SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin aşında kafalar karışık

Türkiye her alanda olduğu gibi aşı konusunda da adeta ikiye bölündü. Bugüne kadar aşı gelecek mi gelmeyecek mi tartışmaları sürerken, Çin’den aşının geleceğinin kesinleşmesiyle tartışmalar “Çin aşısı güvenli mi” boyutuna geçti. Hükümet ve uzmanlar açışın kullanılması gerektiğini ifade ederken, özellikle sosyal medya ve sokakta tartışmalar yaptırıp yaptırmama noktasında ilerliyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2020 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2020 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çin aşında kafalar karışık

Korona virüs salgını ikinci dalgasında büyük bir hızla devam ederken, Türkiye’de de tartışmalar sürüyor. 2009’daki domuz gibi aşısında olduğu gibi yine aşı vurulup vurulmama noktasında vatandaşın kafası iyice karıştı. Hali hazırda Alman, ABD ve Çin aşıları üzerinden tartışmalar devam ederken, Türkiye’nin Çin’le yaptığı aşı anlaşması gündemin birinci maddesi haline gelmiş durumda.

ÇİN AŞISI GÜVENLİ Mİ?

ABD aşıyı başka ülkeye verilmeyeceğini açıkladı. Alman aşısının Türkiye’ye yeterli kadar verilme ihtimalinin yakın gelecekte görünmemesi, Türkiye’yi en acil aşı temini noktasında Çin’e yöneltti. Türkiye ile Çin arasında yapılan anlaşma ile aşılar Türkiye getiriliyor. Ancak kafalar oldukça karışık. Tartışmalar Çin aşısının güvenli olup olmadığı noktasına kilitlenirken, akıllardaki en temel sorun ise “Virüs Çin’de çıktı. Çin aşısız çözdü. Şimdi biz Çin’den gelen aşıyı vurulalım mı?” olarak ortaya çıkıyor. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar aşının güvenli olduğunu söylüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sık sık çıkarak aşı hakkında bilgi veriyor ama kafalardaki soru işaretleri bir türlü giderilemiyor.

ERDOĞAN: AŞIYLA İLGİLİ SIKINTIM YOK

Çin'den Kovid-19 aşısı siparişi verildiği hatırlatılarak, aşılarda çeşitlilik olup olmayacağı ve kendisinin de aşı yaptırıp yaptırmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşıda çeşitliğin olduğunu söyledi. Kendisinin de Almanya'da aşı geliştiren Uğur Şahin ile bizzat görüştüğünü dile getiren Erdoğan, "Bakanımız görüştü. Olay sadece Çin değil, Çin'in dışında Rusya ile de görüşmeler var. Bu konuyla ilgili olarak da şahsen benim de aşı olma konusunda herhangi bir sıkıntım söz konusu değil. Çünkü burada sağlık söz konusudur. Sağlığın söz konusu olduğu yerde tabii ki bizler de sağlığımızı korumak için ne gerekiyorsa yapmak durumundayız. Hele hele Kovid noktasında ülkede tüm vatandaşlarımıza örnek olma noktasında böyle bir adımı atmamız gerekiyor. Temennimiz bir an önce bu tedavi yollarıyla vatandaşlarımızı bu beladan kurtarmaktır." ifadelerini kullandı.

AŞI ZORUNLU OLACAK MI?

Tartışmaların merkezine yerleşen bir diğer konu ise aşının zorunlu olup olmayacağı. Bir kesim zorunlu olması gerektiği görüşünü savunurken, toplumun belli kesimlerinde zorunluğa karşı bir defans oluşmuş durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazeteci Ahmet Hakan’a yaptığı açıklama da bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Koca, "Bu konuyu Bilim Kurulu’nda ele aldık. Vardığımız sonuç şu oldu: Mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu vatandaşımıza anlatacağız. Aşının menşeine değil de yöntemine odaklanılması gerektiğini anlatacağız" dedi.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ ÇİN AŞISI

Virüsün çıktığı ve aşısız sorunun halledildiği Çin’de üretilen aşı, inaktif yöntemle üretildi. Klasik aşı üretim yöntemi diye tabir edilen yöntem. Sağlık Bakanı bu tartışmalara da, “Bu yöntemi kullanması nedeniyle daha fazla tercih edilmesi gereken aşıdır. Üretildiği ülkeye odaklanmak yanlış, yönteme odaklanmak lazım. Ben diyorum ki bu yöntem, en eski yöntemdir. Yıllardır bu yönteme dayalı olarak aşılar üretildi. Uzun vadede test edilmiştir. Bir yan tesiri yoktur” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA SÜRÜYOR

Aşı sosyal medyanın da birinci gündemi. Aşıyla ilgili söylentiler ve iddialar uzun süredir tartışılıyor ancak artık uygulamaya aşamasına gelmesiyle tartışmaların yoğunluğu da artmış durumda. Sağlık Bakanlığı ve uzmanların toplumun aşıya olumsuz bakan kesimini ikna etmekte oldukça zorlanacağı ortada. Toplumun büyük bölümünde endişeler sürerken, aşı uygulamasının başlamasıyla birlikte nasıl bir seyir izleyeceği de merak konusu…

Sıradaki imza gelsin Zeyno….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.