SON DAKİKA
Hava Durumu

Kumar devlet izniyle yaygınlaşıyor!

Milli Piyango’nun özelleştirilmesinin ardından Demirören Grubu’nun her gün yeni bir şans oyunu piyasaya sürmesiyle kumar sokaktan dijital mecralara kadar her yerde hızla yayılıyor. Türkiye’de kumar yasal olarak yasak olmasına rağmen şans oyunu adı altında umut sömürüsü yapan bu firma, verdiği reklamlarla da dinimize göre haram olan kumarı özendirmeyi sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2020 19:02
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2020 19:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kumar devlet izniyle yaygınlaşıyor!

Türkiye kumar illetinden kurtulamıyor. 1990’lı yılların ortasında radikal bir karar alarak kumarhaneleri kapatan, kahvelerde kumar amaçlı oyunları yasaklayan Türkiye, bugün çok daha büyük bir kumar sarmalı içine sürükleniyor. Geçen yıl Milli Piyango İdaresi özelleştirildi. Özelleştirmeyi Demirören Grubu İtalyan ortağıyla birlikte kurdukları Sisal Şans İnteraktif Hizmetler ve Şans Oyunları Yatırımları AŞ firması aldı.

KUMARHANEDE NE VARSA BURADA DA VAR

Firma şans oyunlarını devraldıktan sonra onlarca anlık oyunu da piyasaya sürdü.  Süper Zarla Kazan, Şans Bombası, Viking Hazineleri, Büyülü Yonca onlarca oyunda sadece birkaç tanesi. Hiçbiri merkezi bir çekilişle ikramiye dağıtmıyor. Basıyorsunuz parayı, o an kazanıp kazanmadığınız belli oluyor. Bunun adı da şans oyunu oluyor. Kumar ülke tarihinde hiç bu kadar yaygın hale gelmemişti.

MİLLİ PİYANGO ARTIK MİLLİ KUMAR

Devletin elindeyken bile toplumun büyük bir kesiminin tepkisini çeken Milli Piyango, özellikle sokak kumarı denen kazı kazan biletleri ile şimşekleri üzerine çekiyordu. Ancak Milli Piyango’nun özelleştirilmesinin ardından sokaktaki kazı kazan oyunlarının sayısı da çeşitliliği de arttı. Yani sokak kumarı hızlı bir şekilde yayılıyor. Üstelik neresinden tutarsanız tutun kumar olan bu uygulamaların televizyonlarda ve diğer mecralarda reklamları yayınlanıyor. Toplum sağlığı ve toplumun kötü alışkanlıklardan korunması adına alkol ve sigaranın çok katı kurallarla denetlendiği ve kontrol altında tutulduğu ülkemizde aileyi ve toplumu tehdit eden şans oyunları ise alabildiğince yayılıyor ve devlet buna müsaade ediyor.

ONLARCA OYUN ÇEVRİMİÇİ

Bahis siteleri, illegal kumar oyunlarından tek farkı devlet izni ile oynanıyor olması olan Milli Piyango’nun şans oyunları, çeşitlendikçe daha fazla insana ulaşmanın yolunu arıyor. Sosyal medya başta olmak üzere bir çok platforma reklamları dönen online oyunlardan sadece kazı kazan başlığı altında tam 24 oyun yer alıyor. Kumarhanedeki makinalardan esinlenilen oyunlar, insanları tuzağa çekmek için ciddi tuzaklarla kuruluyor. Önce ücretsiz oynanan oyunlar, kişiyi tavladıktan sonra ücretli hale geliyor.

KUMAR BÖYLE YAYILIYOR

Firmanın online haline getirerek yaygınlaştırdığı sistem içinde MilliPiyangoOnline.com internet sitesine girildiği zaman Milli Piyango çatısı altındaki Sayısal Loto, Süper Loto, On numara ve Şans topu numerik oyunlarının oynanabiliyor.  Kazı Kazan’ın internete özel oyunları da oynanıyor. Yine Milli Piyango bileti satın alınabiliyor. Milli Piyango TV üzerinden çekilişler canlı olarak aktarılıyor.  Özellikle son aylarda hile iddialarının gündemden düşmediği ve Seda Sayan gibi ünlü isimlerin canlı yayına çıkarıldığı piyango ve diğer lotarya çekilişleri, özellikle gençlerin bu alana çekilmesinde etkili oluyor. İslam dinine göre haram olan, kültürümüzde de iyi bakılmayan bu oyunların yasal olarak oynatılmasına toplumun her kesiminden tepki yağıyor. Vatandaşlar internet üzerinden illegal oynatılan kumarın önlenmesini beklerken, bugün devletin izniyle bu oyunların oynatılıyor olması karamizah olarak tanımlanıyor.

1 MİLYAR DOLAR HACİM

Özelleştirmeden önce Milli Piyango 2003-2008 arası 3,6 milyar dolardan fazla kar elde etti. Devlet eliyle oynatılan sanal kumarlarda Türkiye 1 milyar dolarlık hacimle dünya üçüncüsü. Ülkemizde yaklaşık 1.5 milyon kişi internet üzerinden oynuyor. Milli Piyango bayilerinden oynatılan oyunlar da hesaba katılınca bu sayının epeyce yüksek olduğu görülüyor. Öte yandan İslam ülkelerinin büyük bölümünde şans oyunları oynamak yasak. 2019 yılında da Arnavutluk hem şans oyunlarını hem kumar faaliyetlerini yasakladı. Yine şans oyunlarının olduğu ülkelerde de ciddi kısıtlamalara tabi bu sektör.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.