SON DAKİKA
Hava Durumu

Varank, yerli aşıya gönüllü oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerinin Faz-1 aşaması çerçevesinde ilk doz aşıyı oldu.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2021 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2021 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Varank, yerli aşıya gönüllü oldu

Covid-19’a karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı için gönüllü olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, sabah saatlerinde Ankara Onkoloji Hastanesi Faz 1 Klinik Araştırma Merkezine gelmişti. Bütün gün hastanede kalan Varank’ın kan testleri, EKG dahil klinik parametreleri takip edildi. Akşam saatlerinde tüm testlerden geçen Bakan Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal gerekli formları doldurarak aşılarını yaptırdılar.


Bakan Varank, bütün vatandaşlara aşı adayıysalar Sağlık Bakanlığının uyguladığı aşıları yaptırmalarını ifade ederek, “Ama yerli aşı çalışmalarında da gönüllü olmak istiyorsanız lütfen çekinmeyin” dedi. VLP aşı çalışmaları ile Türkiye’nin VLP isimli yeni teknolojideki aşısından hızlı bir ilerleme kaydederek sene sonuna kadar Faz-3 çalışmalarının tamamlanmasını istediklerini belirten Varank ayrıca söz konusu bu aşının sadece Türkiye’ye değil, tüm insanlığa faydası olmasını istediklerini söyledi.


“VLP AŞIMIZIN İLK İNSAN DENEMELERİNİ BAŞLATMIŞ OLDUK”
Bakan Varank, Faz-1 Çalışma Merkezi açmanın vizyoner bir adım olduğunu aktararak, “Ankara’da sadece bir tane vardı. Şimdi Sağlık Bakanlığı ikincisini Ankara Şehir Hastanesi’nde açtı. Fevzi Hocamız burada. Kendisi vizyoner bir şekilde burayı kurdu. Bu sayede biz VLP aşımızın ilk insan denemelerini başlatmış olduk. İnşallah bu merkezleri de Sağlık Bakanlığı ile artırmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. Virüs benzeri parçacıklar aşısı adayına çok güvendiklerini kaydeden Varank sözlerine şu şekilde devam etti: “İnşallah sene sonuna kadar yeterince gönüllü bulabilirsek Faz-3’ü de hızlıca tamamlayarak aşımızı ele alarak dünyaya şifa olacak başarılı bir aşıyı ortaya çıkarmış olacağız diyorum.”


FAZ 2’Sİ İNGİLİZ VARYANTINA UYGUN
Bakan Varank ve TÜBİTAK Başkanı Mandal dışındaki gönüllülerin isimleri gizli tutuluyor. Aşıyı uygulayan sağlık personeli de uygulanan kişideki enjeksiyonun içeriği hakkında bilgi sahibi olamıyor. Gürsel çiftinin inovatif aşı adayının Haziran’da Faz 2’ye, Ağustos’ta da Faz 3’e geçmesi bekleniyor. Yerli VLP aşı adayının Faz 2 çalışması, İngiliz varyantına göre hazırladı.


DÜNYADA SAYILI, TÜRKİYE’DE TEK
Dünyada sayılı, TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisi ile geliştirilen aşı adayı, 30 Mart’ta da DSÖ’nün Covid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4’üncü aşı adayı oldu. 


Kovid-19'a karşı aşılama iftar sonrasında devam ediyor 


İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, "Bursa özelinde 730 bin doz aşı yaptık bugüne kadar, herhangi bir ciddi yan etki görmedik, bu konuda vatandaşlarımız da müsterih olsun" dedi.


Bursa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik aşılama çalışmaları iftardan sonra da devam ediyor. Öncelikli aşı programına alınan vatandaşlar, randevu aldıkları sağlık kuruluşlarına giderek BioNTech ya da Sinovac aşılarından birini yaptırabiliyor. Tercih ettikleri aşılara göre belirlenen odalara giren vatandaşların, hemşireler tarafından herhangi bir hastalıklarının ya da alerjik bir durumlarının bulunup bulunmadığı sorulduktan sonra, aşıları gerçekleştiriliyor.


İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da Bursa Şehir Hastanesinde devam eden aşılama çalışmalarını inceledi. Yavuzyılmaz, aşılama çalışmalarının Bursa'daki her hastanede gece yarısına kadar devam ettiğini ve vatandaşların iftardan sonra da aşı olmaya gelebileceğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığının aşı yaptırmanın oruç tutmaya bir engel olmadığı yönünde açıklama da yaptığını dile getiren Yavuzyılmaz, şunları kaydetti: "Aşı konusunda hak sahibi olan tüm vatandaşlarımızın bir dakika dahi geçirmeden randevularını alarak aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. Bursa özelinde 730 bin doz aşı yaptık bugüne kadar, herhangi bir ciddi yan etki görmedik, bu konuda vatandaşlarımız da müsterih olsun. 65 yaş üzerindeki aşı oranımız, ilk aşısını yaptıranlarda yüzde 79, iki aşısını da tamamlayanların oranı yüzde 71'lerde. Biz bu oranın daha yukarılara çıkmasını istiyoruz."


Bursa'da herhangi bir yoğun bakım ve yatak ihtiyacı olmadığını belirten Yavuzyılmaz, "Yoğun bakım doluluk oranımız şu an için yüzde 75 seviyesinde, hastane doluluk oranımız da yüzde 60-63 seviyesinde. Hiçbir imkan sınırsız ve sonsuz değil, bu manada bireysel tedbirlerimizi en üst seviyede almak zorundayız, önemli olan bu virüse yakalanmamak." ifadesini kullandı. Aşı olan vatandaşlardan Ahmet Gül, uygulamadan memnun olduklarını ve aşı sırası gelenlerin aşı yaptırmalarını tavsiye etti.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.