SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan rüzgârı

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2022 20:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2022 20:58

Macaristan 10 milyon nüfuslu denize kıyısı olmayan, yüz ölçümü 132 bin km2 olan bir Avrupa ülkesidir. Her nasılsa 3 Nisan 2022 günkü Macaristan seçimleri Türkiye’de de haber konusu olmuştur. Çünkü 2010’dan beri girdiği seçimleri kazanan Viktor Orban, AB çevreleri ile uyumsuz birisidir. Otokrat bir lider sayılmıştır. Orban’ın öncülük ettiği koalisyona (Macar Yurttaş Birliği/Fidesz ve Hıristiyan Demokrat Halk Partisi) karşı sekiz muhalefet partisinin katıldığı bir ittifak (Macaristan İçin Birlik) kurulmuştur. AB çevreleri de bu ittifakı desteklemiştir.


Macaristan muhalefeti, Ekim 2021’de yapılan yerel seçimlerde Orban’ın partisine karşı, İstanbul Belediyesi seçimlerini örnek aldıklarını açıklayıp girdikleri yerel seçimlerde Budapeşte Belediyesi seçimini kazanarak önemli bir başarı elde etmiştir. Aynı muhalefetin genel seçimleri kazanmasına da kesin gözüyle bakılmıştır. Orban geçen 12 yıllık süre içinde yapıp ettiklerinden dolayı yıpranmış, AB tarafından üzeri çizilmiş birisiydi. Bu yüzden sekizli ittifakın karşısında, Orban’ın yenilgisi beklenmekteydi. Ancak seçim sonunda Macaristan İçin Birlik ittifakının adayı 50 bin nüfuslu Hödmezövasarhaley Belediye Başkanı Peter Marki-Zay yüzde 34.4 oy almışken, Orban yüzde 54 oy alarak önemli bir seçim zaferi kazanmış oldu. (AA, 4 Nisan 2022)  Muhalif adayın Belediye Başkanı olduğu Hödmezövasarhaley şehrinde bile seçimi Orban kazanmıştır.


Orban faşist eğilimleri olan birisidir. Yabancı düşmanıdır. Başta Suriyeliler olmak üzere Müslüman göçmenleri Macaristan’a sokmamak için akla ziyan tedbirler almıştır. Müslüman göçmenler için Avrupa’ya şöyle bir çağrıda bulunmuştur:


“Büyük şehirlerimiz günden güne İslamlaşıyor… Böyle devam ederse bugünkü şekliyle tanıdığımız kültürümüz, kimliğimiz ve uluslarımız kaybolacak. En kötü rüyalarımız gerçeğe dönüşecek. Avrupa bu işgalin farkında bile değil… Tel örgü inşa ederek, hukuki ve fiziki sınır korumasıyla biz güney sınırlarımızı korumayı başardık. İslam dünyasının Güney’den bizi istila etmesini engelledik. Bu bölgede Latin yani Batı Hıristiyanlığının son ülkesiyiz…” (AA, 18 Şubat 2018)
Müslüman göçmenler konusunda Türkiye’nin muhalefeti Orban ile şaşılacak derecede benzerdir ve aynı çizgidedir. CHP ve İP’in Afgan ve Suriyeli göçmenlere düşmanlık için yarıştıkları bilinmektedir. Orban’ın yerel seçimlerde olduğu gibi genel seçimlerde de yenileceğini bekleyen Türkiye muhalefeti, kendisini Macaristan İçin Birlik ittifakına benzetmiştir. Çünkü Macaristan muhalefeti gibi Türkiye’deki altılı muhalefette AB ve ABD tarafından desteklenmektedir. İşte bu beklentilerle Türkiye muhalefeti 3 Nisan akşamı Macaristan seçimleri için sevinmeyi beklerken hüzne boğulmuştur.


Macaristan İçin Birlik ittifakının adayı Marki-Zay neden yenilmiştir? O’nun Rusya’ya karşı Nato’nun, Ukrayna’nın yanında yer alması ve Macaristan’ın da bu harekata katılmasını istemiş olması Macar halkını tedirgin etmiştir. (Taha Akyol, Karar, 6 Nisan 2022)


Karizmatik, popülist Orban’a karşı, Macaristan İçin Birlik İttifakının politik güçsüz adayı ve muhalefetin Rusya’ya karşı Ukrayna’nın yanında yer alma söylemi seçim sonucunu tayin edici olmuştur. (Muharrem Sarıkaya, Haber Türk, 6 Nisan 2022)


Haziran 2023 Türkiye genel seçimleri için muhalefet çevrelerinin örnek aldığı Macaristan örneği, fena halde umutsuzluk nedeni olmuştur. Şimdiye kadar seslendirdikleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dedikleri yönetim için öngördükleri düşük profilli  cumhurbaşkanı adayı Macaristan’da muhalefetin aleyhine olmuştur. CB Erdoğan gibi liderlik özellikleri muhalifleri tarafından bile teslim edilen adaya karşı, muhalefetin çıkaracağı silik bir kişinin (onlar düşük profilli diyor) başarısı ancak hayal olabilir. Üstelik faşist Orban’ın yabancı düşmanlığı konusundaki tutumunu da Türkiye’de muhalefet sahiplenmiştir. İP lideri Akşener’in, Türkiye Rusya’ya karşı Ukrayna’nın yanında yer almalıdır çıkışı da hatırlandığında Macaristan seçim sonuçlarının açıklayıcı bir örneği durumundadır. Yirmi yıldan beri Türkiye’yi yöneten CB Erdoğan’a karşı muhalefet kendi adayını “yıpranır” korkusuyla henüz açıklayamamıştır. Yirmi yılda yıpranmayan CB Erdoğan’a karşı kısa sürede yıpranacağını kabul ettikleri silik adayları ile muhalefetin işi giderek zorlaşmaktadır.


Şimdi muhalefet çevreleri “Macaristan seçimlerinin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini” söylemeye başladı. Aslında bu söylemde bir haklılık payı vardır. Ancak durup dururken Türkiye-Macaristan karşılaştırması yapan, Budapeşte-İstanbul seçim sonuçları benzerliğinden yola çıkarak, Macaristan İçin Birlik İttifakını ilham kaynağı ilan eden, muhalefetin eline ayağına Macaristan seçim sonuçları dolanmıştır. Şimdi muhalefet kendi birliğini korumaya, yıpranacağına kesin gözüyle baktığı silik adayını daha çok gizlemeye ve yeni ilham örnekleri arayışına girmiştir. Muhalefetin elini güçlendiren temel unsur ise çarşı pazarda bir türlü önlenemeyen fiyat artışlarıdır. Vatandaşın önemli bir kesiminin giderek daha büyük bir geçim derdi cenderesi içinde çaresiz duruma gelmesidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.