SON DAKİKA
Hava Durumu

Keşke Nilüfer almıyoruz o parayı deseydi!

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2023 22:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2023 22:46

Tarihin en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enteresan bir şekilde Nilüfer gündemden düşmez oldu. 


Önce deprem uzmanlarının Nilüfer’i işaret ederek riski dillendirmeye başladılar sonra genç bir mimar çıkarak rüşvet çarkı ile ilçede nasıl 4 katın 9 kat, 5 katın 14 kata çıkarıldığını isyan ederek dile getirdi.

Dahası bildiklerim sağlıklı yaşamama engel diyerek meselenin ne kadar derin ve ürkütücü olduğunu vurguladı.


Bursa olarak daha Nilüfer’i tartışmaya başlamamıştık ki Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın önceki gün attığı tweet gündeme yine bomba gibi düştü. Varank, sosyal medya paylaşımında kendisine gelen bir mesajı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu etiketleyerek “ Boş boş konuşacağına şu utanmaz fırsatçı belediyelerine iki çift laf et” yorumuyla yayımladı. 


Neydi vatandaştan gelen o mesaj?


S.A. Sayın Bakanım, öncelikli olarak deprem dolayısıyla hepimizin başı sağ olsun. Deprem dolayısıyla binamızın deprem dayanıklılığını öğrenmek için Bursa Nilüfer Belediyesinden binamızın yapım evraklarını istedik.  Nilüfer Belediyesi CD’ye kopyaladığı bu evraklar için bizden 5400 TL ücret aldı. Deprem durumunu batmış olan CHP'li Bursa Nilüfer Belediyesini kurtarmak için büyük fırsata çevirdiler. Devletimiz vatandaşının yanında olmasına rağmen bunlar vatandaşı kullanıyorlar. Bilginize


Enteresan.

Paylaşımı gördükten sonra Nilüfer Belediyesi’ndeki yetkililere ulaşarak bilgi talep ettim. Bu arada Varank’ın tweete oldukça büyük ilgi gördü. Nilüfer Belediyesi de dün sabah konuyla ilgili açıklama yapma gereği duydu. 
O açıklamayı aşağıya aynen alarak devam edelim;
Sosyal medyada gündeme gelen ve vatandaşlarımızın evlerinin depreme dayanıklılığını sorguladıkları süreçte Nilüfer Belediyesi arşivinden istedikleri evraklara karşılık ücret alınması konusundaki eleştiriler bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. 


Bu uygulama Nilüfer Belediyesi’ne özgü bir uygulama değildir, bütün belediyelerin uyguladığı bir ücretlendirmedir. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu 97. maddesine göre uygulanır. Her belediye kendi ücret tarifesini belediye meclisinin kararıyla belirler. Nilüfer Belediyesi 2023 yılı hizmet ücret tarifesi Nilüfer Belediye Meclisimizin 26.10.2022 gün ve 493 sayılı kararı ile onaylanmış olup, 2023 Mali Yılı içerisinde uygulamaya girmiştir. 
Belediye arşivinden talep edilen projeye göre metretül hesabı yapılarak rakam belirlenir. Dijital ortamda verilmesi kağıt çıktı olarak verilmesinden daha ucuz bir seçenektir. Depremin ardından bu taleplerin çok arttığı bir dönemdeyiz. Gelen vatandaşlarımıza önce bilgilendirme yapıyoruz. Yapı denetim firmaları ya da müteahhit firmadan bu belgeleri ücretsiz alabileceklerini söylüyoruz. 


Ya da evrak almaksızın bilirkişi eşliğinde gelip dosyayı inceleyip ücret ödemeden görüntüleyebileceklerini söylüyoruz. Belediyeden belge istemeleri halinde 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği bir maliyeti olacağını söylüyoruz. Ozalit ya da CD seçeneklerinin ücretlerini kendilerine bildiriyoruz ve talep ettikleri şekilde belgeyi veriyoruz. Bir kez daha altını çiziyorum bütün belediyelerde aynı uygulama vardır bu durum Nilüfer Belediyesi’ne özgü değildir. Öte yandan şunu da belirtmek isterim bu konu bizim gündemimizde zaten ve depremden sonra yapılacak ilk meclis toplantısında bu konuyu gündeme getireceğiz. Deprem sonrası yani 6 şubat sonrası yapılan başvurulardan bedel alınmaması yönünde karar alınması amacıyla konuyu meclis onayına sunacağız.


Herhangi bir belge paylaşımı olmadı Nilüfer Belediyesi’nden. Böylesi bir durumda Şubat ayı toplantılarında bu konu ivedilikle ele alınıp bu defakto zamanda ücret alınmaması kararı alınabilirdi. Dahası bütün belediyelerin hızlı bir şekilde bu karaları alarak vatandaşın tedirginliğinin bir an önce giderilmesine katkı sağlamalıdır. 


Ancak Nilüfer özelinde bir konuya daha değinmeden geçemeyeceğim. Ne yazık ki Nilüfer Belediye Meclisi’nde özellikle muhalefetin yıllardır süregelen bir sessizliği var. AK Parti Nilüfer İlçe Başkanlığı’nın ve meclis üyelerinin bunca iddia ortadayken ve kıyamet koparken sessizliği oldukça manidar. 


Nilüfer’de rant üzerinden büyük ittifak var ve bu nedenle ses çıkmaz iddialarını destekleyen bu tavır, asla kabul edilebilir değil. Siyaset koltukları idari maslahat için değil millete hizmet için var. O Nilüfer’de Allah göstermesin yarın öbür gün büyük bir sorun yaşanırsa o bina tüm siyaset kurumunun başına yıkılır. 


Ha eleştirilecek bir şey yok, tepki gösterilecek de bir şey yok her şey tıkır tıkır işliyor diyorsanız onu da kamuoyuna söyleyin sesinizi duyalım en azından.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.