SON DAKİKA
Hava Durumu

Kestel’den Vetovo’ya kardeşlikten öteye

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2022 21:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2022 21:49

“Bizleri burada yalnız bırakmayın” sözleri nasıl da samimi nasıl da yürekten ve nasıl da özlem ve gönül bağıyla dökülüyordu Vetovo Belediye Başkanı Dr. Mehmet Mehmet’in dudaklarından. 


Bulgaristan’ın kuzeyinde yer alan Deli Orman Bölgesi’nde Rusçuk kentine bağlı Vetovo Belediyesi ile Kestel Belediyesi 1,5 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda kardeş şehir ve dostluk protokolü imzalandı. O kadar samimi, o kadar doğal ve bir o kadar da yürükleri ısıtan bir ziyaretin ardından, bir kez daha anlıyoruz ki, bizden koparılan topraklarımızda hala biz varız. Topraklarımız koparılmış olsa da ruhumuz orada yaşıyor. 


Vetova ile kardeşlik protokolü töreni için Bulgaristan’a meclis üyelerinin de içinde yer aldığı bir ekiple yola çıktık. Ekipte Kestel Belediye Meclisi üyeleri AK Partili Hasan Aras (Belediye Başkan Yardımcısı), Ali Zeybek, Safiye Demirli, Polat Ahmet, Muazzez Yiğit ve Fatih Saka, CHP’den Selim Yıldız ve İYİ Parti’den de Abdülkadir Gürel yer alırken Kestel Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatih Akın ile ekibi yer aldı. 


Oldukça uzun sayılabilecek yolculukta sonra Rusçuk’a vardığımızda daha ilk andan itibaren gerek Vetovo Belediye Başkanı Dr. Mehmet Mehmet gerekse belediye personeli o sımsıcak ilgilerini bir an bile eksik etmediler. Gerek Kestel Belediyesi’ndeki görevli arkadaşlar gerekse Vetovo Belediyesi kusursuz bir programla örnek bir organizasyona imza attılar. 


Rusçuk’tan protokolün imzalanacağı Vetovo’ya geçmeden önce günü birlik hemen yanı başındaki Romanya’nın başkenti Bükreş’e geçme imkanı bulduk. Muazzam bir şehir olan Bükreş’te Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin olduğu meydan ve kentin tarihi simge mekanlarını görme şansımız oldu. Başkent Bükreş’te öğlen namazını restorasyonu devam eden camide kılan Önder Tanır, cami imamıyla bir süre sohbet edip bilgi aldı. 


Ertesi gün heyecanla beklenen tören için Rusçuk’tan Vetovo’ya hareket ettik. Hava biraz keskin olmasına rağmen Belediye Meclis Salonu önünde kalabalık bir grup bekliyordu heyecanla. Salonda olağanüstü bir hava vardı ve çok iyi hazırlanmış bir programla protokol töreni başladı.  


Program Vetovo Belediyesi Meclis Başkanı Petko Ahmakov, iyi komşuluk, kültür, geleneklerin korunması, eğitim, turizm, ekonomik girişimler, yatırımlar, iyi idari uygulamalar, ortak projeler ve iyi komşuluk alanlarında işbirliğini öngören anlaşmanın metnini okudu.


 İki belediye arasında ilişkilerin çok iyi bir aşamaya geleceğini söyledi. Konuşmanın ardından Vetovo Belediye Başkanı Dr. Mehmet Mehmet ve Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın attığı imzalarla anlaşma yürürlüğe girmiş oldu. 


Kestel Belediyesi’nin daha önce Balkanlarda  Bulgaristan Koşukavak ile Kirkova ve Kosova Podujeva ile kardeş şehir anlaşması hali hazırda vardı. Ancak Vetovo Belediyesi ile yapılan anlaşma manevi anlamda daha anlamlı bir protokol.


 Deli Orman Bölgesi Türkiye’ye daha uzak ve Bulgaristan Türklerinin nüfus ağırlığı Kırcali bölgesinden olması nedeniyle biraz daha ihmal edilmiş gibi bir durumu var. Oysa Türkiye onlar için yaşama tutunma, mücadele verme dayanağı. Tüm konuşmalarında bunu dillendirirken o enerjiyi de aktarıyorlar karşılarındakine. 
Vetovo Belediyesi ile iş birliği ve gönül birliği içerisinde olacak olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladı Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, Bulgaristan’la 100 yılı aşkın zamandır devam eden kardeşlik ve dostluk bağlarına vurgu yaptı. 


Bursa’da ve Kestel’de yaşayan pek çok ailenin Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımızla kardeşlik bağları olduğunun altını çizen Tanır, “Bu nedenle biz her zaman onların yanında olmak istiyoruz. Bu protokollerle, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesini hedefliyoruz. Kestel Belediyemiz ve Vetovo Belediyemiz bugün itibarıyla kardeş belediye olacak. Her daim Balkan ülkesi komşumuz Bulgaristan ile iyi ilişkiler içerisinde olduk, bugün de Vetovo halkı ile ikili ilişkilerimizi güçlendirmek adına iş birliğimizi resmileştirdik. Bulgaristan ve Türkiye arasındaki eğitim, kültür, sanat, sosyal ve ticaret bağlarını daha da güçlendireceğiz. Bilgilerimizi ve tecrübelerimizi paylaşacak, birbirimizi destekleyeceğiz’’ dedi.


Vetovo Belediye Başkanı Mehmet Mehmet de bu protokolü imzalamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Daha önce Avcılar Belediyesi ile kardeş şehir olduklarını anlatan Mehmet, Kestel Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzalamanın ise kendileri için gururu ve mutluluk vesilesi olduğuna işaret etti. 


Deli Orman Bölgesi’nde yaşamlarını sürdüren Türklerin gözlerinin ve kalplerinin Türkiye’ye çevrili olduğunu anlatan Mehmet, “Bizleri burada yalnız bırakmayın” dedi. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ve ekibine de ilgi ve alakaları için teşekkür eden Mehmet, bundan sonraki süreçte Vetovo ile Kestel arasındaki ilişkileri çok daha ileriye gideceğini aktardı. 


Törenin ilk bölümünde ve son bölümünde öğrencilerin ağırlıkta olduğu koronun Türk ve Bulgaristan şarkılarını seslendirdiği mini konser ise katılanlar tarafından büyük beğeni topladı. 


Törenin ardında Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır da küçük öğrencilerin yanına giderek hem teşekkür etti hem de tebrik etti. Ve gençleri Kestel’e davet ederek, onları ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını aktardı.


Kuzey Bulgaristan Deli Orman Bölgesi Türk nüfusun yoğun olduğu yerlerden biri. Bölge yaşamını sürdüren Türklerin, Türkiye’den uzanan her ele, gelen her insana karşı müthiş bir ilgisi ve sevgisi var. Bunu hissediyorsunuz. 


Özellikle bölgede görev yapan Müftülerin samimiyeti ve ilgisi de muazzam. Adeta çırpınıyorlar. Her anını yaşaya yaşaya ve daha fazlasını yapma gayretiyle.  Zor yollar kolay aşılmıyor ancak belli ki Kestel ile Vetovo arasında resmileşen ilişkiler, gelecekte iki şehri birbirine çok daha fazla yaklaştıracak.


Vetovo Belediye Başkanı Dr. Mehmet Mehmet, kendi kasabasında bir de yemek düzenledi Kestel Heyeti için. Türk folklor ekibi ile Bulgar sanatçılardan oluşan koronun Türk ve Bulgar ezgileriyle renk kattığı yemekte de duygusallık üst noktadaydı. Türk delegasyonuna gerçekten çok büyük bir heyecanla ve ilgiyle karşılık verdi Vertovo.


Rusçuk bölge müftüsü Yücel Hayrettin’i ziyaret ederek bir süre sohbet eden Önder Tanır, müftü beyin samimiyeti ve heyecanı karşısında oldukça duygulandı. Yine bu bölgedeki İmam Hatip Lisesi’ni de ziyaret eden Tanır, eğitim kurumu hakkında bilgi aldı.


Şumlu’da Tombul Camii’nde namazını kılan Tanır ve Türk delegasyonu, hemen yanındaki Nüvvab Okulunu (İmam Hatip Lisesi) ziyaret etti. Nüvvab Okulu 1900’lü yılların başından itibaren kadı yetiştiren önemli bir eğitim kurumu. Bugün de Müslüman öğrencilere eğitim veren önemli. Bir okul olarak görev yapıyor. 
Çok güzel ilişkiler ve çok güzel anılarla dönüş yolunda Şumlu, Varna, Burgaz üzerinden dönüşe geçildiğinde Kestel Belediyesi ekibi de Başkan Önder Tanır da oldukça mutlu ve bir vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin huzurunu yaşadılar. 


Şahane bir iş çıkardıklarını söyleyebiliriz. Sadece bir protokol değil bizden koparılan topraklarda bizden ayrı bir yaşamın olamayacağının da bir alametiydi aslında. 


Yüz yıllar geçse de ata topraklarımız ve o topraklarda yaşamlarını sürdüren milletimizin öz parçalarını asla bırakmayacağımızın da bir göstergesiydi aynı zamanda. 


İmkanı olan her Türk çocuğunun gidip görüp soluması gereken, ecdadınızın izlerinin dimdik ayakta durduğu bizden koparılan ama bizden kopamayan o topraklar…  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.