SON DAKİKA
Hava Durumu

Görmez'den Bektaşi Dergahına ziyaret…

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili için gittiği Batı Trakya temaslarının son gününde Dedeağaç’a bağlı Ruşenler

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2015 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2015 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Görmez'den Bektaşi Dergahına ziyaret…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili için gittiği Batı Trakya temaslarının son gününde Dedeağaç’a bağlı Ruşenler Köyündeki Bektaşi dergâhını ziyaret etti.

İslam'ın yayılmasına büyük hizmetler eden Seyit Ali Sultan'ın makamını ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez’i Kırklar Kapısında Seyyid Ali Sultan Dergahı’nın Baş Postnişi (Dede) Mehmet Koç karşıladı. Dede Mehmet Koç ve dergahın sakinleriyle birlikte Meydan Evini gezen Başkan Görmez, burada yaptığı açıklamada, “Alevi’siyle, Sünni’siyle, Nakşi’siyle, Bektaşi’siyle biz Müslümanlar aynı inancın mensuplarıyız. Aynı Allah’a, aynı Peygambere, aynı ahirete iman ediyoruz. Aynı kitabın mensuplarıyız. Aramızda bu kadar mensubiyet varken bizim başka mensubiyetlerimizi İslam’a olan mensubiyetimizin önüne geçirmek doğru değil. İslam dünyasında büyük acılar yaşanıyor. İnsan-ı Kamil yetiştiren dergâhlarımızı ötelemekle biz çok şey kaybettik” ifadelerini kullandı.

“BEN ONLARA RAHMET DİLİYORUM”

İslam dünyasında yaşanan Kamil İnsan sorununun, irfan geleneğini kaybetmekten dolayı olduğunu kaydeden Başkan Görmez, Berat Kandili'ni Batı Trakya'daki millet varlığımızla birlikte geçirmek üzere Batı Trakya'da olmaktan, Batı Trakya'daki kardeşlerimizle bu güzel geceyi idrak etmekten hakikaten büyük bir mutluluk ve bahtiyarlık duydum. Türkiye'ye dönerken bu dergaha uğramamak olmazdı. Hem Anadolu'da, hem de Rumeli'de bu dergahları kaybetmekle İslam medeniyeti çok şey kaybetti. Bugün burada ziyaret ettiğimiz zat ve benzeri insanlar asırlar önce, beş, altı, yedi asır önce İslamiyet’in en büyük ideali olan "insan-ı kamil" idealini bu topraklara getirmek için geldiler. Hem Hoca Ahmet Yesevi, hem Hacı Bektaş-ı Veli'nin "kamil insan" öğretisini yer yüzünde yaymak için bu topraklara yüce dinimizin rahmet mesajlarını getirdiler. Ben onlara rahmet diliyorum” dedi.

12 Görmezzz “Alevi’siyle, Sünni’siyle AYNI inancın mensuplarıyız…”

İnsan-ı kamil yetiştiren dergahların ötelenmesinin çok şey kaybettirdiğini vurgulayan Görmez, Alevi’siyle, Sünni’siyle, Nakşi’siyle, Bektaşi’siyle biz Müslümanlar aynı inancın mensuplarıyız. Aynı Allah’a, aynı Peygambere, aynı ahirete iman ediyoruz. Aynı kitabın mensuplarıyız. Aramızda bu kadar mensubiyet varken bizim başka mensubiyetlerimizi İslam’a olan mensubiyetimizin önüne geçirmek doğru değil. İslam dünyasında büyük acılar yaşanıyor”  dedi.  Seyyid Ali Sultan’ın kabri başında dua eden Başkan Görmez, duanın ardından Seyyid Ali Sultan’ın kabri başındaki anı defterini imzaladı. Başkan Görmez’in anı defterine yazdığı mesajda şu ifadeler vardı; “2015 Berat Kandilini Batı Trakya'daki millet varlığımızla birlikte idrak etmenin bahtiyarlığını yaşadık. Türkiye'ye dönerken Hoca Ahmet Yesevi'nin ve Hacı Bektaş-i Veli'nin İslam'ın öngördüğü insan-ı kamil öğretilerini Yüzyıllar önce Rumeli'ye taşıyan Seyyid Ali Sultan Dergâhını ziyaret etmekten, buranın bekçiliğini yapan Bektaşi kardeşlerimizle buluşmaktan dolayı ikinci bir bahtiyarlık yaşadık.”

Mehmet Görmez’in ziyareti, bir Diyanet İşleri Başkanı’nın Batı Trakya’daki Bektaşi Dergahı’nı ilk  ziyareti olması bakımından önem arz ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.