SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakanın kaçak dağ evi Büyükşehir Meclisinde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı kullanım izni iptal edilen eski Bakan Faruk Çelik’in oğlu Enes Çelik’e ait Kestel Alaçam’daki 1. derece sit alanında yer alan dağ eviyle ilgili tartışma Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı. CHP’li Meclis Üyesi Ercan Korkmaz, isim vermeden Çelik’in evinin yıkılıp yıkılmayacağını sorarken, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır isme bakmadan herkese aynı işlemi yaptıklarını vurguladı. Meclis’te ayrıca Central Balat kuleleri de tartışıldı. 

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2022 20:46
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2022 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bakanın kaçak dağ evi Büyükşehir Meclisinde

Aylardır Bursa kamuoyu gündeminde yer tutan ve tartışmalar neden olan eski Bakan Faruk Çelik’in oğlu Enes Çelik’e ait Kestel Alaçam’daki kaçak yapı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı ilk oturumuna damga vurdu. Belediye Meclisi’nde söz alan CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Korkmaz, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanlarının da katıldığı toplantılarda Bursa için kaçak yapılaşmaya göz açtırılmaması noktasında kanaat oluştuğunu vurguladı. Korkmaz, seçimlerin yaklaşması, yeni imar affı çıkabileceği beklentisi oluştuğu izlenimleri edindiğini ve bu nedenle kaçak yapılaşmada artış olduğunu söyledi. 


ALAÇAM’DAKİ YAPIYI YIKACAK MISINIZ?
Bir süredir Bursa kamuoyunda gazeteciler tarafından gündeme getirilen kaçak yapılaşmayla ilgili yazılar olduğuna dikkati çeken Korkmaz, “Bunlardan birisi de bilinen bir siyasetçinin Kestel Alaçam bölgesinde kaçak yapısı. Gerçekten böyle bir durum var mı Alaçam’da?  Yapı kayıt belgesi iptal olan ve sit alanı olduğu için yapı kayıt belgesi alması mümkün olmayan yapılarla ilgili alınmış yıkım kararı var mı?” dedi. Başkan Alinur Aktaş’a seslenen Korkmaz,  “Yine ben bazı belediyelerde yaptığım araştırmada inanılmaz derecede yıkım için bekleyen dosyalar olduğunu lakin bunlara yetişilemediğini görüyorum. Siz Nilüfer’de yine bir siyasiye ait olduğu ileri sürelen gölet kenarındaki bir villayı yetkinizi kullanarak yıkmıştınız. Burada da siyasilerin adı konuşuluyor ben isim vermek istemiyorum. Kestel Belediye Başkanı burada açıklama yapacaktır. Siz burada insiyatif alarak yıkımı yapacak mısınız?” ifadelerini kullandı. 


“YANLIŞ BİR ALGI OLUŞUYOR”
Korkmaz, “Şöyle bir algı oluştu vatandaşta geçende gördüm Kestel’de vatandaş hayvanını aldı geldi belediyenin önüne.  Kamuoyunda sosyal statü bakımından, gelir bakımından kendilerini ifade edemeyecek olanların kamuoyunda belediye başkanlarına ya da siyasilere ulaşıldığı zaman yıkımın engellendiği, sona bırakıldığı,  sümenaltı edildiği bir anlayış çıkıyor. Yanlış bir algı.  Bir yandan kaçak yapılaşmayı önlemek için kararlar alınıyor bir yandan bu algı oluşuyor. Bu tezat bir durum” ifadelerini kullanırken, bunun CHP’li Belediyeler de dahil tüm belediyelerde olduğunu, önce binaların yapıldığını daha sonra bu binaları yasaya uydurmaya çalışıldığını, bu işi Bursa’da engellemek gerektiğini kaydetti. 


“SONDAKİ İŞİ BAŞTA BAŞTAKİ İŞİ SONDA YAPIYORUZ”
Korkmaz’dan sonra konuşan Başkan Alinur Aktaş, kaçak yapılaşmayla ilgili görevin ilçe belediyelerine ait olduğunu vurguladı. Büyükşehir’den araç ve ekipman isteyen belediyelere destek verdiklerini ve isteyen olursa yine verebileceklerini anlatan Aktaş, “Ya tabi burası Türkiye Cumhuriyeti.  Maalesef biz sonda yapacağımız işleri başta, başta yapacağımız işleri sonda yapıyoruz. Daha sonrada bu imar affı ve benzeri beklentilere girdiğimiz için de böyle bir gariplikte ortaya çıkıyor. Bazı arkadaşlarımız belki daha hassas davranıyorlar bu konuda.  Yani yıkmak zor bir fiil. Üzerine gitme noktasında. Şimdi ben burada konu yanlış anlaşılmasın ama Mudanya’da bazı kırsal alanlarından hücum var resmen bana.  Onlarca insan var beni arayan görüşmek isteyen.  Nedir derdiniz diye sorunca, ‘ Binaları siz yıkıyormuşsunuz. Mudanya Belediyesi sizin bu tespitleri yaptığınızı söylüyor’ diyorlar. Bu da tabi güzel bir kaçamak cevap. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı tespiti Büyükşehir’e yazar. Büyükşehir de onu ilçeye yazar. Toplam 9 tanesine yazmışız. Soruyorum bu yapı kaçak mı değil mi? Kaçak ama sen niye yıkıyorsun diyorlar.  Kaçakları tespit etmek ilçe belediyesinin görevi. Ancak bu Büyükşehir’in yetkisizliği anlamına gelmiyor. Bakın bu bir kültür meselesi. Fransa’dan arkadaşlarla konuşuyoruz. Orda böyle durumlar yaşanmıyor. Sebebi çok ağır cezaların olması. Bizde tespiti karar alması geldisi gittisi tebligatı 2 ay. Şimdi 3-4 yıl sürmüyor binalar iki ya da kabasını tamamlıyorlar. Belki yeni imar alanları açmak gerekiyor ki belirlenen alanlar da var” dedi. 


“BANA BU TEKLİFLE GELEN ADAMI BOZARIM”
Kimsenin kendisine gelip usulüne uyduralım teklifi yapamayacağını da anlatan Başkan Aktaş, “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tüm samimiyetimle söylüyorum.  Beni tanıyanlar bilirler ki gelip bana bunu usulüne göre uydurun gibi bir teklif ederlerse, ben bozarım adamı yani. Böyle bir şey olamaz. Biz burada kanunla iş yapıyoruz. Kanunlara göre iş yapan bir kurum burası.  Ama her bir ilçe belediye başkanının sorumluluğu var. Bunu da söyleyeyim” diye konuştu.


İSME BAKMADAN HERKESE AYNI UYGULAMA
Mecliste söz alan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır da, ilçede 711 kaçak yapıya zabıt tuttuklarını anlatarak başladı. Tanır, “Arkadaşların kast ettiği isim de dâhil akla gelen gelmeyen bilinen bilinmeyen kimin varsa, asla isimlere bakmadan bizim ekiplerimiz tespitleri yapıyor. Kim olursa olsun eşit bir şekilde herkese aynı işlemleri yapıyoruz. 31 ve 42. maddelerin uygulanması, savcılığa suç duyurusu, elektrik ve suyun iptaliyle ilgili işlemlerin yapılması. Belediye Başkanlarının da Vali Beyin de katıldığı toplantıda erken tespit edip erken yıkmayla karar almıştık. Biz tespiti yapılan kaçaklardan 112 tanesini kaldırdık. Ancak kaçak yapılaşmanın önlenmesine siyaset üstü bakmak lazım. Sadece yerelde bir belediyenin üzerine, ya da iktidar üzerinden yürütülmesi gereken bir olgu değil. Siyaset üstü bir olgu.  Bizlere emanet olan ilimizde konsensüs ile üstesinden gelebileceği bir mücadele alanı.  Tek başına biz belli bir noktada üzerimize düşeni yapıyoruz. İsme bakmaksızın Kestel’de eşit muamele yaptık. Yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.