SON DAKİKA
Hava Durumu

Kalp krizinden kaynaklı ölümler birinci sırada

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2022 21:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2022 21:01

Dünyada en sık tespit edilen ölüm nedeni; kalp krizi. Göğüs kafesimizde, göğsün orta çizgisinden biraz daha sol tarafta bulunan ve hayati önem taşıyan kalp, kaslı yapıya sahip bir organ kalp. Günde ortalama 100 bin kez kasılarak neredeyse 8000 litre kanı dolaşıma pompalayan kalp erkeklerde ağırlığı 340 gram iken kadınlarda yaklaşık 300-320 gram kadar. Kalp yapısında oluşan herhangi bir bozukluk nedeniyle kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kalp dokusunun beslenmesinden sorumlu koroner damarlar ile ilgili kalp krizi gibi kalp hastalıkları veya kalbin çeşitli iltihabi rahatsızlıkları meydana gelebiliyor.

Konu ile ilgili, kalp krizinin doktor kontrollerini aksatılmasından kaynaklı bir sorun olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş hastalığın; yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesiyle önlenebileceğini ve doğru bilgilendirme ile önüne geçilebileceğinin altının çizdi.

Kalp damar hastalıklarının erken tedavi ile önüne geçileceğini belirten Biruni Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, şöyle devam etti: “Dünyada kalp hastalıkları en sık ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alıyor. Kalp damar tıkanıklığı için her geçen gün yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar geliştiriyoruz. Özellikle korona günlerinde çok enteresan olaylar yaşadık. Başlangıçta kalp krizi sayılarının azaldığını gördük ama daha sonra bu hastaların çok daha ağır durumlarda hastaneye başvurduklarını fark ettik. Başlangıçta hafif ilerleyen kalp krizleri ilerleyen zamanlarda çok daha ağır sonuçlarla karşımıza çıktı. Çünkü geç başvuru yaptılar. Korona bütün damarlarda olduğu gibi pıhtılaşmayı artırıyor. Buda kalp krizlerine neden oluyor. Ne yazık ki hastalarımız kontrollerini aksatmışlardı. Koronadan dolayı korktukları için kalp damar ve şeker hastaları kontrollerine daha geç geldikleri için daha ağır tablolarla bize başvuruyorlardı. Buda kalp krizlerinin ciddi şekilde artmasına sebep oldu. Kalp krizine müdahale yöntemlerinde pek çok ilerlemeler var. Bu süreçlerde hastaların bilgilendirilmesinde pek çok yarar var. Kalp krizini erkenden fark edebiliyorlar. Ülkemizde ambulans sistemlerinin gelişmesinden dolayı hastalarımız çok hızlı bir şekilde hastaneye getirilebiliyor.”

Kalp krizi ile ilgili ölümlerin büyük bir çoğunluğu kriz başladıktan sonraki ilk birkaç saat içinde gerçekleşiyor. Bu nedenle hastaya tanının hızlı konulması ve müdahalenin doğru yapılması hayati önem taşıyor. Kalp krizi geçiriyorsanız hemen acil durum numaralarını arayarak durumunuzu bildirin. Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.