SON DAKİKA
Hava Durumu

Kolon kanseri önlenebilir

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2022 20:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2022 20:47

Kanserde erken tanı hayat kurtarır prensibini doktorlarımız kadar bizler de benimser ve kontrollerimizi düzenli yaptırırsak, hem kendi sağlığımız açısından hem de sevdiklerimizin bizler için zorlu günler yaşamasını önlemiş oluruz. Kolon kanseri de düzenli tetkiklerle önlenebilecek bir hastalıktır. Bu konuda Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Dişibeyaz’ın açıklamalarını dikkate almak gerektiğini düşünüyorum. “Hiçbir şikayetim yokken kolonoskopi yaptırmam gereksiz” diyenleri eleştiren Dişibeyaz, uyarıda bulunarak şunları söyledi: Hiçbir şikayetiniz olmadan da kolonoskopi yaptırmanız gerekebileceğini belirten Prof. Dr. Selçuk Dişibeyaz “Çünkü kalın bağırsak kanserinin öncü göstergesi olabilen kolon polipleri hiçbir belirti olmaksızın bağırsağımızda bulunabilirler. Doktorunuzun yaptığı karın muayenesinde de hiçbir bulgu göstermezler. Bu sebeple kalın bağırsaklar yüksek riskli kişilerde daha genç yaşlarda ve 50 yaş üzerindekilerde bir şikayet olmasa bile ışıklı kamera bulunduran endoskopik yöntemler ile tetkik edilmelidir. Kolonoskopi olarak adlandırılan bu yöntem, hekiminizin önereceği aralıklarla mutlaka düzenli olarak yaptırılmalıdır.” 


“Sağlıklı besleniyor, spor yapıyorum. Bende kolon polibi olmaz” görüşünün de doğruyu yansıtmadığını anlatan Dişibeyaz, kolon polibi riskini azaltmada sağlıklı yaşam tarzının olumlu katkısı olduğunu ancak kolon poliplerinin oluşumunda çok sayıda risk faktörü bulunduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Özellikle 50 yaş ve üzeri olmak, erkek cinsiyet, fazla kilolu olmak, sigara ve alkol kullanmak, ailede kolon polibi veya kolon kanseri hikayesi olması kolon polibi riskini artırır. Yani başka bir ifade ile, 50 yaşındaki bir kişi, 40 yaşındaki bir kişiden daha fazla kolon polibi bulundurma riskine sahip olduğu gibi; fazla kilolu bireyler de zayıf yapılı bireylere göre daha fazla kolon polibi ile karşılaşırlar. Bu oran erkeklerde biraz daha fazladır. Lifli gıdalar, yeşillik, baklagil ve meyve tüketmek, Akdeniz diyeti, kırmızı et tüketimini azaltmak kolon polibi oluşma riskini azaltabilir ama kesinlikle ortadan kaldırmaz.” 


İnsanların kolonoskopiye karşı korkuları olduğunu da anlatan Dişibeyaz, “Kolonoskopi tarihte 1806’dan başlayarak, günümüze dek tekniği, kalitesi, kapasitesi geliştirilerek tıpta kullanılagelmektedir. Elbette her girişimsel işlemin hastanın yaşına ve mevcut ek hastalıklarına göre değişen riskleri bulunabilir. Ancak bu günümüzde oldukça düşük oranlarda kalmaktadır. Sıkça sorulan ‘bağırsak delinmesi’ gibi riskler aslında onbinde bir olarak bildirilmektedir. Üstelik nadir de olsa karşılaşacağımız kanama, delinme gibi durumların gelişen tıp teknolojisi sayesinde yine kolonoskopi esnasında başarıyla tedavisi de mümkün olabilmektedir.” dedi.
Erken tanı ile hastalığı yenmek mümkün, unutmayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.