SON DAKİKA
Hava Durumu

Ölüme bile önden giden; Önkuzu

Kalleşçe Şehit edilen Ülkücü Hareketin ilk şehitleri arasında yer alan Ertuğrul Dursun Önkuzu Şehit edilişinin 52. yılında rahmet ve minnet ile anılıyor. .

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 22:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2022 01:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ölüme bile önden giden; Önkuzu

Ertuğrul Dursun Önkuzu, 1948 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. Ülkücü Hareketin ilk şehitleri arasında gösterilen Özkuzu, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim görürken karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970 tarihinde ciğerlerine pompa ile hava basılarak vahşi bir biçimde öldürüldü. Cenazesi doğduğu yer olan Zile'de defnedildi. Ülkücü bir genç olan Önkuzu adına pek çok şiir ve türkü yazıldı. Yazar Emine Işınsu, "Sancı" isimli romanı ile Dursun Önkuzu'nun hayatını anlattı. Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan ise şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun "Önkuzu" adındaki şiirini besteleyip şarkı yaptı. 12 Eylül Askeri Darbesi'ni anlatan Lütfü Şehsuvaroğlu'nun kafes isimli kitabından derlenen Kafes filminde Dursun Önkuzu'nun canlandırıldığı sahneler de mevcuttur.
CİĞERLERİNE HAVA BASILDI
Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda eğitim alırken işgal altındaki bir okulda komünistler tarafından yakalanarak 3 gün devam eden ve bisiklet pompası ile ciğerlerine hava basılan Dursun Önkuzu, ağır işkencelere uğramasının ardından sonra, 23 Kasım 1970 günü, okulun üçüncü katından aşağıya atılıp  şehit edildi. "Kuzu İmamlar" ailesinden gelmiş olan Ertuğrul Dursun Önkuzu mütavezi bir aileden gelmektedir. Babası "Hacı Abdullah Efendi" sobacılıkla uğraşan biriydi. Annesi "Yeter Önkuzu" ise okur yazarlığı olmamasına rağmen ileri görüşlü, kendisini dini ve milli konularda yetiştirmiş bir hanımefendiydi. 
Genç Ülkücü Önkuzu'nun adına birçok şiir ve türkü yazıldı. Yazar Emine Işınsu, "Sancı" adlı romanında Dursun Önkuzu'nun hayatını anlattı. Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan ve Büyük Şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun "Önkuzu" isimli şiirini besteledi. Önkuzu'nun hakkında ağıtlar ve şarkılar yapıldı.Destanlar yazıldı.12 Eylül Askeri Darbesi'ni anlatan Lütfü Şehsuvaroğlu'nun "kafes" adlı kitabından derlenen Kafes filminde Dursun Önkuzu canlandırıldı.
DEDESİ "KADİR EFENDİ" BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINA KATILMIŞTIR
Şehit Ertuğrul Dursun Önkuzu 1948 yılında Tokat ilinin Zile kazasında doğdu. Ailesinin en büyük ve tek erkek evladı olan Önkuzu, "Kuzu İmamlar" ailesinden gelmektedir. Babası "Hacı Abdullah Efendi" sobacılıkla uğraşan el iman sahibi bir insandır. Annesi "Yeter Önkuzu" okur yazarlığı olmamasına rağmen ileri görüşlü, kendisini dini ve milli konularda yetiştirmiş bir hanımefendidir. Dedesi "Kadir Efendi" birinci dünya savaşına katılmıştır. Babası Kadir Efendidir. Annesi Yeter Hanım İlk öğrenimini Zile'de Sakarya İlkokul'unda, orta öğrenimini ise Zile Ortaokulu'nda tamamlamıştır. Zile Sanat Enstitüsü Tesviye Bölümü'nü bitirmiş ve aynı zamanda Kuran Kursu'na devam etmiş, Zile müftüsü hoca "Arif Efendi"den milli terbiye almıştır.

TÜRK: "KILIÇDAROĞLU'NUN DİLİNDEN DÜŞÜRMEDİĞİ 'İNSAN HAKLARI' ÜLKÜCÜLERE GELİNCE RİAYET ETMEZ" 

Ülkü Ocakları Bursa İl Başkanı Gülahmet Türk, HDP ile kol kola ittifak kuran Kemal Kılıçdaroğlu’nun, senelerdir Şehit Dursun Önkuzu’nun katillerinden biri olarak gündeme geldiğini belirterek şunları şöyledi: ‘‘Vatan, millet, mukeddesat uğruna mücadele eden Anadolu’nun bağrı yanık çocuklarından sadece biri olan Ertuğrul Dursun Önkuzu Ağabeyimiz, 52 yıl önce bugün 23 Kasım 1970 tarihinde sözde demokrasi ve özgürlük naraları atan, Türkiye Cumhuriyetine başkaldıran “Devrime giden yol kanlıdır” diyerek bugün sevgi pıtırcığı gibi anlatılan beyinleri iğfal ve ifsad edilen Komünistler tarafından 3 gün rehin alınarak aç susuz bırakılıp daha sonrasında insanlık dışı ağır işkencelere tabi tutulup canavarca hislerle ciğerlerine bisiklet pompası ile hava basılarak ciğerleri patlatıldıktan sonra öğrencisi olduğu Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okulu’nun 4. Katından atılarak vahşice şehit edildi. Her fırsatta İnsan Haklarını ve Demokrasiyi savunan, terörist cenazelerine katılanları Ulu Önder Atatürk’ün kurmuş olduğu Cumhuriyet Halk Partisine üst düzey yönetici yapan, terörün siyasi ayağı HDP ile kol kola ittifak kuran Kemal Kılıçdaroğlu,  senelerdir Dursun Önkuzu Ağabeyin katillerinden biri olarak gündeme geldi ve defalarca haber yapıldı, kaç tane köşe yazarı bu iddiayı da köşesinde defalarca yazdı lakin Kemal Kılıçdaroğlu bu konu hakkında hiç yorum yapmadı. Zamanın tanıkları da bu haberleri okulu işgal eden grubun içinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun da olduğunu söylerek doğrularlar, Kemal Kılıçdaroğlu ne kadar sus pus kalsa da “Katıldığım eylemlerde polis kovalardı biz kaçardık, ama hiç gözaltına alınmadım...” diyerek Ertuğrul Dursun Önkuzu Ağabeyin katillerinden biri olduğunu öne sürüyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun her sıkıştığında dilinden düşürmediği tabir olan “insan hakları” ülkücülere gelince riayet etmez çünkü Ertuğrul Dursun Önkuzu Ağabey 3 gün esir alınarak özgürlüğü kısıtlandı, Ülkücü olduğu için siyasal görüşüne istinaden işkencelere maruz kaldı ve 5 gün sonra memleketinde toprağa verilirken bile naaşı hala kanıyordu. Ertuğrul Dursun Önkuzu Ağabeyin bizlere emanet ettiği hatıranın yılmaz savunucuları olmaktan Şeref duyuyoruz. Vefatının 52. yıl dönümünde Şehidimiz Ertuğrul Dursun Önkuzu’ya Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.’’

(Kadir Umut PEHLİVAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.