SON DAKİKA
Hava Durumu

Yarın Ali Nar'ın vefatının birinci yıl dönümü

Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan "Uzay Çiftçileri" kitabını kaleme alan Ali Nar, 16 Temmuz 2015'te hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2016 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2016 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yarın Ali Nar'ın vefatının birinci yıl dönümü
Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan "Uzay Çiftçileri" kitabını kaleme alan Ali Nar, 16 Temmuz 2015'te hayatını kaybetti.
 

 

 

İslami Edebiyat dergisi ve vakfının kurucusu, araştırmacı yazar, şair Ali Nar, Türkiye ve İslam dünyası arasında düşünce ve edebiyat köprüleri kurmaya çalışan biri olarak anılıyor.


Bilim kurgu roman yazarı olarak da önemli eserlere imza atan Nar, Erzurum'un Hasankale ilçesinde 1938'de doğdu.


Ali Nar, Erzurum İmam Hatip Okulu'nu üstün başarıyla bitirdi. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde dört yıl yatılı okuyan Nar, burada Osmanlı ulemasının son temsilcilerinden Kayserili Osman Efendi'den Arapça, Ömer Nasuhi Bilmen'den kelam, Mahir İz'den tasavvuf ve edebiyat, Nevzad Ayasbeyoğlu'ndan ise felsefe dersleri aldı.Grafik%2F2016%2F07%2Fali_nar_555



Usta yazar, enstitüden mezun olduktan sonra Ankara'ya yaptığı bir yolculuk sırasında şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı. Nar bu tanışıklığını, "Trene bindim baktım ki, Necip Fazıl Bey. Hemen yanına gittim. Elini dudağına götürüp bana "Sus" işareti yaptı. Bundan sonra da irtibatımız sürdü. Öğretmenlik dönemimizde kendisini Diyarbakır’da konuşma yapmaya çağırdık. Erzincan’a da aynı şekilde." sözleriyle aktardı.



SEZAİ KARAKOÇ'LA TANIŞTIKTAN SONRA SERBEST ŞİİR VE DENEMEYE YÖNELDİ

İlk şiir ve makalelerini Diyarbakır'da görev yaptığı sırada Yeni Şark Postası gazetesinde yayımlayan Nar, şair Sezai Karakoç'la tanışmasının ardından serbest şiir ve deneme türüne yöneldi.


Ali Nar, Eğitim ve araştırma maksadıyla 1975'te Ortadoğu ülkelerine giderek gözlemlerini, "Ortadoğu Günlüğü" adıyla neşretti. Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim kurgu romanı olan "Uzay Çiftçileri" kitabını kaleme alan Nar, 50 civarında eseri okuyucuyla buluşturdu. Romanları Arapça'ya çevrildi. Kitapları İngilizce yayın yapan uluslararası edebiyat dergilerinde tahlil edildi.


Yazar Nar, 1986'da Dünya İslami Edebiyat Birliği'ne üye olarak, 1989, 1991, 1994 ve 1996 yıllarında Dünya İslami Edebiyat Konferanslarını düzenledi. 1997'de Dünya İslami Edebiyat Birliği'nin Türkiye şubesini kuran Nar, Prof. Dr. Osman Öztürk'le birlikte 1986'dan beri yayımlanmakta olan "İslami Edebiyat" dergisini ve vakfını kurdu.



TÜRKİYE VE İSLAM DÜNYASI EDEBİYATI ARASINDA KÖPRÜ KURDU

Türkiyeli en az 50 yazar, şair ve senaristi İslam dünyasına tanıtan Nar, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Arif Nihat Asya gibi birçok edebiyatçının özgeçmişi ve eserinden kısa örneklerin "Çağdaş Müslüman Edipler Ansiklopedisi"nde yer almasını sağladı.


Ali Nar, emekli olduktan sonra çalışmalarına İstanbul'da devam ederek, Türk yazarlarını Arap dünyasına, Müslüman Arap yazarları da Türk okurlara tanıtıcı çeviri ve antoloji çalışmaları yaptı.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.