SON DAKİKA
Hava Durumu

Aile hekimleri ve ASM personeline 'ek ödeme' 1 Eylülde yürürlüğe girecek!

Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarına, yönetmelik değişikliğiyle taban ek ödeme ve teşvik ödemesinden yararlanabilme imkanı getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2022 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2022 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Aile hekimleri ve ASM personeline 'ek ödeme' 1 Eylülde yürürlüğe girecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, aile hekimlerine halk sağlığının geliştirilmesine destekleri, halkın birinci basamak sağlık kuruluşlarına erişimlerini kolaylaştırmaları ve düzenli hizmet sunumuna katkıları nispetinde ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarının sürdürülmesi amacıyla destek ödemesi yapılacak. Ödeme, yönetmeliğin ekinde yer alan ihtar puanı cetveline istinaden, herhangi bir ihtar puan almamış sözleşmeli aile hekimlerine tavan ücretin yüzde 42'si oranında olacak. Ancak bu ödeme, 1-10 arası ihtar puanı alanlara 1 ay, 11-20 arası ihtar puanı alanlara 2 ay, 21 ve üzeri ihtar puanı alanlara ise 3 ay süre ile yapılmayacak.

TEŞVİK ÖDEMELERİ

Aile hekimliği birimince yapılan günlük muayene sayısının 41-50 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 10'u, 51-60 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 21'i, 61-75 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 31'i, 76 ve üzeri olması halinde tavan ücretin yüzde 42'si oranında teşvik ödemesi de verilecek. Aile hekimliği biriminin günlük muayene sayısı, aile hekiminin yaptığı aylık toplam muayene sayısının aile hekiminin ilgili aydaki fiilen görev yaptığı gün sayısına bölünmesiyle bulunacak. Geçici aile hekimine ödenecek maaş, sabit ve taban ödemenin dahil olduğu toplam brüt tutar, geçici aile hekiminin çalıştığı aile hekimliği biriminde sözleşmeli olarak hizmet sunması halinde hesaplanacak olan sözleşmeye esas brüt ücretten fazla olmayacak.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARINA TEŞVİK ÖDEMESİ

Yönetmelikte yapılan değişiklikle aile sağlığı çalışanlarına da halk sağlığının geliştirilmesine destekleri, halkın birinci basamak sağlık kuruluşlarına erişimlerini kolaylaştırmaları ve düzenli hizmet sunumuna katkıları nispetinde ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarının sürdürülmesi amacıyla destek ödemesinde bulunulacak. Bu kapsamda yönetmelikteki ihtar puanı cetveline istinaden, herhangi bir ihtar puan almamış aile sağlığı çalışanlarına tavan ücretin yüzde 3'ü oranında ödeme yapılacak. Ancak 1-10 arası ihtar puanı alanlara 1 ay, 11-20 arası ihtar puanı alanlara 2 ay, 21 ve üzeri ihtar puanı alanlara ise 3 ay süreyle bu ödeme gerçekleştirilmeyecek. Aile hekimliği birimince yapılan günlük muayene sayısının 40-60 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 1,5'i, 61 ve üzeri arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 3'ü oranında teşvik ödemesi verilecek. Aile hekimliği biriminin günlük muayene sayısı, aile hekiminin yaptığı aylık toplam muayene sayısının, aile hekiminin ilgili aydaki filen görev yaptığı gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak. Geçici aile sağlığı çalışanına ödenecek toplam brüt tutar (maaş, sabit ve taban ödeme) geçici aile sağlığı çalışanının, çalıştığı aile hekimliği biriminde sözleşmeli olarak hizmet sunması halinde hesaplanacak sözleşmeye esas brüt ücretten fazla olmayacak. Yönetmelik, 1 Eylül 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AİLE HEKİMLERİ VE ASM PERSONELİNİN EK ÖDEMELERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından, sağlıkta "Beyaz Reform" çalışmaları kapsamında Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere ilişkin paylaşımda bulundu. Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının kendileriyle ilgili mevzuat çerçevesinde taban ek ödemesi ve teşvik ödemesinden yararlanacağına dikkati çeken Koca, şunları kaydetti: "Yönetmelik değişikliğiyle aile hekimlerine, ayrım yapılmaksızın, memur maaşına endeksli bir destek ödemesiyle taban maaş artışı sağlanıyor. Aile hekimlerine iş yükü ile orantılı olarak teşvik ödemesi de yapılacak. Bu teşvik, memur maaşına endeksli olarak, her yıl zam döneminde artacak. Aile sağlığı merkezi çalışanları da hem destek hem teşvik ödemesi alacak."

“Aile hekimlerine teşvik ödemesi yapılacak mı?” pic.twitter.com/llNuZXg7zI

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) August 25, 2022

"KAPSAM DIŞI HEKİM KALMAYACAK"

Sağlık Bakanı Koca, "aile hekimliği niçin unutuldu?" yönünde son dönemde yöneltilen sorulara karşılık da "Hayır. Bizce 'unutmanın' sözü bile edilmemeli. Her şeyin bir arada yapılmamış olması bazı teknik sebeplere bağlı. Geniş anlamıyla şartların adil hale getirilmesi şeklindeki ilkemiz, yeni adaletsizlikler oluşmasına karşı bir güvencedir. Kapsam dışı hekim kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.