SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul Maratonu

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2022 19:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2022 19:59

44. İstanbul Maratonu 6 Kasım 2022 Pazar günü yapıldı.  Bu maraton, 1979’da Ahmet İsvan’ın İstanbul Belediye başkanlığı döneminde başlamıştı. Önceleri adı Avrasya Maratonuydu. Avrupa ve Asya kıta adlarının birleştirilmesiyle “Avrasya” kelimesi oluşmuştu. Sonra ABD ve İngiltere’de ünlü bazı şehirlerde yapılan maratonlar, şehir adları ile bilinirken İstanbul adının nesi eksik diye, Avrasya Maratonunun adı da “İstanbul Maratonu” yapıldı. Adlandırma da gizli olan bu özentiyi, burada anlatmak mümkün değildir.


Maraton adı da aslında Yunan kültüründen, Batı sömürgeciliği aracılığı ile dünyaya armağan edilmiştir. M.Ö. 490’da Persler/Farslar ile Yunanlılar arasında Atina yakınlarında ki Maraton ovasında yapılan savaşın adıdır. Perslerin Atina’ya doğru geldiğini bir çobanın, 42 km koşarak haber verdiği mitolojisinden ortaya çıkarılmıştır. İlk defa 1892’de Atina Olimpiyatları adıyla düzenlenmiştir.


İstanbul Maratonu, 2016’ya kadar Şehitler Köprüsünden başlayan güzergah 15/42 km için Asya’dan başlayarak, Haliç kıyısını dolaşıp Eminönü’nde sona ererken 42 km ise Zeytinburnu sahilini dolaşıp Sultanahmet meydanında biterdi. Sonradan Haliç kıyısı yerine Sarayburnu’ndan Yenikapı’ya giden yol maraton güzergahına eklendi.


İstanbul maratonun sonuçları her zaman önceden bilinmektedir. Maraton galibi Afrikalılar olur. Bu durum gelenek halini almıştır. 2022’de de sonuç değişmemiştir. 60 binden fazla sporcunun katıldığı 44. İstanbul Maratonunda, erkeklerde Kenyalı Robert Kipkemboi, kadınlarda ise Etiyopyalı Sechale Dalasa birinciliği almıştır. Bu sene birinci olan Robert Kimkemboi 2021 İstanbul Maratonun’da 2.10.23 dereceyle ikinci olmuştur. Afrikalılar maratonda biri birleriyle yarışmaktadır. Beyazlar onların çıkardığı toz duman içinde, arkadan gelmektedirler. Atletizmde hiç kimse kara kıtanın kara bahtlı insanları ile yarışamamaktadır.


Bütün sporların temel sermayesi sabırdır. Ancak sabır en çok atletizm, maraton için gereklidir. Çünkü yol uzundur. İnsanın tahammül mülkü zamanla tükenmektedir. Uzun yol boyunca insan, her tarafında dayanılmaz ağrılar hisseder. İnsanın acılar ile yol ile sınanmasıdır. Koşanın gözünde metreler, km’lerce yol olup uzanır. Bu kadar ağrıya, sıkıntıya katlanmaya değer miydi cümleleri zihninde tekrarlanır. O ağrılı/acılı yol, insan için verimli bir düşünme zamanına dönüşür. Yol bittikten sonra da en az birkaç saat bu ağrılar devam eder. Ancak bütün bunlara rağmen işin sonunda, iyi ki gelip katıldım duygusu galip gelir. Güzergahı saatlerce koşarak, zorluklar/ağrılar içinde olsa bile seyretmek koşanlar için tarifi zor bir güzelliktir.


Maratonun koşulduğu 42 km’lik ana yol ve bağlantı yollarının ortalama 6 saatlik bir süre için trafiğe kapatılması İstanbul sakinleri için önemli bir sıkıntıdır. Çok önceden maratonun yapılacağının bilinmesi, insanların işlerini önceden buna göre ayarlamaları, bu sıkıntıyı hafifletmektedir.


Bu sene İstanbul Maratonu’na 60 binden fazla koşucu katıldı. Maratonda bu yıl bazı ilkler yaşandı. Siyaset üstü olması gereken maraton, basit siyasi propagandaların aracı haline getirildi. İBB tarafından yapılan düzenleme, tek kelimeyle berbat bir durumdaydı. Köprü güvenliği için diye koşucular uzun süre bekletildi. Bu süre için de tekrar tekrar İBB şeysi şamatayla duyuruldu. Onuncu yıl marşı defalarca çalındı. Yabancı yarışmacılar için onuncu yıl marşının gürültüden başka bir anlam taşımış olabilir mi? CHP’liler için onuncu yıl marşı çok anlamlı hatıraları yüklenmiş olabilir. Yabancılar için onuncu yıl marşının karşılığı ne olabilir? Onuncu yıl marşı aslında tek partili bir diktatörlük hevesinin şamatalı halidir.


Darbecilerin gözdesi olan onuncu yıl marşı yerli sporcular için de tam bir eziyet safhasıdır. Maalesef İBB şeysi bu eziyeti defalarca sporculara yaşatmıştır. Güzergah boyunca Türkiye’nin yüzde 52 halk oyu ile seçilen CB’nın, bir tek fotoğrafı asılmamıştır. Ancak hiçbir seçime giremeyen CHP genel başkanı Kemal Paşa’nın her renk ve her boydan fotoğrafları yarıştırılmıştır. Bu yarışı büyük farkla Beşiktaş Belediyesi kazanmıştır.


İBB’den sonra sporcular için ikinci büyük eziyeti Beşiktaş Belediyesi yapmıştır. Belediye bandosu büyük gürültüyle İzmir Marşı diye şamatayla çalmıştır. Dünyanın gözdesi İstanbul’da İzmir dağlarından söz etmek önemli bir akıl tutulmasıdır. Üstelik Marş Enver Paşa için yazıldığı halde sonradan Kemal Paşa’ya uyarlanmıştır. Enver Paşa’ya karşı duydukları kompleksi, bu marşı çalarak gidermeye çalışmaktadırlar. Oysa CHP döneminde İzmir’in dağını taşını kaktüsler kaplamıştır. Ne yazık ki yüzyıl geçmesine rağmen had bilmeyen bu şamatalı övgüler, uluslararası bir spor yarışında bile tekrarlanmıştır.


2021’de ki İstanbul Maratonunda da Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’nun kendisi var ama etkisi hiç yoktu. Bu sene bakanın kendisi de ortada görünmemiştir. Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımında müstesna bir yeri olan bu maratonun, CHP şamatası içinde, utanılacak sıkıcılıkların, siyasi gösterilerin yapıldığı bir araç olmaktan çıkarılması, hem sporcular için hem de Türkiye için büyük bir hizmet olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.