SON DAKİKA
Hava Durumu

İçinde bulunduğumuz hafta hem Otizm duyarlılığı hem de Kanser Haftası…

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2022 20:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2022 20:29

Dünya Otizm Farkındalık Günü çerçevesinde resmi sivil bir çok kurum ve kuruluş son yıllarda gerçekten bu konuya öncelik veriyor. Tabi keşke bunu tüm yıla yayabilsek ama bir yerden de başlamış olmak önemi. Otizm konusu gerçekten oldukça hassas ve önemli! Bu insanlarımız için daha güzel bir dünya kurmamız mümkün. O dünyayı onlarla birlikte kurmak için biraz çaba yetecek sanki. 


İkinci konu ise 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası. Kanser tüm toplumları ciddi tehdit eden ve son yüzyılın en büyük sorunu. Üstelik bir yandan tedavi imkanları gelişirken bir yandan da yayıldığını görüyoruz. 


Bu çerçevede Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın açıklamalarını dikkatle okudum.  Kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığına vurgu yapıyor.  Yine yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisinde ve işgücünde çok ağır kayıplara neden olduğunu dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, kanser hastalığının yükünün dünya çapında her geçen gün artış gösterdiğini vurguladı.


Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre küresel bazda 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edildiği ve hastalığa bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleştiği bilgisini veren sağlık müdürünün  “Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir” sözleri de çarpıcı.   Birçok kanser türünün yüzde 90 çevresel, yüzde 10 ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olduğu belirten Dr. Yavuzyılmaz, “Kanserin çevresel faktörleri arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma durumunun engellenmesi yolu ile kanser oluşumunun yüzde 30, yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır” dedi.


Sonuç olarak. Taramaları düzenli yaptırmak en önemli önlem! KETEM’ler başta olmak üzere bir çok sağlık merkezinde bunlar yapılıyor ücretsiz olarak. Kolayca bu işten kurtulmak varken,boşunu boşuna ölmeye değmez bence…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.