SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaçak villakondular için geri sayım!

İmar barışı uygulamasını istismar ederek verilen tarihten sonra yapılan binaların sahte evrakla imar barışından yararlanmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eşi Seyhan Büyükerşen'in adına ruhsatsız yapıldığı tespit edilen ev ülke gündemine bomba gibi düşerken, siyaset ve kamudaki nüfuzunu kullanarak sahte belge alan villakondular için de yavaş yavaş yolun sonu görünüyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2021 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kaçak villakondular için geri sayım!

Türkiye'de gündeme oturan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eşi Seyhan Büyükerşen'in ruhsatsız yapıldığı tespit edilen evi Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde söz konusu evin de bulunduğu alanla ilgili gündem maddesi sırasında yeniden tartışmalara yol açtı. İmar barışından faydalanmak için 2019'da yapılmasına rağmen 2017'de yapılmış gibi beyanda bulunulduğu ve bu konuda Cumhuriyet Savcılığının işlem yaptığı evle ilgili AK Partililerin soruları üzerine, CHP'li Meclis Başkanvekili Erdoğan Aydoğmuş çok konuşulacak açıklamalarda bulundu... Söz konusu kaçak villanın bulunduğu bölgeyle ilgili imar planının gündeme gelmesinin ardından Aydoğmuş, söz konusu alanda neden böyle bir düzenleme yapılmak istendiği ve ileri de 7 bin nüfusa ulaşması beklenen bölgede bir planlama yapılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

"SAYIN BÜYÜKERŞEN'İ ARKADAŞLARI MI YANILTTI, BEN DE BİLMİYORUM"

Erdoğan Aydoğmuş, "2016’da bahsedilen alan yerleşik alan sınırları içine girdi. 2016’dan sonra bina yapmak isteyen vatandaş bize deseydi ki, gerekli şartlara uygunsa, projem de bu deseydi biz Tepebaşı Belediyesi olarak bu ruhsatı verirdik. Burada benim anladığım kadarıyla Yılmaz Bey’i, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı arkadaşları yanıltmışlar herhalde, niçin böyle bir duruma düştü ben çözemedim. Yani, yasal hakkı varken, inşaat ruhsatı alabilecek bir konumdayken… Hangi vatandaş gelirse gelsin, yönetmeliğin koşullarını sağlıyorsa ruhsat vermek zorundayız. Arkadaşları mı yanılttı, nasıl bu duruma geldi bilmiyorum" dedi.

"KOŞULLARI SAĞLAMIYORSA VE RUHSAT ALAMIYORSA YIKILACAK"

Aydoğmuş, söz konusu binanın yıkılıp yıkılmayacağı, Tepebaşı Belediyesi'nin bir işlem yapıp yapmadığı konusunda ise, "Biz tespit işlemlerini yaptık. 32. ve 42. Maddelere göre işlem yapılacak. 32. Maddeye göre her tutulan zabıt yıkılacak anlamı taşımaz. Bu bina, plansız alanlar yönetmeliğinde belirlenen koşulları sağlıyor mu, sağlamıyor mu? Buna bakılır… İkincisi, bu yaptığın kaçak bina deprem yönetmeliğindeki koşullara uygun mu değil mi? Eğer uygunsa, vatandaş projelerini çizdirir, statik raporlarının deprem yönetmeliğine uygun olduğunu kanıtlar. Belirlenen koşulları sağlayıp sağlamadığına bakılacak. Koşulları sağlamıyorsa ve ruhsat verilemiyorsa yıkılacaktır. Herhangi bir vatandaşa hangi işlemler yapılıyorsa bu konuda da aynı işlemler yapılacak. Farklı bir işlem yapmayacağız, emin olun" dedi.

NİLÜFER HASANAĞA’DAKİ VİLLA BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YIKILDI

Öte yandan benzer bir örnek geçen yıl Bursa’da yaşandı. CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in müstakbel kayınçosuna ait olduğu ortaya çıkan Hasanağa Göleti kenarındaki villanın imar barışının öngördüğü 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapıldığı ortaya çıkınca, Bursa’da aylarca konu tartışılmış ve sonunda Büyükşehir Belediyesi kaçak villayı yıkmıştı.

BELEDİYELER GÖZ YUMDU KAÇAK HORTLADI

İmar barışını suiistimal eden yüzlerce kaçak yapı, 2017 yılından sonra yapılmış olmalarına rağmen sahte belgelerle yapı kullanım belgesi aldı. Sürecin sona ermesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uydu görüntüleri ve ihbarları değerlendirerek yüzlerce yapı kullanım iznini iptal etti. Bursa’da da özellikle ormanlık ve dağlık alanlarda yüzlerce hobi evi, dağ evi, bağ evi adı altında imar barışı kapsamı dışında binalar yapıldığı bilinirken, özellikle siyasilerin ve bürokrasinin nüfuz kullanarak yaptığı kaçak villakondular için de yıkım sürecinin başlaması bekleniyor. Özellikle Nilüfer, Kestel, Mudanya ve Osmangazi’nin gözde alanlarında yapılan kaçak villakondular için bakanlığın harekete geçtiği ve bunlar için gereken işlemlerin önümüzdeki dönemle suratla tamamlanarak, yıkımların gerçekleştirilmesi bekleniyor.

YALANI GOOLE ORTAYA ÇIKARIYOR

Kaçak durumdaki milyonlarca yapıyı kayıt altına almak amacıyla imar barışı olarak nitelendirilen bir düzenleme hayata geçirilmiş, TBMM’de kabul edilen yasayla 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılara “Yapı Kayıt Belgesi” verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak aftan faydalanmak için harekete geçen fırsatçılar, bu tarihten sonra yapılan binalarını 2017’den önce yapılmış gibi gösterip yapı kayıt belgesi almıştı. Ancak Google görüntüleri usulsüzlüğü ve yalanı ortaya çıkarıyor. Google üzerinden yapılan incelemelerde İmar Barışı’nın kapsam tarihi olan 31 Aralık 2017’den önce üzerinde bina olmayan alanlar belirlenerek, 2018 ve sonrasında yapılan kaçak binaların sahte belgelerle aldıkları yapı kayıt belgeleri iptal ediliyor.

(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.