SON DAKİKA
Hava Durumu

Kemalyavelizm

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2022 20:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2022 20:40

CIA bütün gücüyle muhalefete destek sağlıyor. Bu destek stratejik, lojistik ve istihbari alanları da kapsıyor. İşin mali destek boyutu var mı? Varsa nasıl işliyor yani kitabına nasıl uydurulmuş? Bunun MİT tarafından araştırılması gerek. Elbet gereğini yapıyorlardır. 


Bizim bugün üzerinde duracağımız mesele işin istihbari boyutu. CHP’ye ya da Kemal’e bir bilgi akışı sağlandığı gün gibi ortada. Bu bilgiler açık kaynaklardan elde edilmiş olabileceği gibi istihbari yöntemlerle de ulaşılmış olabilecek bilgiler. 


Tabii iş Kemal’e bilgi aktarmakla bitmiyor, anlaşıldığı kadarıyla bir yönlendirme de yapılıyor. Bu yönlendirme resmi ya da gayri resmi danışman ve/veya mutemetler aracılığıyla yapılıyor görüntüsü de mevcut. Öyle olmasa vakitli vakitsiz çıkıp “intihal” yapamazdı elbet.


Hükumetin yapacaklarını legal veya başka yollardan öğrenip ona karşı bir politika geliştirilmesi taktiği, üzerinde epeyce düşünülmüş, ince planlar yapılmış bir taktik. Her ne kadar kemale ermiş olsa da bunun pek onun harcı olduğu pek iddia edilemez. Bu daha kapsamlı bir ekip çalışmasının ya da bir düşünce kuruluşunun işine benziyor.


Bay Kemal’i kabul et denilmiş ve ardından bu taktik uygulamaya konulmuş. Akla gelecek veya gelmeyecek her türlü tezgâh denenecek demiştik. Bay Kemal şimdi Makyavelist bir yaklaşımı adapte ederek konuşuyor. Bu adaptasyona atıfla onun yaklaşımını “Kemalyavelizm” olarak adlandırdım.


Gençler (ve hatta bazı yaşı tutanlar) pek tembel olup bu konularla ilgilenmediği için “Makyavelizm” nedir onu da kısaca açıklayalım;
NiccolòdiBernardodeiMachiavelli (1469-1527) politika biliminin kurucusu addedilen bir stratejist ve oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindensayılanMachiavelli için siyasi girişimlerde gerçekleştirilen eylemler ne ahlaki ne hukuki ne de dini değer ilkelerine bağlı kalmak zorunda değil. Yani herşeymübah. Yalan da olur dolan da. Hiçbir etiğe bağlı olmak zorunda değilsiniz ona göre. Machiavelliayrıca iktidarı dini öğelerden arındırmak için, her başvurulan yolun mubah olduğunu da savunuyor.


Şimdi anladınız mı neden “Kemalyavelizm” dediğimi?
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.