SON DAKİKA
Hava Durumu

Hatay’dan Bursa’ya bakış: Kentsel dönüşüm kültürü oluşmalı!

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2023 22:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2023 22:36

Büyükşehir Belediyesi’nin daveti ile ziyaret ettiğimiz Hatay’da günün sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a hem bölgenin hem de Bursa'nın değerlendirmesini yapma fırsatı bulduk. 


Sohbetin konusu tartışmasız Bursa ve kentsel dönüşümdü. Malum Marmara'da deprem riski her zaman var ve Bursa Marmara'nın en büyük ikinci şehri. Bursa’da kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar olduğunu ve yapılan hatalar nedeniyle sorunun devam ettiğini anlatan Başkan Aktaş, konuyu Bursa’daki güncel konulardan biri olan 1050 konutlara getirdi. 


Depremin hemen ardından Gaziantep'in Nurdağı ilçesine görevlendirildiklerini hatırlatan Aktaş, burada bir kaç gün telefonların çalışmadığını, sonrasında telefonunu açtığında ise yüzlerce mesaj düştüğünü anlattı. Mesajların neredeyse hepsinin 1050 konutlardan geldiğine dikkati çeken Aktaş, burada vatandaşların ne yazık ki anlaşmaya yanaşmadıklarını, hem evlerinin yenilenmesini hem aynı metrekarede olmasını hem fark ödememeyi hatta üzerine para almayı düşündüklerini ancak bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını anlatı. 


Devletin kentsel dönüşüm için elinden gelen gayreti gösterdiğini, kendilerinin de büyük çaba harcadığını anlatan Aktaş, “Devlet kira yardımını 3 bin liraya çıkardı. Kur’an çarpsın ben konuştum Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la. Bu rakamlar düşük dedim. Bin 500 lira ya da bin 800 lira ile olmuyor bu işler dedim. Kaç lira olsun diye sordu bende gönül ister 10 bin lira olsun da yapmayacağınızı biliyorum en azından 3-4 bin lira olsun dedim. Bak Ankara, Bursa, İzmir, Adana’da 3 bin liraya çıkarıldı” ifadelerini kullandı. 


MECLİSTE ÇIKARDIK AMA…
1050 konutlarda
toplantılar yaptıklarını ve oradaki yaşadıklarından bahseden Aktaş, “Evlat diyor ben 70 yaşındayım. 70 yıl daha yaşamayacağım. Çocuğa miras bırakmak için bu kadar sıkıntıya neden gireyim? Yemin ederim şu an 60-70 bin  lira fark vererek hepsi evini değiştirir”. Pazar yerinde toplantı yaptıklarını belki bin kişinin buraya katıldığını anlatan Aktaş, mahallenin kadın muhtarının da buna şahit olduğunu, muhtarın kendisine Allah razı olsun dediğini bir çoğunun da kendisin sarıp sarmaladığını ifade etti. Aktaş, “Hatta orda bir kadını yanlış anlamışım. Fark verelim demiş. Allah aşkına şunu meclisten getirin dedi. Bir sonraki meclise getirdik çıkardık. Ama yine yok. Hala daha kafa kafaya gelir mi ya da sütüne para alır mıyız hesabı. Ondan sonra devlet gelsin yapsın. Yok böyle bir şey kardeşim” ifadelerini kullandı. Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneği var.  Başkanı üniversite mezunu genç birisi. Götürdüm bakan beyin karşısına. Metrekareye metrekare, 100-150 bin fark 10 yıl vade. Evleriniz 240-300 bin lira. Bitince 800-900 bin lira. Vereceğiniz farkın kat kat üstünde kazancınız var. Geldik oylama yaptılar yüzde 23 evet 77 hayır.  Ben ne yapayım kardeşim . Şimdi o binalar 3 milyon lira olurdu” ifadelerini kullandı. 


CHP'LİLER PROTESTO EDİP YAPTIRMADI EN FAZLA VEFAT OLAN MAHALLE OLDU
Konuşmasının tamamında depreme dikkati çeken ve yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çevre Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki’nin anlattığı bir anekdotu da paylaştı. “Bugün konuşuldu. Mehmet Özhaseki bey anlattı. Çevre Şehircilik Başkanıydım dedi Özhaseki, 2 tane depremin en fazla etkilediği mahalle 2360 konut var orada. İlçe belediye başkanı geldi dedi ki bakınım siz devreye girin. Özhaseki gitmiş. Belediye başkanı kürsüye çıkınca konuşturulmamış indirmişler protesto ederek. Burada kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm yapılıyor diye ve yaptırmamışlar. O mahalle en fazla vefatın olduğu mahallelerden biri oldu. "


“BAZILARININ YATACAK YERİ YOK”
Burs
a'da kentsel dönüşüm adına söyleyecek çok şeyi olduğunu anlatacak çok konu olduğunu aktaran Aktaş, “Arkadaşlar mesela 0.50 emsal uygulaması çok iyi, çok kıymetli bir uygulamaydı ancak yapılanların hiç biri 0.50 değil.  Çok açık söyleyeyim. En kötüsü bile 1.50 /2.00 emsal. Bugün birileri çıkıp konuşuyor yatacak yerleri yok Türkçesini söylüyorum. 3 imzayla 5 imzayla iş yaptılar. Şimdi bakıyorum ki millet kolon kontrolüne çıkmış vallahi  İzmir depreminden sonra da yine kolon kontrolü yapıyorlardı. Amacım bir partiye laf atayım bir belediye başkanını kötüleyeyim değil asla.  Ben bunları aşmış bir adamım açık söyleyeyim. Ama Odası da sivil toplum kuruluşları da müteahhidi de siyasetçisi de hakikati konuşmadığı sürece yanlış anlamayın İzmir depreminde 20 gün sürdü  (gördüğünüz durumlardan etkilendiniz empati yaptınız) bunun da etkisi bir buçuk ay sürer ben size söyleyeyim. Ondan sonra hiçbir şey kalmıyor sıradanlaşıyor. Bu yüzden ben kentsel dönüşümün sadece depremlerde hatırlanması gereken bir olgu değil, tabir yerindeyse yıl 365 gün strateji olarak devam etmesi lazım.” dedi. 


BURKENT 5 OFİS KURACAK
Kentsel dönüşüm
kültürünün oluşması ve konun hep gündemde durması için adımlar attıklarını anlatan Aktaş, şöyle sürdürdü sözlerini,  “Bursa Belediyesi olarak yeni talimat verdim. BURKENT marifetiyle 5 tane ofis açıyorum kentsel dönüşümü anlatmak için 5 ayrı mahallede. Oturup takır takır görüşmeler yapalım belki sayısı fazlalaştırırız.  Kentsel dönüşümü belediye yapsın diyorlar, arkadaşlar böyle bir şey yok. Belediye plan proje zaten inşaat ruhsatını oturma ruhsatını ilçe belediyesi veriyor. Biz o işin yolunu açarız. Gider Çevre Şehircilik Bakanlığından kira desteği konusunda, farklı konularda işin o kısmını ayarlanır. Ama yani artık bizde bir kültür haline dönüşmesi lazım kentsel dönüşümün.” 


“BU MİLLETİN BAŞARDIĞINI KİMSE YAPAMAZ”
Aktaş, Bursa
’da da Kiptaş modelinin uygulanıp uygulanmayacağı sorusu üzerine Bursa'nın Burkent şirketi olduğunu hatırlatarak başladı sözüne. Kiptaş’ın daire üretimini olmadığını BURKENT’in daha fazla konut ürettiğini aktaran Aktaş, zaten kentsel dönüşüm için belediyelerin şirket kurmasına, bu işe girmesine gerek olmadığını anlattı." Deprem olduktan sonra geç mi kalındı  vs laflarına gerek yok. Ben burada birliği beraberliği görmüşüm. Şoven bir Türk milliyetçisi gibi de konuşmuyorum. Ama hiç bir milletin bu organizasyonu başaracağına inanmıyorum. Buzdolabından 300 gram peyniri bile poşete koymuş göndermiş bu millet ya.” diye konuştu.  


“BÖLGEDEKİLER ÇOK KAFASINI VURUYORDU”
Kahramanmaraş
'ta Hatay’da Adıyaman’da kentsel dönüşüme karşı propagandalara kulak veren ve rant nedeniyle yaptırmayanların bugün kafalarını yerden yere vursalar bile işin işten geçtiğini anlatan Aktaş, “Bütün kazanımlar gitti” dedi. “Bursa Belediyesi  olarak burada konuşlandık.  Nihayetinde burada işi kotarmaya çalışıyoruz.  Yaptığımız çalışmalarla ve diğer belediyelerin de desteğiyle 5-6 ay sonra buraları tanıyamazsınız. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın TOK marifetiyle temel atıp başladıkları yerler oldu 32 gün bugün arkadaşlar. Azim ve gayretle on numara işin üstesinden geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.  


SICAK SU DÖNÜŞÜMÜ
Aktaş
, burada Sıcak Su dönüşümüyle ile ilgili bilgi verdi. Aktaş, “Sıcaksu bölgesinde dönüşüm için rezerv konut yapıyoruz İYİ Parti gitmiş orada basın toplantısı yapıyor. Doğru şeyler değil bunlar. Yan tarafa kentsel dönüşüm için görüşmelere başlıyoruz. TOKİ yapıyor.  Merinos Stadyumuna kadar olan bölgede dönüşüm görüşmelerine başlayacağız. Geçen yıl yapmamız lazımdı geç kalındı.  Biz kentsel dönüşümü yapmak istiyoruz boştaki arsaya yaparsın birilerini oraya taşırsın. Sonra oraya da yapar başka bir yeri taşırsın. Ben belediyeye bir lira kalsın diye bir derdim yok.  Burkent’e para kazandırayım diye bir derdim yok” diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.