SON DAKİKA
Hava Durumu

Güneş kremi kullanırken dikkat

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2022 20:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2022 20:31

Güneşin faydaları saymakla bitmez ama beraberinde getirdiği güneş yanıkları, ışığa bağlı alerjik hastalıklar ve ışığa bağlı diğer hastalıkları da unutmamak lazım. Deri kanserlerinin önlenebilen risk faktörlerinin başında korunmasız güneşte kalmak geliyor. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıkları, ileride gelişebilecek deri kanserleri açısından çok riskli. Bunun yanında güneş ışıklarına kontrolsüz ve bilinçsiz güneş ışığını maruz kalmak deri yaşlanması, lekeler ve alerjilere de sebep olabilir ve bu nedenle güneşten korunma ve güneş koruyucuları kullanma alışkanlığı kazanmak oldukça önemli.


Uzmanlar yaz mevsiminde zararlı güneş ışınlarından korunmanın daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sezin Ünlü Açıkel, güneş koruyucu krem seçerken cilt tipine uygun ürün tercih etmenin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sezin Ünlü Açıkel, yoğun güneş ışığına maruz kalınmaması konusunda uyarılarda bulundu. Güneş kremi kullanımının önemine de değinen Dr. Açıkel, şöyle devam etti; “Öncelikle tabii ki sadece cilt hastalıkları olanların değil tüm insanlarımızın güneşten korunması gerekiyor. Çünkü güneşin her ne kadar faydalı yönde etkileri olsa da bir takım zarar verici etkileri de var. Özellikle çocuk yaş grubunda güneşten korunma son derece önemli. Çünkü cilt kanserleri açısından erken dönemde olan ciddi güneş yanıkları ciddi risk oluşturmakta. Ultraviyole (UV) indeksi adı verilen güneşin yakıcı ve hasar verici etkisinin ne derece yakıcı ve hasar verici olduğunu gösteren bir değer var. Bu birtakım özel hesaplamalarla bulunuyor. Şu anda günümüzde çok kolay bir şekilde telefonlarımızdaki hava durumu uygulamaları üzerinden ultraviyole indeksini rahatlıkla görebiliyoruz. Bu ultraviyole indeksi eğer 2 ile 8 arasında ise güneşten ciddi manada korunmak gerekiyor. Özellikle 6'nın üstündeki değerlerde ve mümkün oldukça sabah saat 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında dış ortama çok fazla çıkmamak gerekiyor. 8'in üzerinde ise zaten bu ultraviyole indeksinin çok yüksek olduğunu ve çok ciddi yıkıcı hasarlar bırakabileceğini gösteriyor. Çok kolay bir şekilde yanabilen çok kolay cildinde kızarıklık oluşan daha açık renk tipine sahip kişilerin özellikle 50 faktörlü güneş kremi kullanması, ürünlerin mümkünse eczaneden temin etmesi daha uygun. Tabii ki Güneş koruyucunun miktarı da önemli genellikle yüz bölgesi için bir tatlı kaşığı kadar kollar için ise ikişer tatlı kaşığı kadar koruyucu krem kullan kullanılması önemlidir. Güneşten koruyucu kremler dış ortama çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 3- 4 saatte bir yenilenmesi gerekmekte. Ancak tatile gittiğimizde her denize havuza girip çıkıldıktan sonra güneşten koruyucuların yenilenmesi gerekir. Halk arasında Gül hastalığı denilen cilt hastalığı, güneş alerjisi, birtakım güneş hassasiyetini seyreden romatolojik hastalıklar da güneşin etkisi ile mevcut lezyonlarında alevlenmeler görebiliyoruz. Bu kişilerin mümkün oldukça bu bayram sürecinde yaz sürecinde güneşten koruyucu kremlerini düzenli bir şekilde aksatmadan kullanmaları gerekiyor. Ancak bazen duyarlı kişilerde sadece güneşten koruyucu yeterli olmuyor. Bu kişilerin aynı zamanda öğlen saatlerinde mümkün olduğunca kapalı ortamlarda bulunmaları, güneş gözlüğü ve şapka kullanmaları, gün içerisinde denize girmek istediklerinde de vücut bölgesinde lezyonları varsa UV korumalı mayoları tercih etmeleri daha doğru olacaktır.”


Güneş kremlerinin hepsinin amacı aynıdır, güneşten korumak. Fakat; farklı seviyelerdeki güneş ışınlarına karşı farklı içerikte kremler vardır ve doğru olanı tercih edilmelidir. Mutlaka bir uzmana başvurarak hangi kremi kullanacağımız hakkında bilgi edinmeliyiz. Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.