SON DAKİKA
Hava Durumu

İlaç tüketimi neden artıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2022 19:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2022 19:59

Yapılan araştırmalar son 50 yıldır ilaç kullanımının arttığını gösteriyor. Bu noktada düşünmemiz gereken, hastalıklar ve hastalar giderek arttı da doktorlar daha fazla reçete etmeye mi başladılar yoksa bizler her sıkıntımızda birbirimizden duyduğumuz tavsiyeyle ilaca mı sarılıyoruz? 


Dr. Öğr. Üyesi Sultan Mehtap Büyüker, sigara, alkol, stres gibi faktörlerin yanı sıra yanlış teşhis ve tüketici bilinçsizliğinin de ilaç kullanımını artırdığını belirterek akılcı ilaç kullanımına dair paylaşımda bulunuyor. İlaç kullanımının artmasının tek bir nedeni yok; “Tıbbi tedavi yöntemlerindeki gelişmeler ve ilaç devrimi sayesinde geniş halk kitlelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanması, ilaçlara olan talebi ve dolayısıyla ilaç tüketimini de hızla artırdı. Ayrıca çevre kirliliği, sigara, alkol, sağlığa zararlı gıda maddesi tüketiminin artması ve stres gibi birçok olumsuz faktör yeni hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırırken bu durum da tüketim artışını tetikledi. İlaç tüketimini artıran diğer önemli bir faktörün ise ilaçların gereksiz kullanımı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebepleri arasında yanlış teşhis, çok uluslu ilaç şirketlerinin pazarlama stratejileri, reklam, reçetesiz ilaç kullanımı, tüketicinin bilinçsizliği, etik olmayan ilişkiler ve ilaçların hastalar tarafından bitinceye kadar kullanılmaması gibi faktörler yer alıyor.” 


 Büyüker, akılcı ilaç kullanımının önemini anlatarak bilgi verdi: “Bu ilaçların daha etkili ve güvenli olan yeni türlerinin sürekli olarak geliştirilmesi, hastalığın ve hastanın durumuna göre ilacın akılcı ve doğru bir şekilde seçiminin gereğini ve önemini gündeme getiriyor. Akılcı ilaç kullanımı, bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması veya tedavi edilmesi için doğru ilacın gereken zamanda, gerektiği miktarda ve uygun fiyatla kullanılmasıdır. Akılcı ilaç kullanımı ucuz ya da indirimli ilaç kullanımı anlamına gelmez. Akılcı ilaç kullanımı süreci, hastanın probleminin dikkatlice tanımlanması, tedavi amaçlarının belirlenmesi ve değişik seçenekler içinden etkinliği kanıtlanmış ve güvenilir bir tedavinin seçilmesi, sonra da uygun bir reçete yazıp hastaya açık bilgiler ve talimatlar verilerek tedaviye başlanması, tedavinin sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesini kapsayan bir yaklaşımı gerektiriyor. Akılcı olmayan ilaç kullanımı denildiğinde ise endikasyon yokken ilaç kullanımı, yanlış ilaç ve tedavi seçimi, etkisi şüpheli ilaçların kullanımı, ulaşılabilir, güvenli ve etkili ilaç sağlanmasında yetersizlik, doğru ilacı yanlış doz, süre ve formda kullanma yaklaşımlarından bahsedilebilir.”


Unutmayalım, ilaç doktorun teşhis donrası tedavi etmek için yazdığı reçete ile ve önerdiği dozdu belirlediği sürede kullanılmalıdır. 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.