile Bursa’da boş arsalara belediye eliyle kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve pazarlanan konutların bu alanda oluşturduğu olumsuzyaşkalışa dikkati çekiyordu Aktaş. Oldukça halkı sayılır bu konuda. Bursa’da yanlış uygulamalar arkasından gelen doğruları engelliyor ve ne yazık ki. 


Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı’da rezerv konut oluşturmak amacıyla boş alanda yaptığı ve kentsel dönüşüm diye tanıttığı proje sonrasında skandal bir aşamaya geçmişti. Elde edilen konutlarla kentsel dönüşüm yapılması gerekirken, Osmangazi Belediyesi bu konutları pazarlamaya yöneldi ve konutlar kentsel dönüşümde kullanılmadığı gibi boş arazilere yapılan ve adına kentsel dönüşüm denilen uygulama kötü örnek olarak tarihe geçti. 


Şimdi benzer adımlar iyi niyetle ve gerçek anlamda kentsel dönüşüm için atıldığında dahi Osmangazi Belediyesi’nin bu yanlışı öne çıkarak insanların bu konuya olumsuz yaklaşmalarına sebep oluyor. İşte Ankara’daki sohbetimizde Aktaş’ın da bu algıdan rahatsız olduğunu anlıyoruz. 


Başkan Aktaş üstüne basa basa burada yapılan konutları bölgenin kentsel dönüşümü için kullanacaklarını vurguladı. Yani konutlar takas yöntemi ile bölgedeki diğer çöküntü alanlarının yenilenmesinde kullanılacak. Başkan diyemedi ama biz anladık. Osmangazi’nin yaptığı gibi yapmayacaklar. Daireleri satmak yerine kentsel dönüşüm için değerlendirecekler. Bu turizm alanının da değerlenmesine imkan sağlayacak. 


Bu bölgede bir çok önemli kişi ve kuruluşun turizm lokasyonunda yeri olduğunu, bunların arka tarafından diğer tarafları açmak için konut projesinin gündeme geldiğini anlattı Aktaş ve buraya Emlak Konutla bu çalışmanın yapılacağını da vurguladı. 


Bölgede 80 küsur derece termal su çıkmasına rağmen Bursa’nın termali konuşmadığına da dikkati çeken Aktaş, “Hemen bu alanın karşısında bizim yerimiz var, bir günübirlik tesis yapalım istedik. Yine klinik otel var 28 dönümlük alan içinde. Bir de benzinlik tarafında yerimiz var. Bunları da değerlendirmek istiyoruz” dedi. 


Bölgenin turizme açılması için sarf ettikleri gayrete bir örnek daha verdi Aktaş.  Gökçenler için imar planındaki yolu değiştirmeyi bile göze aldıklarını ancak Gökçenler’den de ses çıkmadığını vurguladı. Kısacası başkan Aktaş, biz elimizden geleni yaptık ancak Bursa’daki işadamları bu işe yanaşmıyora getirdi konuyu. Haklı görünüyor. 


Sonuç olarak; Bursa’da genel sıkıntı buraya da yansıyor. Kimse elini taşın altına koymaya yanaşmıyor ama istediği olsun istiyor. O da olmuyor işte. Tarlada izin olmadan harmanda söz sahibi olamıyorsun. Sadece ceklerle caklarla da gemi yürümüyor. Burada Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yalnız bırakılmasının yanı sıra hedef yapılmaya çalışılması da doğru değil. En azından burada doğruyu kovaladığı o kadar açık ki!


Bursa’nın her şeyden önce kentsel dönüşüm başta olmak üzere dönüşümü ciddi şekilde konuşması ve tartışması lazım. Çünkü gerek özel sektör gerekse kamu bu alanda gerçekten kitap yazılacak hataların altına imza attı. Nilüfer’de ve Osmangazi’de belediyelerin ölümcül hataları, sistemin işlemesinin de önüne geçti. 
Osmangazi Belediyesi’nin kentsel dönüşümde alan açmak adına boş arazide yapılan ve kentsel dönüşüm (!) diye reklam edilen pazarlanan yapılaşmanın ardından belediyenin fuarlara katılıp bu elde edilen konutları satması, kamuya olan güveni de oldukça sarstı. Dahası tüm kesimlerin bu alanda itimatını ortadan kaldırdı. Bu etki ne kadar sürecek bilinmez ama Bursa’da ağır zararlar verdiği ortada. 


Evet Sıcaksu meselesine burada bir virgül koyalım. Sohbetin devamında Aktaş’a, bölgede yapılacak inşaatları TOKİ yerine İstanbul’da belediye şirketi KİPTAŞ örneğinde olduğu gibi Bursa’da da belediyenin bir şirketi üstlenemez mi? Sorusu da olumlu bir yanıt buldu. Başkan Aktaş, “BURKENT şirketimiz var bizim. O da kentsel dönüşüm yapabiliyor. BURKENT diğer dönüşüm projelerini de yapabilir.”


Son olarak Büyükşehir Belediyesi, Bursa için tarihi bir projeye hazırlanıyor. Gerçekleşmesi durumunda gerçekten Bursa şampiyonlar ligine çıkar turizm alanında. Aktaş, projeyi önümüzdeki günlerde düzenlenecek lansman toplantısı ile kamuoyuna açıklayacak. Heyecan verici ve fantastik olduğunu söyleyebilirim.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.