SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Koca: İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca toplantı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Koca, "(YKS) Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir." dedi. Bakan Koca ayrıca, '' Bugünkü yeni vaka sayısı 1492, vefat sayısı 24, iyileşen vaka sayısı 1386, yoğun bakımda olan hasta sayısı 914, entübe hasta sayısı ise 356.'' açıklamasında bulundu. Bakan Koca sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili olarak, '''Belki iller bazında, ilçe bazında bir kısıtlama olabilir ama ülke genelinde düşünmüyoruz'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2020 23:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2020 23:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bakan Koca: İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz

Koronavirüs Bilim Kuruluyeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu değerlendirmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı.

Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirilecek, önlemler ele alındı.

Bakan Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Her işin başı sağlıktır mottosuyla sağlığımızı güvence altına alırken, tüm hayatın önünü açmaya devame deceğiz. 

Önümüzdeki günlerin, bu yaz günleri gibi aydınlık günler olacağı gibi güçlü gerekçelerimiz var. Tedbirlere bağlı kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır. 

Kontrollü sosyal hayatın gerekliliklerini yerine getirdikçe hayat kalitemiz daha da artacaktır. 

Çok yakın zamana kadar sokağa kısıt olmaksızın dışarı çıkabilme endişelerimiz vardı. Hayatın en canlı taraflarını gösterdiği AVM'ler eski halinden uzaktı. Hastanelere bile acil olmadıkça gitmeyi tercih etmiyorduk.

Kıymetli vatandaşlarım,

Özlemini duyduğumuz şey budur. Hastalık riskine karşı bir süre daha tedbirleri sıkı tutmalıyız. 

Koronavirüs maskesi, kişisel bir tedbir değil ortak bir tedbirdir. Bir ortamda üç kişi maske takıyor birimiz takmıyorsak, hepimiz risk alıyoruz demektir. 

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Ortak alanlarda herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum. Çevremizde kimsenin bulunmadığı ortamlarda, maske elbette gerekli değildir. Maske tedbirini gerekli durumlarda uygulayalım ki zamanla bıkkınlığa yol açmasın. 

Son günlerde DSÖ'nün en yüksek vaka açıklaması bizi tedbirlere devam etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bildiğiniz gibi bu güne kadar 62 il merkezinde maske mecburidir. Bu mecburiyet ya vakaların arttığı ya da bulaşmanın ihtimali olduğu yerler için getirilmiştir. Sokağa çıkma kısıtlamasının önemi neyse maske tedbiri de o kadar önemlidir. 

Birbirimize sarılacağımız günler tedbirlere uymamızla ilişkilidir.

Sıcak yaz günlerindeyiz. Mevsim en rahat en ince kıyafetleri gerektirirken, maske takmak bunaltıcı olabiliyor. Lütfen sıcaklara yenilmeyin. Eğer tedbirlere uyulmazsa vakaların artacağını göz önünde bulundurun. 

Yılın ilk aylarında kabul gören tahminler, yazın virüsün etkisini kaybediceğini öne sürüyordu. Virüs yazın azalış göstermedi. Böyle bir bilimsel veri yoktur. 

Tedbirsiz her iyimserliğin hastalığa teşvik eder. 

Büyüklerimiz hala risk grubundadır. Büyüklerimiz ve onların yakınındakilerin tedbirleri unutması veya aksatmasından endişeliyiz. 

Değerli gençler,

Bugünün dünyasını sizin yaşınıza yakın yaşlardaki insanlar değiştirdi. Gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bizi gençler getiriyor. İki sınavınız var, birkaç ay boyunca sizden bazı fedakarlıklar isteyen bir doktor abiniz olarak bu iki günün başarı günü olmasını temenni ediyorum.

Gelecekteki meslektaşlarımı şimdiden kutluyorum. 

Kıymetli arkadaşlarım,

Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğunuzu yerine getirmekle kalmayıp örnek oldunuz. Bilim kurulumuz sınav tedbir rehberi hazırladı, MEB ve ilgili kurumlar titiz hazırlıklarını tamamlayıp sizlerle paylaştı.

Yakın günlerde yapılan sınavları dikkate almalıyız. Okul girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Önümüzdeki sınavda bu yığılmaların daha az olacağını ümit ediyoruz. Gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz.

Hepimiz sizlerin yaşadığı sınavları yaşamış kişiler olarak duygularınızı anlıyor ve saygı duyuyoruz. Gerçeğin hakkını gerçeğe vermeliyiz.  Salgın söz konusu olunca bir ay sonrasını görmek çok zordur. 

Sınavın ertelenmesi durumunda risk, bugünden çok daha büyük olabilirdi. Bu durumda sınavın ne getireceği meçhul bir zamanda yapılmasından şimdi yapılması doğru görülmektedir. 

Vaka sayımızda bir dalgalanma var. Önceki günlere kıyasla test sayımız 10.000 fazla olsa da, sonuç hepimizi riskin büyümesine karşı uyarıyor. Artışın sebebi, yazla birlikte, tedbirlerin esnetilmesi. Bu yaz tedbir dışında ikinci bir seçeneğimiz yok.

Türkiye'de son 24 saatte 1492 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 191 bin 657, can kaybı 5 bin 25 oldu.

TÜRKİYE'DE ŞU AN İKİNCİ DALGA MI YAŞANIYOR?

İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz. Yer yer dalgalanmaların olduğunu görüyoruz. Bazı bölgelerimizde vaka sayıların daha da arttığını görüyoruz. Bu vaka sayıların artışına rağmen vefat eden ve yoğun bakımda olan hastalarımızın sayısında azalış görüyoruz. Şu an yüzde 2 oranında hasta kaybediyoruz. 16 Mart öncesinde vefat edenlerin yaş ortalaması 71 iken şu anda 74 oldu.  Vaka sayılarında ise 41 iken şu an 32'ye kadar düşmüş oldu. 

Şu an taranan kişi sayısı 118 bin oldu. Bunun içinde PCR taraması ile pozitif bulduğumuz oran binde 2.8, son derece düşük. Toplumun bağışıklığı yüzde 1'in altında. Bazı illerimizde bu oran değişiyor. Herkesin bu anlamda tedbirlere son derece önem vermesinin gerekliliği ortada. Aşı bulunmadıkça, doğal yolla bir bağışıklılığın olmayacağını görmüş oluyoruz. 

AŞI ÇALIŞMALARI

4 tane hayvan çalışmasına başlandığını biliyoruz. TÜBİTAK VE TÜSEP'in desteklediği. Hayvan çalışmalarının tamamlanmasının sonrası klinik çalışmaları dönemine girilecek. O nedenle şuan hayvan çalışmalarında sonuçların iyi olduğunu ama insan çalışmalarına Eylül ve Ekim'den önce gelmek zor görünüyor.

Türkiye olarak Rusya ile görüşmelerimiz olmuştu. Bilim Kurulu'nun 3. çalışmaları oldu bu hafta. Rusya ve Çin'le de aşı çalışmalarını birlikte klinik çalışma safhasında genel yaklaşım içerisindeyiz. Rusya ile daha ileride olduğumuzu söyleyebilirim.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Belki iller bazında, ilçe bazında bir kısıtlama olabilir ama ülke genelinde düşünmüyoruz.

İLLERE GÖRE VAKA SAYISI 

Belli illerimizde önümüzdeki günlerde açıklamış olacağız. İllerdeki kurullarımız vaka sayılarını biliyor. Bütün iller zaten sayılarını biliyorlar. Biz onlardan öğreniyoruz. Alınması gereken tedbirleri de böylelikle alıyorlar. 

KURBAN BAYRAMI'NDA KISITLAMA OLACAK MI?

Bilim Kurulu'nda Kurban Bayramı'nda bir kısıtlılık olması gibi bir durum gündeme gelmedi. Kurban Bayramı'nda kısıtlama olup olmayacağını şimdiden söylemem zor. Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi bir kısıtlama olmayacağını düşünüyorum. Önemli olan önümüzdeki haftalarda pandeminin seyrini görmemiz olacak. Belirleyici olan bu olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.