SON DAKİKA
Hava Durumu

Özlem: “Taban hareketinin bizzat kendisiyiz”

BAL-GÖÇ Başkan Adayı Doç. Dr. Kader Özlem, “Yenilik ve Değişim Hareketi olarak bizler, masa başlarında veya kapalı kapılar ardında kurulmuş bir oluşum olmayıp taban hareketinin bizzat kendisiyiz. Bizleri aday olmaya sevk eden üyelerimizin, hemşerilerimizin teşviki olmuştur.” dedi. Özlem, hedeflerini “Yıpranmamış ve tertemiz yüzlerle, yeni bir vizyonla, gücünü geçmişinden alan, siyaset üstü, kapsayıcı, gençleşen, proje üreten ve çağın gereklerine uygun bir BAL-GÖÇ’ü inşa edeceğiz.” sözleriyle özetledi. 

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2022 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2022 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Özlem: “Taban hareketinin bizzat kendisiyiz”

-Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkan Adayı Doç. Dr. Kader Özlem, BAL-GÖÇ lokalinde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile adaylığını resmen açıkladı. Bursa’daki Balkan göçmenleri camiasının önemli sivil toplum kuruluşu olan BAL-GÖÇ’te Genel Kurulun 13 Mart 2022 Pazar günü gerçekleştirileceğini hatırlatan Özlem, Aralık 2020’de yapılması gereken Genel Kurulun koronavirüs salgını nedeniyle 2021’in son çeyreğine ertelendiğini ve daha sonra da Yönetim Kurulu kararı ile 13 Mart 2022’de yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti. 


“SIRADAN BİR HEMŞERİ DERNEĞİ DEĞİL, DAVA TEŞKİLATIYIZ”
BAL-GÖÇ’ün kuruluş amacı ve önemine vurgu yapan Doç. Dr. Kader Özlem, “BAL-GÖÇ sıradan bir hemşeri derneği olmayıp Bulgaristan’da 1984-1989 yıllarında yaşanan adkıyım/asimilasyon politikalarına tepki olarak ortaya çıkmış, Bulgaristan başta olmak üzere Balkan Türklüğü davasının yılmaz savunucusu, Türkiye’deki Balkan göçmenlerinin en temel yapı taşı, Bursa’mızın en güçlü camialarından, ülkemizin sivil toplum alanında marka haline gelmiş değerlerinden biridir. BAL-GÖÇ’ümüzün bir dava teşkilatı olmasında ve bir değer haline gelmesinde öncü rol üstlenen başta Göçmen Babası rahmetli Mümin Agamız olmak üzere, Derneğimizin kurucularını minnetle ve saygıyla selamlıyoruz. Vefat eden dava adamlarımıza Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve afiyetler diliyoruz.” dedi.


CAMİANIN BEKLENTİSİ, İNSANIYLA BÜTÜNLEŞMİŞ BAL-GÖÇ 
Dernek tabanının sesine kulak verdiklerini söyleyen Özlem, beklentilere dair gözlemlerini şöyle özetledi: “Güçlü bir camia olarak Balkan göçmenlerinin yaklaşmakta olan Genel Kurul’dan daha da güçlenerek çıkması en temel arzumuzdur. Hiç şüphesiz üyelerimizin isteği, Bursa’mızın ihtiyacı ve Balkanlar’daki güncel konjonktürün oluşturduğu tablo bunu emretmektedir. Bu genel ihtiyaç çerçevesinde; tabanın sesini net bir şekilde duyabilmek için 2,5 yıldan beri süregelen sahaya ziyaretlerimiz, üyelerimizle ve camiamız mensuplarıyla istişarelerimiz sonucunda yenilenmiş, değişmiş, insanıyla bütünleşmiş bir BAL-GÖÇ beklentisinin zirve yaptığı aşikârdır.”


Özlem, 13 Mart 2022 Pazar günü gerçekleştirilecek Genel Kurulda aday olduğunu şu sözlerle duyurdu: “BAL-GÖÇ’te Yenilik ve Değişim Hareketi olarak ilkin Nisan 2019’da bir ekip oluşturduk ve çalışmalara başladık. Yenilik ve Değişim Hareketi olarak bugün gelinebilecek noktaları en başından öngördük, bu gidişatı durdurmak için çaba gösterdik. Bu nedenle daha o zamanlarda Genel Kurul çağrısı yaptık. Kayıtları basın arşivlerinde mevcuttur. Tarihin sahip olduğu adil vicdanı bir tarafa bıraktığımızda; sabırla ve kararlılıkla ilmek ilmek dokuduğumuz bu süreçle birlikte geldiğimiz noktada, itiraz ettiğimiz, “çok daha iyisini yapacağız” dediğimiz hususları yerine getirmek, tabanın ve üyelerimizin beklentilerini karşılamak, projeler üretmek ve BAL-GÖÇ’ü yeniden ismi kadar güçlü yapmak için Yenilik ve Değişim Hareketi olarak yaklaşmakta olan Genel Kurul’da adayız!”


Özlem, adaylık kararında BAL-GÖÇ üyelerinin teşviki ve beklentisinin etkili olduğunu söyleyerek, “Yıpranmamış ve tertemiz yüzlerle, yeni bir vizyonla, gücünü geçmişinden alan, siyaset üstü, kapsayıcı, gençleşen, proje üreten ve çağın gereklerine uygun bir BAL-GÖÇ’ü inşa edeceğiz. Şunu açık yüreklilikle ve gururla söylemek isterim ki; BAL-GÖÇ’te Yenilik ve Değişim Hareketi olarak bizler, masa başlarında veya kapalı kapılar ardında kurulmuş bir oluşum olmayıp taban hareketinin bizzat kendisiyiz. Bizleri aday olmaya sevk eden üyelerimizin, hemşerilerimizin teşviki olmuştur.” dedi.

“ÜYESİNDEN KORKAN BAŞKAN, BU KOLTUKTA OTURMASIN”
Camianın sesine kulak verip görüş ve beklentilerini dikkate alarak bir çalışma planı oluşturduklarını söyleyen Özlem, “Bu çerçevede ilk olarak; önceliğimiz Bütünleşmiş bir BAL-GÖÇ oluşturmaktır.” dedi. Özlem şöyle devam etti: “Camiamızdaki kırılmaları ortadan kaldırmak, küslükleri gidermek, son birkaç aylık süre zarfında yaşanan yıpranmayı yok etmek için göreve geldiğimizde ilk işimiz bu husus olacaktır. Bu öyle bir bütünleşme ki kapımız bütün hemşerilerimize açık olacak. “Kimin adamısın, kime oy vereceksin?” diye sormayacağız… Emek vermek isteyen, Derneğimizin mensubu olmaktan gurur duyan herkese kapımız açıktır. Tabanından, üyesinden korkan Genel Başkan bu koltukta oturmasın diye düşünüyorum. Diğer taraftan, daha da önemlisi belli periyotlarda toplanan camiamızın kurucularını, eski Başkanlarını ve önde gelen isimlerini kapsayan Yüksek İstişare Kurulu’nu oluşturacağımızın sözünü veriyoruz. Camiamız için makro önemdeki konular, gündemler, meseleler burada istişare edilip görüş alınacaktır. Tabanın en temel beklentisi RESTORASYON’dur. Bütünleşmeyi sağlayarak inşallah bunu halletmiş olacağız.”


BAL-GÖÇ’te dijitalleşme ve gençlerin derneğe katılımını önemsediğini anlatan Özlem, bu alanda yapacakları değişiklikleri ve güncellemeleri şu sözlerle anlattı: “Bir diğer husus, çağın gereklerine uygun bir BAL-GÖÇ inşa etmek amacındayız. 2022’deyiz artık. Dijitalleşmiş, her an ulaşılabilen, üyelerine çok daha yakın olan bir Dernek olacağız. Hiç şüphesiz temel amacımız Gençleşen bir BAL-GÖÇ’tür. Hepinizin bildiği üzere BAL-GÖÇ bugün 37 yaşındadır. Bursa’nın ve Türkiye’nin en köklü sivil toplum yapılarından biridir. Kendi gençlerini bünyesine katamayan, alt kuşaklarca desteklenmeyen yapılar köhneleşmeye ve yok olmaya yüz tutar. Kamuda, özel sektörde müthiş gençlerimiz var. “Bu yapı değişmedikçe gelmeyeceğiz” diyorlardı. Yapıyı değiştiriyoruz.”


“KADINLARIN OLDUĞU YERDE NİZAM VARDIR, DÜZEN VARDIR”
BAL-GÖÇ’te kadınların daha aktif olduğu bir yönetim benimseyeceklerini vurgulayan Doç. Dr. Kader Özlem, “Gençlerin ve Kadınların baskın olduğu bir ekibiz. Zira onların yönetimdeki temsiliyetlerini fazlasıyla önemsiyoruz. Sözde değil, özde bir temsiliyet olacak. Biliyoruz ki kadınların olduğu yerde nizam vardır, düzen vardır. Harıl harıl çalışan bir Kadın Kollarımız olacaktır. Kadınlarımızı kültürümüzü yaşatacak en önemli aktörler olarak görüyoruz. Folklor ekiplerimizden koro çalışmalarımıza, mutfak kültüründen gezi programlarımıza kendilerini Derneğimizin operasyonel olduğu her alanda görebileceksiniz.” dedi.


“BAL-GÖÇ’Ü DAHA BALKANLI BİR ÇEHREYE KAVUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Çalışma planlarındaki önemli bir adımın da BAL-GÖÇ’ü daha Balkanlı bir çehreye kavuşturmak olduğunu belirten Özlem, “Bu haliyle salt bir yöreye ait olan Derneğimizi, bölge geneline açacağız. Elbette ki bu açılım özden kopuş değil, özle birlikte genele hitap etmektir.” dedi. Özlem, bu açılımın önemine dair şunları söyledi: “Bulgaristan’ın dışında Batı Trakya, Kuzey Makedonya, Kosova, Romanya… Balkanlar’da Türk’ün, Müslümanın yaşadığı her bölgede benimsenen ekip Yenilik ve Değişim’dir. Daha önceki faaliyetlerimiz, diğer ülkelerdeki varlığımız bunun kanıtıdır. Sahadaki networkümüz bunun için fazlasıyla elverişlidir. Ayrıca yönetimimizde Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya gibi ülkelerden göç etmiş üyelerimiz yer alacak. Böylelikle bütün bölgeye açılmış olacağız.”


“TEMEL REFERANSIMIZ GEÇMİŞTE YAPTIĞIMIZ PROJELERDİR”
“En temelde en iddialı olduğumuz alan Proje Üreten BAL-GÖÇ olmaktır” diyen Özlem, deneyimlerinden de bahsederek hedeflerini şöyle özetledi: “Daha önce Derneğimizde yapılan Avrupa Birliği projesinde aktif rol üstlenmiş bir fert olarak yenilerini de portföyümüze katacağımızı belirtmek isterim. Ayrıca Derneğimizin çalışma alanıyla doğrudan ilgili olan TİKA ve YTB gibi kurumlarla ortak projeler gerçekleştireceğiz. Temel referansımız geçmişte yaptığımız projelerdir. Bunun için yeterli insan gücümüz, İngilizce bilen, çağı okuyan, daha önce bizlerle birlikte projeler yapmış, yüksek lisans/doktora yapan gençler ekibimizin içinde. O açıdan çok rahatız. Bir de şunu söylemek isterim ki, Bursamızda her yıl Derneğimizin öncülüğünde Balkan Tarihini, kültürünü, politik gelişmeleri ele alan uluslararası sempozyum düzenlemek önceliklerimiz arasındadır. Yurtiçinden yurtdışından akademisyenlerin, araştırmacıların bizimle ilgili bilimsel çalışmalarını sunmalarının ve bunları basılı eserler olarak literatüre katacağımızın sözünü veriyoruz.”
 
“SAHADAN KOPMAYAN BİR GENEL BAŞKAN OLMA SÖZÜNÜ VERİYORUM”
Günlük hayata ilişkin pratik dokunuşlar da gerçekleştirmek istediklerini anlatan Özlem, “Her şeyden önce sahadan kopmayan bir Genel Başkan olma sözünü veriyorum. “Halkın sesinin Hakkın sesi” olduğunu dikkate alarak olağanüstü bir şey olmadıkça her hafta bir günümüzü bir göçmen mahallesinde hemşerilerimizle sohbete ayıracağız.” dedi. Özlem, projelerini şu sözlerle tamamladı: “Küresel pandeminin yarattığı ekonomik sorunları dikkate alarak üyelerimizden istihdam sorunu olan kişileri, iş arayanları Balkan sanayici ve işadamlarıyla buluşturmayı planlıyoruz. Göreve geldiğimizde Balkan kökenli sanayici ve iş adamı SİAD’larımızla bir protokol imzalayarak bize başvuruda bulunan üyelerimizin CV’lerini havuza ekleyip onların erişimine açacağız. Tabanımızın temel beklentilerinden biri olarak son dönemde gündeme gelen çifte vatandaşlık işlemleri, Bulgaristan’da kalan gayrimenkullerin durumuyla ilgili dernek web sitemizde açıklamalarda bulunacağı gibi, buna ilişkin zaman zaman bilgilendirme toplantıları da gerçekleştirilecektir. Şehrimizde yaşayan Balkan kökenli öğrencilere kapılarımızı açacağız. Onları Derneğimize kazandırmaya, ilk başvuru noktalarından biri haline getirmeye çalışacağız.”


“BAŞARI GÖÇMENLERİN KADERİNDE VAR”
Şeffaf, hesap verebilir, liyakatli kadrolarla hareket edeceklerini vurgulayan Doç. Dr. Kader Özlem, sözlerini şöyle tamamladı: “Ne var ki bu saydığım hususları gerçekleştirmek için BAL-GÖÇ’ümüze 13.03.2022 tarihli güncellemenin yüklenmesi gerekiyor. Bizler, Balkan Göçmenlerinin hak ettiği değeri görmesi ve Bal-Göç’ümüzün yeniden o ilk kuruluş yıllarındaki gibi etkin ve ses getiren bir dernek olması için Yenilik ve Değişim isteyen insanlarımızın arzusunu yerine getirmek için yola çıktık. YENİLİK ve DEĞİŞİM kuruluş değerlerimize, ilkelerimize, özümüze sadık kalarak; geleceği kucaklamak ve özlenen camiaya ulaşmak için samimiyetle, inançla çıkılan bir yoldur. Takdir edersiniz ki bu camia çok büyük bir camiadır. Daha önce büyük işler başardı. Yine başaracaktır. Bizler ilk günkü heyecanla yola çıktık. Hayırlısıyla hizmet çıtasını en üst seviyeye çıkaracağız. Biz buna inanıyoruz. Bütün bunları BAŞARACAĞIZ. Balkan insanı neler başardı, yine başarır. Çünkü; ‘BAŞARI GÖÇMENLERİN KADERİNDE VAR”’ Allah yar ve yardımcımız olsun.”


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.