SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Usta’dan pavyon sancısına neşter!

İznik’te yılların sorunu olan pavyonlar için İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta düğmeye bastı. Çakırcalı’da tartışmalara neden olan pavyon encümen kararı doğrultusunda yıkılırken, belediye meclisini olağanüstü toplantıya çağıran Başkan Usta, ilçedeki tüm pavyonların kaldırılması için harekete geçti. Pavyonlar kamulaştırılarak kaldırılacak. 

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2022 21:35
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2022 23:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başkan Usta’dan pavyon sancısına neşter!

İznik Belediyesi, ilçe merkezinde ve göl çevresinde faaliyet gösteren ve ilçe halkının tepkisini çeken pavyonlarla ilgili önemli bir adım attı.  İlçeye bağlı Çakırcalı’da faaliyet gösteren ve kaçak olduğu için yıkım kararı verilen pavyonlar ilgili yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından pavyon önceki gün geniş güvenlik önlemleri altında yıkıldı. 


İZNİK BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA
Çakırlı’da yapılan yıkımın ardından kamuoyunda yaşanan tartışmalar üzerine İznik Belediyesi, resmi bir açıklama ile yaşananlara açıklık getirdi. Belediyeden yapılan açıklamada, bölgede yapılan uygulamada her şeyin bilirkişi raporuyla sabit olduğu vurgulandı.  Açıklamada, "Belediyesi'nin kaçak olduğu Kamuoyuna eğlence mekanı olarak yansıtılan lakin gerçekte pavyon olarak faaliyet gösteren işyeri mühürlenmiş ve 09/03/2022 tarihinde Belediyemiz tarafından yıkılmıştır. Konuya ilişkin yalan bilgilerin ve iftiradan ibaret olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için siz sayın halkımızı doğru bilgilendirmek adına basın açıklaması yapılması gerekmiştir.  Yıkılan pavyonun yıkım kararı İznik Belediye Encümenimizin 10 Mart 2021 tarihli toplantısında, Çakırca Mahallesi 180 ve 182 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki inşaatların tamamının kaçak yapı olduğu ve bu İmar Kanununa aykırılığın 30 gün içerisinde giderilmesi aksi taktirde taşınmazların yıkılacağı hususunda alınmış ve ilgililere tebliğ edilmiştir. Söz konusu pavyonun sahipleri her iki karar için Bursa 2. İdare Mahkemesinde dava açmışlar ve söz konusu yıkım işleminin durdurulmasını talep etmişlerdir. Lakin mahkeme bu aşamada yürütmenin durdurulmasının gerek olmadığını belirtmiştir. Belediye Başkanlığımız da bu karar doğrultusunda yıkım hazırlıklarına başlamış ve yıkımı ilgilere tebliğ etmiştir. Planlanan yıkımdan bir gün önce saat 16:30 sularında Bursa 2. İdare Mahkemesi davanın niteliği gereği keşfin icra edilmesi bakımından Yıkımın Yürütmesini durdurmuştur. Yapılan keşif esnasında mevcut yapıların tamamen yeniden yapıldığı tespit edilmiş, bilirkişiler tarafından tanzim edilen raporda da Belediyemizin işleminin doğru olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu açıkça hukuka aykırılık hali sebebi ile Bursa 2. İdare Mahkemesi işlemlerdeki yürütmenin durdurulmasını kaldırmış ve yürütmenin durdurulması talebini 2. kez reddetmiştir.  Kamuoyunda belirli kesimlerin zikrettiği gibi söz konusu Yürütmenin Durdurulması kararı hususunda herhangi bir itiraz sonucunun beklenilmesi gerekmemekte olup, bu konuda yeni bir Encümen Kararının alınması da usul ve yasada öngörülmemektedir. Aksi düşünüldüğünde planlanan ilk yıkımdan 1 gün önce tebliğ edilen Yürütmenin Durdurulması bakımından da kesinleşme koşulu arar bu süre zarfında da söz konusu pavyonun yıkılması gerekirdi. Yürütmenin Durdurulmasının 2. kez reddi sonrasında ilgililere yıkım işleminin yapılacağı ve içerideki eşyaların tahliye edilmesi hususunda 48 saatten fazla süre verilmiş ve akabinde yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir” denildi.


YAPILAN İŞLEMLER TAMAMEN HUKUKA UYGUN
İznik Belediyesi tarafından yapılan açıklamada yapılan tüm işlemlerin hukuka ve mevzuata uygun olduğu vurgulanırken, “Kendi hukuk tanımaz karakterleri içerisinde meseleyi gerçeğe aykırı olarak lanse eden kişilerin algı yönetimlerine karşı olarak siz değerli İznik Halkımızı bilgilendirmek asli görevimizdir. Ayrıca gerek yıkım esnasında gerekse yıkım sonrasında Belediyemiz ve yetkilileri hakkında suç teşkil eden eylem ve söylemler içerisine giren kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığını da kamuoyuna saygılarımızla sunarız."denildi. 


BAŞKAN USTA KANAYAN YARAYA NEŞTERİ VURDU
Yıllardır İznik ve İznik gölü çevresinde kümelenen pavyonlar, ilçenin en büyük sorunları arasında yer alıyordu. Vatandaşları rahatsız eden ve tepkisine yol açan pavyonlar nedeniyle bölge halkının yaşadığı sıkıntılar ve serzenişlere rağmen çözüm bulunamayan sorun için Kağan Mehmet Usta elini taşın altına koydu. Usta, ilçedeki tüm pavyonların kaldırılması için düğmeye basarken, Belediye Meclisi’ni 14 Mart pazartesi olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis, ilçedeki tüm pavyonların kamulaştırılarak kapatılmasını görüşecek. Usta, ilçenin yılardır kanayan yarası olan pavyonların kaldırılmasıyla ilgili kararlarının tavizsiz uygulanacağını da ifade etti. 


PAVYON SAHİBİ ULUTAŞ AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan İznik Belediyesi'nin usulsüz olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldığı Kopuk Restoran olarak bilinen pavyonun sahibi Galip Ulutaş yıkımın kanunsuz olduğunu ileri sürdü. Ruhsatı belediyenin verdiğini savunan Ulutaş, basit tadilatlar yaptıklarını iddia etti. Ulutaş, yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını ancak yapılan itirazlarla ilgili karar kesinleşmeden Belediye ekiplerinin işletmesini yıktıklarını kaydetti.  kanuni haklarını sonuna kadar arayacaklarını da sözlerine ekledi. 

(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.